Hlavní obsah

TEST: Běžecké boty Reebok Fast Flexweave ‒ zajímavá a dobře vypadající tempovka

Praha

Do ruky se nám s Flexweave dostává žhavá novinka této sezóny od Reeboku. Firma přichází s velice netradičním řešením svršku a osvědčeným rozkostičkovaným designem podešve. Lehká, prodyšná tužší bota s nízkým dropem hraje do karet všem, kteří pracují na své rychlosti a dolaďují formu před blížícími se akcemi nově započaté závodní sezóny. První naběhané kilometry slibují svižnou jízdu.

Foto: René Kujan, Sport.cz

Běžecké boty Reebok Fast Flexweave

Článek
Fotogalerie

Zdá se, že po éře knitu (jednolitý tkaný svršek umožňující měnit strukturu vzoru a tím i vlastnosti jednotlivých ploch), který se stal velkým hitem už minulý rok, našel výrobce další zajímavý a neotřelý způsob zpracování. Kompaktní svršek je na první pohled výsledkem klasického tkaní na stavu tak, jak třeba vyráběly své oděvy ještě naše babičky. Ovšem pouze vzdáleně. Základní osnovu tvoří jakési tenoučké drátky, do nichž jsou vetkána už standardněji vyhlížející tlustá syntetická vlákna bílé, červené a černé barvy. Vlákna osnovy jsou ale za každým barevným vláknem nejen dotažena, ale navíc i překřížena, takže nemůže docházet ke vzájemným posunům. Tím může výrobce snadno docílit toho, že například vršek špičky s velkými mezerami vykazuje vysokou prodyšnost, zatímco boky v zadní části boty jsou spíše kompaktnější a ne tak prodyšné. Výsledkem je zajímavě vyhlížející celek slibující zřejmě i vysokou odolnost (to se ale ukáže až po delší době, nicméně první desítky kilometrů vypadají slibně).

Pata a okraje kolem tkanic a jazyka jsou pojednané tužší plastovou navářkou, která také působí dojmem, že by se s uživatelem nemusela rozloučit hned po pár závodech. Zevnitř je svršek podložen ještě tenkou látkou, tenký jazyk je jemně polstrovaný, a tak se ani v této „rychlostní" botě nebudete cítit nepříjemně. U svršku bych nemluvil přímo o flexibilitě ve smyslu pružnosti, jak možná našeptává třeba i samotný název boty, jako spíš o poddajnosti materiálu. Látka svršku totiž (zcela správně) pružná vůbec není. Spíše dostatečně ohebná, poddajná na to, aby se z velké části přizpůsobila danostem konkrétního chodidla.

Jazyk na svém místě drží našití na vnitřní stranu svršku a očko, jímž procházejí ploché tkaničky. Jazyk se tak nemá šanci někam posouvat nebo nepříjemně rolovat a tlačit. Podrážka svým diagonálním kostičkováním do značné míry připomíná strukturu používanou například u řady Print. Také tady najdeme orámování hlavní podešve s jemnější strukturou a zpevnění nejnamáhanější části pod patou. Hlavní část podrážky z černé pryže je členěná na čtverce s různou délkou hrany podle potřeby odolnosti a ohebnosti. Oproti řadě Print je podešev „plošší", foot mapping je zde držený výrazněji dvojdimenzionálně. Udávaný drop je příjemných 6 mm.

PLUSY
parádní bota na rychlý běh
dobré vyvážení odolnosti a komfortu
netradiční zpracování
MÍNUSY
bota není vhodná na dlouhodobé nošení
nemá reflexní prvky
HMOTNOST
235 gramů (1 bota, pánská 42)
CENA
2699 korun

Oboje je pochopitelné. Výrobce totiž předkládá rychlejší, závodnější botu určenou hlavně pro speed work, práci na rychlosti. Jako celek dobře sedí na noze a dobře zvládá prudké změny směru a rychlosti. Nemá žádné předimenzované tlumení, takže odraz je tvrdší a rychlejší, noha netráví v kontaktu se zemí zbytečně moc času. Pro většinu běžců tak nebude bota nejvhodnější na dlouhé tratě typu maratonů. Na rychlou pětku, desítku nebo na už zmiňovaný rychlostní trénink se ovšem jeví dosti ideálně.

Výrobce zmiňuje, že je Flexweave ideální také do posilovny nebo na její kombinaci s během. Posilovnu nedokážu posoudit, takové věci moc nenavštěvuju, ale dokážu si představit, že uvedené sedí. Díky tenčí podrážce a malému dropu by bota měla zvládat i vaši práci se závažím a chodidlům poskytovat dobrý kontakt s podkladem. Pěkný vzhled a neotřelý design bude určitě svádět také k běžnému nošení do města, do práce apod. To bych ale právě kvůli už zmiňovaným vlastnostem nedoporučoval. Na mnohahodinové nošení by snad mohla vyhovovat pouze lidem dostatečně zvyklým na minimalistickou obuv či přímo bosou chůzi.

Reklama

Související témata: