Hlavní obsah

Rusko - Kanada 4:5 PPKanaďané vykročili do semifinále, ruský tým udolali v prodloužení

MinutaMin. Tým Hráč Akce
5. Parayko 0 : 1
32. Nugent-Hopkins 0 : 2
33. Michejev 1 : 2
38. Barabanov 2 : 2
48. Turris 2 : 3
49. Andronov 3 : 3
53. Dubois 3 : 4
55. Anisimov 4 : 4
65. O'Reilly 4 : 5
Záznam online reportáže

Kodaň

Hokejisté Kanady porazili ve čtvrtfinále mistrovství světa v Kodani Rusko 5:4 v prodloužení. Prestižní duel rozhodl v 65. minutě v přesilové hře útočník Ryan O'Reilly. Olympijští vítězové z Pchjongčchangu předtím dokázali v utkání třikrát vyrovnat, ale nakonec odjedou poprvé od roku 2013 z šampionátu bez medaile.

Foto: Grigory Dukor, Reuters

Kanadský kapitán Connor McDavid v souboji s Nikitou Nestěrovem z Ruska.

Článek

Třemi asistencemi se na výhře Kanady podílel hvězdný útočník Connor McDavid, na ruské straně se podobný kousek podařil obránci Nikitovi Zajcevovi. Kanada se v sobotním semifinále utká se Švýcarskem.

Sborná nasadila do utkání místo zkušenějšího Košečkina brankáře Šesťorkina a opora Petrohradu se musela předvést hned v úvodu, kdy zlikvidovala šanci O'Reillyho. Poté nebezpečně zakončoval Sošnikov, ale skóre se poprvé změnilo až v úvodní přesilové hře, kterou hrála Kanada. Prosadil se tvrdou ránou obránce Parayko.

Zámořští hráči měli více ze hry, byli střelecky aktivnější, druhý gól však v první třetině nepřidali. Po přestávce se obraz hry otočil a rušno bylo zejména před Kuemperem. Rusové však šance využít nedokázali a sami podruhé inkasovali. Na trestné lavici byl opět Andronov a Kanada potrestala i jeho druhý faul. Šesťorkina prostřelil Nugent-Hopkins.

Až poté se dočkali i Rusové, kterým se podařilo vyrovnat a v obou případech gólu předcházela přihrávka zpoza branky. Nejprve snížil Michejev, poté se prosadil Barabanov.

Ve třetí části se Kanada opět dokázala dvakrát dostat do vedení, ale Rusko vždy srovnalo krok. O první vyrovnání se postaral Andronov, který tak částečně odčinil svá vyloučení.

V prodloužení ale putoval na trestnou lavici Kaprizov, který ve finále olympiády v nastaveném čase zajistil Rusku triumf nad Německem, a tentokrát z trestné lavice sledoval kanadskou radost. McDavid totiž připravil rozhodující branku pro O'Reillyho.

Mistrovství světa v hokeji v Dánsku:
Čtvrtfinále (Kodaň):
Rusko - Kanada 4:5 v prodl. (0:1, 2:1, 2:2 - 0:1)
Branky a nahrávky: 33. Michejev (Anisimov, Zajcev), 38. Barabanov (Dadonov), 49. Andronov (Zajcev, Sošnikov), 55. Anisimov (Grigorenko, Zajcev) - 5. Parayko (McDavid, Eberle), 32. Nugent-Hopkins (McDavid, Parayko), 48. Turris (Schwartz), 53. Dubois (Jost), 65. O'Reilly (McDavid, Ekblad). Rozhodčí: Lemelin (Rak.), Rantala - Sormunen (oba Fin.), Oliver (USA). Vyloučení: 4:1. Využití: 0:3. Diváci: 9017.
Rusko: Šesťorkin - Gavrikov, Kiselevič, Něstěrov, Zajcev, Jakovlev, Bereglazov, Chafizullin - Michejev, Andronov, Sošnikov - Gusev, Dacjuk, Kaprizov - Bučněvič, Anisimov, Grigorenko - Dadonov, Kablukov, Barabanov - Šalunov. Trenér: Ilja Vorobjov.
Kanada: Kuemper - Vlasic, Parayko, Ekblad, Edmundson, Murray, Nurse - Nugent-Hopkins, McDavid, Schenn - Turris, O'Reilly, Schwartz - Jost, Dubois, Bailey - Barzal, Horvat, Pageau - Eberle. Trenér: Bill Peters.

Reklama

Související témata: