Hlavní obsah

USA - Kanada 5:4 SNNájezdové drama! Zámořské derby vyhráli Američané

MinutaMin. Tým Hráč Akce
1. Dubois 0 : 1
13. O´Reilly 0 : 2
14. Lee 1 : 2
21. Larkin 2 : 2
30. Gaudreau 3 : 2
38. Beauvillier 3 : 3
44. Larkin 4 : 3
51. Parayko 4 : 4
65. Atkinson (rozhodující nájezd) 5 : 4
Záznam online reportáže

Herning
Aktualizováno

Zámořské derby, které na MS hokejistů v Dánsku otevřelo boje ve skupině B, skončilo vítězstvím Američanů 5:4 po samostatných nájezdech. Duel v Herningu rozhodl útočník Cam Atkinson. Kanada vedla 2:0, ale Američané otočili na 3:2, dvěma zásahy se pod výhru podepsal Dylan Larkin.

Foto: David W Cerny, Reuters

Američané Dylan Larkin a Chris Kreider se radují z gólu proti Kanadě.

Článek
Fotogalerie

Zámořské celky nabídly velmi ofenzivní představení. Oboustranně bezstarostný duel rozehráli lépe Kanaďané, kteří šli už po 47 vteřinách do vedení. O první gól šampionátu se postaral Dubois, jemuž vytvořil ideální pozici Horvat.

Vzápětí si oba týmy vyzkoušely hru v početní výhodě, další změna skóre ale přišla až ve 13. minutě. Po velké šanci Američanů sice ještě nedotáhl sólo ke gólové tečce Bailey, ale vyražený puk poslal z otočky před brankoviště, kde číhal O'Reilly a sám rovněž otočkou snadno zakončil do prázdné branky.

O 96 sekund později však poprvé skórovali i Američané a byli zpátky ve hře, když se s pomocí tyče prosadil parádní ranou z kruhu pro vhazování Lee. Nástup do druhého dějství pak patřil americkému výběru a v čase 20:43 bylo vyrovnáno, když se doklepnutím do prázdné branky zapsal poprvé mezi střelce Larkin.

Thompson z dobré palebné pozice sice ještě obrat nedovršil, ale přesně v polovině základní hrací doby se to podařilo Gaudreauovi zakončením na bližší tyč. Američané měli šance k navýšení náskoku, jenže místo toho, aby odskočili, vyrovnal v 38. minutě Beauvillier.

V úvodu třetí části vrátil USA vedení Larkin, když upláchl bránícím Kanaďanům a přesnou ranou o tyč překonal Kuempera. Pak ale promluvil do děje hvězdný kanadský kapitán McDavid, jenž našel osamoceného Parayka a stav byl znovu smírný. Vydržel tak až do konce základní doby.

V prodloužení nedokázal z nelehké pozice zakončit do odkryté branky McDavid. Kanada byla nadále aktivnější a vynutila si Colemanův faul, ve výhodné přesilovce čtyři na tři ale příliš kombinovala na úkor střelby. McDavid pak sám fauloval 17 vteřin před koncem nastavené pětiminutovky, takže nemohl na nájezdy.

Atkinson je začal parádním gólem hned v první sérii, Eberle vzápětí vyrovnal, další střelci byli neúspěšní. Atkinson tak znovu vstoupil na led v šesté sérii a znovu uspěl, zatímco Eberle už nikoliv.

Mistrovství světa v hokeji:
Skupina B (Herning):
USA - Kanada 5:4 po sam. nájezdech (1:2, 2:1, 1:1 - 0:0)
Branky a nahrávky: 14. A. Lee (T. Thompson, DeBrincat), 21. D. Larkin (Kreider, Oesterle), 30. J. Gaudreau (P. Kane, Coleman), 44. D. Larkin (Kreider, Atkinson), rozhodující sam. nájezd Atkinson - 1. Dubois (Horvat), 13. R. O'Reilly (Josh Bailey), 38. Beauvillier (Ekblad, Barzal), 51. Parayko (McDavid). Rozhodčí: Jeřábek (ČR), Öhlund (Švéd.) - Kohlmüller (Něm.), Otmachov (Rus.). Vyloučení: 3:3. Bez využití. Diváci: 9632.
USA: Kinkaid - Martinez, N. Jensen, Butcher, C. Murphy, Oesterle, Pionk, Hughes - J. Gaudreau, White, P. Kane - Kreider, D. Larkin, Atkinson - A. Lee, D. Ryan, DeBrincat - Milano, Gibbons, Coleman - T. Thompson. Trenér: Jeff Blashill.
Kanada: Kuemper - R. Murray, Ekblad, Nurse, Parayko, Chabot, Pulock - Nugent-Hopkins, McDavid, Schwartz - Josh Bailey, B. Schenn, R. O'Reilly - Beauvillier, Barzal, Eberle - Dubois, Horvat, Pageau. Trenér: Bill Peters.
Další dnešní zápasy
Skupina A: Rusko - Francie 7:0

Reklama

Související témata: