Hlavní obsah

Švýcarsko - Švédsko 3:5Švédové vyhráli na MS i šestý duel

MinutaMin. Tým Hráč Akce
6. Klingberg 0 : 1
10. Hörnqvist 0 : 2
22. Backlund 0 : 3
39. Untersander 1 : 3
45. Diaz 2 : 3
53. Larsson 2 : 4
57. Pääjärvi 2 : 5
60. Kukan 3 : 5
Záznam online reportáže

Kodaň

Hokejisté Švédska vyhráli i šesté utkání na mistrovství světa v Kodani a po výhře nad Švýcarskem 5:3 i nadále vedou tabulku skupiny A. Porážka Švýcarů definitivně posunula do čtvrtfinále český tým. Gólem a třemi asistencemi se na výhře úřadujících mistrů světa podílel kapitán Mikael Backlund, mezi střelce se zapsala i čerstvá posila z Pittsburghu Patric Hörnqvist.

Foto: Grigory Dukor, Reuters

Švýcarský brankář Leonardo Genoni likviduje akci Eliase Petterssona ze Švédska.

Článek

Oba týmy do předposledního utkání v první části turnaje nasadily další posily z NHL. Dres Švédska vedle Hörnqvista poprvé oblékl i Arvidsson, Švýcaři nasadili Josiho a Fialu.

Úvod Seveřanům ulehčila nedisciplinovanost Švýcarů. Švédové totiž v první třetině využili obě přesilové hry. Nejprve faul Schäppiho potrestal obránce Klingberg, poté se při vyloučení Diaze prosadil Hörnqvist.

Snížit mohl Josi, ale skóre se opět změnilo až ve 22. minutě a zasloužil se o to Rakell, který potrestal chybu v rozehrávce soupeře. Švédové měli výraznou střeleckou převahu, místo další branky však sami inkasovali.

Nilssona překonal střelou od modré čáry Untersander a připravil gólmana Vancouveru o neprůstřelnost na šampionátu. Při předešlých dvou startech na MS Nilsson udržel čisté konto.

Ve třetí třetině Švýcaři dokázali zápas ještě více zdramatizovat a na 2:3 snížil Diaz. Následně Adam Larsson vrátil Švédsku dvoubrankové vedení, ale klid do závěru to jeho týmu nepřidalo.

Backlund hrubě fauloval Niederreitera, Švýcaři povýšili přesilovou hru odvoláním brankáře, z tlaku ale snížit nedokázali. Navíc pak sami inkasovali do prázdné branky. Poslední slovo měl ještě v další početní výhodě Kukan, ale na vítězství Švédska to nic nezměnilo.

Mistrovství světa v hokeji:
Švýcarsko - Švédsko 3:5 (0:2, 1:1, 2:2)
Branky a nahrávky: 39. Untersander (Corvi), 45. Diaz (Fiala, Andrighetto), 60. Kukan (Untersander) - 6. Klingberg (Zibanejad, Ekman-Larsson), 10. Hörnqvist (Pettersson, Backlund), 22. Backlund (Lindholm), 53. A. Larsson (Backlund), 57. Pääjärvi (Backlund). Rozhodčí: Jeřábek (ČR), Rantala - Sormunen (oba Fin.), Otmachov (Rus.). Vyloučení: 3:4. Využití: 1:2. Diváci: 12 255.
Švýcarsko: Genoni - Diaz, Müller, Fora, Josi, Untersander, Kukan, Frick - Niederreiter, Corvi, Meier - Andrighetto, Vermin, Fiala - Moser, Haas, Hofmann - Rod, Schäppi, Scherwey. Trenér: Patrick Fischer.
Švédsko: Nilsson - A. Larsson, Ekman-Larsson, Klingberg, Lindholm, Wikstrand, Gustafsson - Rakell, Zibanejad, Janmark - Pettersson, Backlund, Hörnqvist - Kempe, De La Rose, Arvidsson - Pääjärvi, J. Larsson, Everberg - Andersson. Trenér: Rikard Grönborg.

Reklama

Související témata: