Hlavní obsah

Liverpool - AS Řím 5:2Egyptský fantom Salah řádil, Římané ale ostudný výprask odvrátili

MinutaMin. Tým Hráč Akce
36. Salah 1 : 0
45. Salah 2 : 0
56. Mané 3 : 0
61. Firmino 4 : 0
69. Firmino 5 : 0
81. Džeko 5 : 1
85. Perotti (penalta) 5 : 2
Záznam online reportáže

Liverpool/Praha
Aktualizováno

Liverpoolské smršti čelit nešlo. AS Řím to tedy po 75 minut na Anfield Road rozhodně nesvedl. Ani nemohl, protože egyptský snajpr Mohamed Salah řádil v první semifinálové partii fotbalové Ligy mistrů jako utržený ze řetězu a dělal si, co se mu zachtělo. První dva góly dal, takže po jedenácti zápasech v Champions League má na kontě deset branek, na dva další ideálně nahrál, a když hlavičkující Firmino přidal pátou trefu, byli Římané dokonale zostuzeni. Až v samém závěru dvěma góly rodící se debakl odvrátili, takže před odvetou příští středu mohou přece jen doufat ve stejný zázrak, jaký se jim povedl ve čtvrtfinále s Barcelonou.

Foto: Phil Noble, Reuters

Kanonýr Liverpoolu Mohamed Salah oslavuje svoji úvodní trefu proti AS Řím.

Článek
Fotogalerie

Jen sepjal ruce, nic víc. Žádná oslavná gesta, ani náznak euforie. Egyptský fantom Salah nezapomněl, že přišel na Anfield Road právě z Říma. Přitom jeho trefa byla výstavní. Přesně do rohu brány. A ještě s tečí o břevno, takže gólman AS Řím neměl nárok.

Už pár minut před tím měl Alisson velké štěstí, neboť Mané ve dvou velkých šancích selhal a v třetí, kdy už konečně míč do sítě dostal, německý sudí Brych odpískal ofsajd.

V 36. minutě šel Liverpool do vedení, i když v úvodní půlhodině evidoval domácí kouč Klopp jen samé mínusy. Zranění Oxlade Chamberlaina, kterého museli z trávníku odnést, nekoncentrovanost gólmana Kariuse, který podcenil střelu Kolarova, takže ji jen s velkým štěstím vytlačil na břevno...

Napodruhé políbil trávník

Jenže po třiceti minut jako by došel hostům dech a hlavně síly. Nestačili pohybem, jednoduchost a přímočarost domácích akcí je úplně vyváděla z míry, rychlost a sehranost dvojice Firmino - Salah je měnila ve statisty.

Zákonitě se tudíž začalo hrát jen na jednu bránu a Italové neměli na to, aby čelili ofenzivní smršti Reds. Při hlavičce Lovrena je ještě zachránilo břevno, ale když se těsně před přestávkou rozběhli Salah s Firminem k Alissonově bráně, ani pět protihráčů je nezastavilo.

A Salah se zase trefil. Chladnokrevně, technicky, naprosto přesně. Ani druhý gól samozřejmě neslavil. Jen poklekl a políbil trávník, na němž v letošní sezóně tak řádí.

Deset minut dalo Římu naději

Hostující kouč Di Francesco se pokusil na hroutící se naděje svého týmu reagovat. Na začátku druhé půle nasazením Patrika Schicka, v jejím průběhu pak příchodem Perottiho a Gonalonse.

Rozjetý Liverpool však zastavit nešlo. Domácí byli všude dřív, každý odražený balón měli, drtivou většinu osobních soubojů vyhrávali, lehkost, s níž pronikali obranou Římanů, fascinovala.

Další dva góly toho byly důkazem. Salah je po pravé straně připravil jako před kopírák a Mané s Firminem nabídnuté příležitosti zúročili. A když přidal po rohovém kopu Firmino pátou branku, zdála se zkáza Římanů neodvratná.

Schick ji mohl alespoň kosmeticky poupravit, jenže chvilková sláva mu nebyla dopřána. Nejdřív hlavičkoval nad bránu, poté se od něho odrazil Lovrenův odkop těsně vedle tyče, do třetice pak jeho hlavičku reflexivně zlikvidoval gólman Karius.

To Džeko byl úspěšnější a ostudný výprask Římanů zmírnil, Perotti dokonce přidal z pokutového kopu druhou branku, takže díky závěrečným deseti minutám hostům jistá naděje pro odvetu přece jen svitla. Tedy pokud by se Liverpool nepoučil z nedávného příběhu Barcelony...

Úvodní semifinálové utkání fotbalové Ligy mistrů:
Liverpool - AS Řím 5:2 (2:0)
Branky: 36. a 45. Salah, 61. a 69. Firmino, 56. Mané - 81. Džeko, 85. Perotti z pen. Rozhodčí: Brych - Borsch, Lupp (všichni Něm.). ŽK: Alexander-Arnold, Lovren, Henderson - Jesus, Fazio. Diváci: 54 000.
Liverpool: Karius - Alexander-Arnold, Lovren, Van Dijk, Robertson - Oxlade-Chamberlain (18. Wijnaldum), Henderson, Milner - Salah (75. Ings), Firmino (90.+3 Klavan), Mané. Trenér: Klopp.
AS Řím: Alisson - Florenzi, Fazio, Manolas, Jesus (67. Perotti), Kolarov - Ünder (46. Schick), De Rossi (67. Gonalons), Strootman, Nainggolan - Džeko. Trenér: Di Francesco.

Reklama