Hlavní obsah

Česko - Rusko 2:1Češi na závěr srazili i Rusy, famózní debut zažil Rittich

MinutaMin. Tým Hráč Akce
9. Chytil 1 : 0
21. Stránský 2 : 0
50. Kručinin 2 : 1
Záznam online reportáže

Pardubice
Aktualizováno

Poprvé v kariéře oblékl dres národního mužstva a při své premiéře exceloval. Brankář David Rittich řadou skvělých zákroků pomohl českému týmu k nedělní výhře 2:1 nad Ruskem. Svěřenci trenéra Josefa Jandače tak ovládli domácí Carlson Hockey Games, které jsou předposledním turnajem ze série Euro Hockey Tour, bez ztráty bodu. O góly proti sborné se postarali Filip Chytil a Matěj Stránský.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Český hokejový tým s trofejí za vítězství v turnaji Carlson Hockey Games.

Článek
Fotogalerie

V zápase, před jehož začátkem se během slavnostního ceremoniálu rozloučili s reprezentační kariérou obránce Petr Čáslava a Tomáš Rolinek, zahrozil jako první Chlapík. Po pěkné individuální akci se probil až k zakončení, jeho střela ale byla v poslední chvíli zblokovaná.

V první třetině však byli aktivnější Rusové. Proti českému týmu sice nechali odpočívat ofenzívní esa Guseva, Dadonova a do Pardubic vůbec nepřivezli střelce Dacjuka, přesto hned několikrát pořádně prověřili brankáře Calgary.

Ten nejprve zlikvidoval šanci Bučněviče a poté v přečíslení dva na jednoho i tutovku Kručinina, kterou zastavil levým betonem. Nápor sborné pak přerušil faul Tichonova a národní tým v přesilovce trestal. Po třiapadesáti sekundách Košečkin vyrazil Zadinovu střelu, důrazný Chytil však už z dorážky dotlačil puk za brankovou čáru a radoval se z premiérové trefy v seniorské reprezentaci.

Češi byli namlsaní a druhý gól mohl brzy přidat Tomášek. Jenže neuspěl a mohlo být zle. Rittich při rozehrávce trefil dojíždějícího Sošnikova, puk však v síti neskončil. Pětadvacetiletý gólman svou chybičku odčinil ve 14. minutě, kdy vytáhl další parádní zákrok. Povyjel si z branky proti unikajícímu Kručininovi a odhalil jeho zakončení mezi betony.

Další rána pro Rusy přišla po čtrnácti sekundách prostřední části. Tomášek našel před brankou Stránského, který šikovně nastavil hůl a Košečkin inkasoval podruhé.

Odpovědět mohl Sošnikov, jenž se krásně protáhl až před Ritticha, jenže ten byl v nedělním zápase jako zeď.

Bývalá opora Mladé Boleslavi si ze zámoří přivezla velkou formu. Ve 38. minutě nedokázal Ritticha ani nadvakrát překonat zblízka Brabanov a fanoušci nadšeně skandovali jméno českého brankáře. Když se v samém závěru neujala na druhé straně ani povedená dělovka Orsavy, odcházeli domácí do kabiny s dvoubrankovým vedením.

Jandačův výběr mohl definitivně pojistit třetí vítězství na pardubickém turnaji ve 43. minutě. Stránský přihrával v přečíslení dva na jednoho volnému Hanzlovi, jenže do jeho pasu lehl Jelesin a příležitost zmařil.

Komplikace pro český celek nastala v polovině třetí třetiny. Chlapík dostal dvě minuty za hákování, odražený kotouč se dostal k osamocenému Kručininovi, jenž do poloodkryté klece překazil Rittichovi čisté konto.

S Čechy však snížení soupeře nezacloumalo. Naopak vzápětí byl blízko třetího zásahu Tomášek, puk po jeho dorážce ale udržel před brankovou čárou Košečkin. Svůj výtečný výkon pak dvě minuty před koncem korunoval Rittich, když zneškodnil sólo Tichonova.

Rusové to v závěru zkusili ještě v šesti, Češi ale těsný náskok udrželi a v přípravě na mistrovství světa v Dánsku jsou stále bez porážky. V součtu s dvojzápasy se Švýcary a Francií se těšili už ze sedmé výhry.

Turnaj Carlson Hockey Games v Pardubicích
Česko - Rusko 2:1 (1:0, 1:0, 0:1)
Branky a nahrávky: 9. Chytil (F. Zadina), 21. Stránský (D. Tomášek) - 50. Kručinin (Mamin, Bereglazov). Rozhodčí: Holm, Bjork (oba Švéd.) - Barvíř, Blümel (oba ČR). Vyloučení: 6:7. Využití: 1:0. Diváci: 6585.
Česko: Rittich - Pyrochta, Hrbas, F. Pavlík, Jordán, D. Sklenička, Moravčík, Pláněk, Klok - F. Zadina, R. Hanzl, Stránský - D. Šťastný, D. Tomášek, D. Kubalík - M. Kaut, Chlapík, Kousal - Orsava, A. Musil, Chytil. Trenéři: Josef Jandač, Jiří Kalous, Václav Prospal a Jaroslav Špaček.
Rusko: Košečkin - Bělov, Chafizullin, Zub, Gavrikov, Jakovlev, Bereglazov, Jelesin, Trjamkin - Bučněvič, Byvalcev, Kagarlickij - Sošnikov, Semjonov, Barabanov - Mamin, Tichonov, Kručinin - Michejev, Kablukov, Dergačov. Trenéři: Ilja Vorobjov, Alexej Kudašov a Anvar Gatijatulin.
Švédsko - Finsko 3:7 (0:1, 1:2, 2:4)
Branky a nahrávky: 28. Rödin (J. Andersson, Arnesson), 49. Everberg (Jonsson Fjällby, Ölund), 56. Everberg (Jonsson Fjällby) - 10. Suomela (Vaakanainen), 21. Palola (Suomela), 34. Jokiharju (Enlund, Niemi), 42. Puustinen (Rajala, Sandell), 53. Jormakka, 60. Anttila, 60. Sandell (Honka, Sallinen). Rozhodčí: Fraňo, Šír - Lhotský, J. Svoboda (všichni ČR). Vyloučení: 2:1. Bez využití. V oslabení: 0:1. Diváci: 2572.
Švédsko: Gustavsson - J. Andersson, Arnesson, Pettersson, Pilut, Nyberg, Almqvist, Brännström - L. Andersson, Zackrisson, Everberg - Klingberg, Händemark, Rödin - Liss, Asplund, Olofsson - Jonsson Fjällby, Ölund, Norman - Nilsson. Trenér: Rikard Grönborg.
Finsko: Husso - Pokka, Vaakanainen, Honka, Kivistö, Jokiharju, Jürgens, Näkyvä - Anttila, Niemi, Enlund - Palola, Suomela, Manninen - Pustinen, Sandell, Rajala - Ikonen, Sallinen, Suomi - Jormakka. Trenér: Lauri Marjamäki.
Konečná tabulka turnaje:
1.Česko330008:39
2Finsko3200110:76
3.Švédsko310026:113
4.Rusko300033:60
Tabulka Euro Hockey Games:
1.Česko7410220:1614
2.Finsko7401218:1613
3.Rusko7300416:129
4.Švédsko7200514:246

Reklama

Související témata: