Hlavní obsah

Francie - Česko 0:6Česká střelecká kadence vyřídila Francii, čtvrtfinále je doma

MinutaMin. Tým Hráč Akce
4. Pastrňák 0 : 1
8. Pastrňák 0 : 2
15. Jaškin 0 : 3
22. Horák 0 : 4
28. Horák 0 : 5
51. Nečas 0 : 6
Záznam online reportáže

Aktualizováno

Povinnost splněna s lehkostí. Čeští hokejisté porazili na mistrovství světa v Dánsku Francii 6:0 a definitivu účasti ve čtvrtfinále získali svěřenci trenéra Josefa Jandače až večer díky výhře Švédska nad Švýcarskem 5:3. Rychlý start, dva góly Davida Pastrňáka, Romana Horáka a hodně chuti v útoku, to byl recept, který soupeři nechutnal. Národní mužstvo nepředstavilo žádnou údržbu jako v minulém utkání proti Bělorusku a jednoznačně kralovalo, předvedlo 55 střel!

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Český útočník Roman Horák se raduje ze čtvrtého gólu v síti francouzského brankáře Ronana Quemenera.

Článek
Fotogalerie

Češi na mistrovství světa s Francouzi doposud neprohráli. Stejný scénář měl Jandačův výběr v plánu i na neděli. Už po 65 sekundách dostal možnost hrát přesilovou hru. Žádný úspěch se ale nedostavil, brankář Quemener si se všemi střelami poradil.

Ve 4. minutě dala o sobě vědět dvojice Davidů z Bostonu. Krejčí vyhrál buly, nahrál a Pastrňák vše propálil. Uklidňující trefa přišla přesně podle plánů trenérů.

Náladu české střídačky vylepšil za čtyři minuty zase Pastrňák. Střela přes obránce a francouzský gólman neudržel puk. Stejně tak v 15. minutě po střele Dmitrije Jaškina. Fanoušci měli před sebou kopii předchozího klání s Běloruskem, také první třetina a skóre 3:0.

Česká dominance

Začátek prostřední části začal oslabením pro francouzský tým, ten tak musel opět myslet jen na bránění. Málo. Libor Šulák trefil tyč, Roman Horák už skóre navýšil, teč před brankou a skóre 4:0.

Styl Francie byl zřetelný - ubránit, vyhodit, přežít. Na víc se soupeř nezmohl, případně fauloval. V páté minutě druhé třetiny hráli Češi opět přesilovku, tentokrát galský kohout přežil bez újmy. Za minutu už bylo zase vše jinak. Filip Chytil si povodil puk v útočné třetině, trefil tyčku a gólovou dorážku si připsal Horák. Francie reagovala výměnou brankáře, Quemener šel ven, do branky přijel Ylönen. Ten svoji roli zvládl, neinkasoval ani při oslabení na konci druhé dvacetiminutovky.

Do poslední třetiny šli Češi s vizitkou dominantní střelby - 41:9 proti soupeři za čtyřicet minut. Kadence se nezměnila ani v poslední části, ta pokračovala v další početní výhodě, skóre se ale neměnilo, několikátá šance Romana Červenky neskončila gólem. Až při hře v plném počtu si zajel mezi kruhy Martin Nečas a zvýšil přesnou ranou na 6:0. Osmdesát sekund před koncem vyfasoval dvě minuty Robert Kousal a český tým hrál poprvé v oslabení. Žádný gól už v utkání nepadl a pohodové utkání skončilo.

Základní skupinu zakončí národní tým duelem proti Rakousku v pondělí od 20:15.

Mistrovství světa v hokeji v Dánsku:
Skupina A (Kodaň):
Česko - Francie 6:0 (3:0, 2:0, 1:0)
Branky a nahrávky: 4. Pastrňák (Krejčí), 8. Pastrňák (Jaškin), 15. Jaškin (Krejčík), 22. Horák (D. Kubalík, Šulák), 28. Horák (Chytil, Sklenička), 51. Nečas (Krejčík, Polášek). Rozhodčí: Kubuš (SR), Öhlund (Švéd.) - Kilian (Nor.), Vanoosten (Kan.). Od 33. do 35. minuty nahradil Kiliana Davis (USA). Vyloučení: 2:6, navíc Janil (Fr.) 10 min. Využití: 1:0. Diváci: 6252.
Rittich - Gudas, Šulák, Hronek, Moravčík, D. Sklenička, Polášek, Krejčík - Řepík, Faksa, Červenka - Pastrňák, Krejčí, Jaškin - Hyka, Nečas, D. Kubalík - Horák, Plekanec, Chytil - od 31. navíc Kousal. Trenéři: Josef Jandač, Jiří Kalous, Václav Prospal a Jaroslav Špaček.
Quemener (28. Ylönen) - Manavian, Auvitu, Hecquefeuille, Chakiachvili, Janil, Raux, Thiry - Fleury, Guttig, Rech - T. Da Costa, Texier, S. Treille - Claireaux, Bouvet, Douay - Perret, Ritz, Leclerc - Lamperier. Trenéři: Dave Henderson, Laurent Meunier a Pierre Pousse.

Reklama