Hlavní obsah

Malkin při debutu skóroval a rozbil plexisklo

Smíšené pocity měl po svém premiérovém zápase v NHL jeden z nejtalentovanějších hokejistů současnosti Jevgenij Malkin. Ruský útočník hned při svém debutu vstřelil branku, na kterou ale nikdo z jeho spoluhráčů z Pittsburghu už nenavázal a Penguins prohráli s New Jersey 1:2. Fanoušky i odborníky však Malkin stihl přesvědčit o svých kvalitách.

Článek

Malkin, po dramatickém útěku z Ruska asi nejsledovanější hokejista posledních dnů, si musel na debut v NHL počkat takřka měsíc. Tak dlouho trvalo, než se dal dohromady po zranění v přípravném zápase, ve kterém si po střetu se spoluhráčem vykloubil rameno.

"Měl jsem trochu obavy, přece jen šlo o první zápas," vykládal Malkin po zápase prostřednictvím tlumočníka. "Teď už to snad bude snazší. S ramenem zatím problémy nemám a doufám, že to vydrží," dodal dvacetiletý hráč, jenž svůj elán v zápase předvedl i dělovkou ve třetí třetině, kterou rozbil plexisklo za brankou.

Brodeur se kvůli gólu rozčiloval

Proti New Jersey Malkin ukázal skvělý cit pro přihrávku a čich na brankové situace, když ve druhé třetině propasíroval puk za gólmana Martina Brodeura přesvědčeného, že už má puk pod kontrolou. "Už jsem měl puk mezi betony, v tom případě by měli být brankáři chráněni a měla být přerušena hra," rozčiloval se Brodeur. Jeden z nejlepších gólmanů NHL vychytal už 450. vítězství a v historické tabulce jsou před ním už jen Patrick Roy a Ed Belfour.

"Recchi mi dal skvělou přihrávku, já mu ji vrátil, a pak jen byl včas před brankou, abych puk dorazil," popsal svou trefu Malkin. Ve svém prvním zápase v NHL kdysi skórovala i největší legenda Penguins Mario Lemieux. Ten v roce 1984 skóroval už první střelou při prvním střídání, Malkin potřeboval k první trefě druhou střelu v zápase.

Trenér Pittsburghu Michel Therrien nechal Malkina na začátku zápasu hrát ve stejném útoku s dalším mladíčkem Sidney Crosbym. "Nečekal jsem to, ale bylo fajn zahrát si spolu několik střídání. Je pro něj dobré, že dal hned gól. To mu pomůže a doufejme, že ukáže ještě mnohem více," věří osmnáctiletá hvězda týmu.

Reklama