Hlavní obsah

Finsko - USA 6:2Finové si zajistili prvenství ve skupině, žářil Aho. Američané půjdou na Čechy

MinutaMin. Tým Hráč Akce
11. Aho 1 : 0
18. Aho 2 : 0
38. Rantanen 3 : 0
48. Anttila 4 : 0
52. Kane 4 : 1
54. Kapanen 5 : 1
55. Ryan 5 : 2
57. Aho 6 : 2
Záznam online reportáže

Hokejisté Finska vyhráli v úterním utkání skupiny B na mistrovství světa nad USA 6:2. Finové vyhráli skupinu, poražení Američané budou soupeřem českého týmu ve čtvrtfinále MS. Američané prohráli poprvé na šampionátu, hattrickem je poslal na lopatky Sebastian Aho.

Foto: David W Cerny, Reuters

Finský hokejista Sebastian Aho slaví se spoluhráčem Markusem Nutivaarou svou druhou trefu do sítě USA v utkání mistrovství světa.

Článek

Dosud neporaženým Američanům stačil v souboji proti Seveřanům bod k tomu, aby vyhráli skupinu. Jenže už po první třetině prohrávali 0:2 a poprvé se prosadili až při čtyřbrankovém manku v závěrečné desetiminutovce.

Američané byli sice v první třetině střelecky aktivnější, ale jako by jim chyběla šťáva a větší chuť se poprat o výhru. A když se k tomu přidal nejistý Kinkaid v brance, nevěstilo to pro ně nic dobrého. Aho se trefil poprvé v 10. minutě pokusem od zadního hrazení díky odrazu o Kinkaida, v 18. minutě se gólman Američanů špatně zorientoval po odrazu puku od mantinelu a Aho měl zblízka velmi snadnou práci.

Finové zápas kontrolovali i ve druhém dějství, navíc v končící 38. minutě přidali další gól. Na střelu od modré sice stihl Kinkaid zareagovat, jenže dojíždějící Rantanen byl u odraženého puku nejrychleji a po krátké kličce do bekhendu s přehledem zakončil do odkryté branky.

Anttilova dorážka v 48. minutě definitivně rozhodla o pořadí ve skupině, přesto se Američané ještě postarali o zajímavý závěr, neboť při vyloučení Koivista sáhli už devět minut před koncem ke hře bez gólmana a Kane snížil.

V 54. minutě přidal pátý gól Finů v přesilovce Kapanen, Ryan zblízka po 47 sekundách opět snížil. Za stavu 5:2 mohl z pár centimetrů dorazit puk do prázdné brány Larkin, ale přetlačil ho Heiskanen.

Američané pak znovu sáhli k power play, při níž těsně bráněný Aho sice nejprve netrefil prázdnou branku, ale puk se mu od zadního hrazení odrazil ideálně zpátky před opuštěné brankoviště a Aho snadno doklepl - 6:2. Finové tak po Kanadě (5:1) vyučili čtyřbrankovým rozdílem ve skóre i druhého ze zámořských favoritů.

Mistrovství světa v hokeji v Dánsku:
Skupina B (Herning):
Finsko - USA 6:2 (2:0, 1:0, 3:2)
Branky a nahrávky: 11. Aho (Savinainen), 18. Aho (Nutivaara), 38. Rantanen (Nutivaara, Mikael Granlund), 48. Anttila (Manninen), 54. K. Kapanen (Tolvanen, Savinainen), 57. Aho (Kivistö) - 52. P. Kane (McAvoy), 55. D. Ryan (P. Kane, Kreider). Rozhodčí: Iverson (Kan.), Sjöqvist - Malmqvist (oba Švéd.), Lhotský (ČR). Vyloučení: 4:5. Využití: 1:1. Diváci: 6343.
Finsko: Säteri - Pokka, Heiskanen, Koivisto, Nutivaara, Kivistö, Honka, Riikola - Tolvanen, Mikael Granlund, Rantanen - Savinainen, Aho, T. Teräväinen - K. Kapanen, Manninen, Jormakka - Anttila, Pesonen, Mäenalanen. Trenér: Lauri Marjamäki.
USA: Kinkaid - Martinez, C. Murphy, McAvoy, Butcher, N. Jensen, Pionk, Hughes - Atkinson, Bonino, P. Kane - A. Lee, D. Larkin, J. Gaudreau - Kreider, White, DeBrincat - Gibbons, D. Ryan, Coleman. Trenér: Jeff Blashill.

Reklama

Související témata: