Hlavní obsah

Kanada - Švýcarsko 2:3Další senzace v podání Švýcarů. Nepustili do finále Kanadu a po pěti letech si zahrají zápas o titul

Kodaň
Aktualizováno

Švýcarská hokejová senzace na letošním mistrovství světa má svoje pokračování. Po Finech v Herningu to odnesli v sobotním večerním semifinále i Kanaďané. Švýcaři díky disciplinované hře urvali vítězství 3:2, čímž se dostali po pěti letech do finále a mají zaručenu teprve druhou medaili za posledních 65 let.

Foto: David W Cerny, Reuters

Smutek. Kanada v semifinále MS prohrála 2:3 se Švýcarksem. Překvapení je na světě.

Článek
Fotogalerie

Kanaďané se museli v semifinále obejít bez útočníka Schwartze, který předchozí souboj s Rusy odnesl zlomenou rukou. Švýcaři se soustředili na precizní obranu, z níž ale nebezpečně vystrkovali růžky. Meider neuspěl tváří v tvář Kuemperovi, Scherwey dopadl stejně.

Zámořský výběr se při organizované hře soupeře těžko dostával do prostoru před brankou, a když už se Schenn snažil dostat po akci Nugenta-Hopkinse puk za čáru, včas ho poslal do bezpečí Untersander. Švýcarští hráči těžili z výborného bruslení, nebojácně šli do každého souboje a to jim nabízelo šance.

Meier ještě minul odkrytou část Kuemperovy svatyně, ale Scherweyův parádní průnik 79 vteřin před koncem první třetiny už skončil gólem. Brankář Arizony, který v dějišti šampionátu oslaví 28. narozeniny, neměl proti střele do horního růžku vůbec nárok.

Kanada se pokusila zvýšit obrátky a dočkala se vyrovnání z hole Horvata, jenže Švýcarsko ani o píď neslevilo ze svého buldočího hokejového projevu, který zdobil vynikající pohyb. Nerozhodný stav vydržel jen dvě minuty. Když se v přesilovce povedlo uzamknout bránící kanadskou čtveřici v pásmu, byl to nakonec Hofmann, který zblízka dostal puk do sítě. Ve snaze o vyrovnání Kanada spalovala jednu šanci za druhou, ale Genoni v brance čaroval.

Zaskvěl se zejména po střele dvacetiletého Beauvilliera, který už zvedal ruce nad hlavu, aby je pak jen rozhodil v gestu bezmocného zoufalství. Kanadský tlak narůstal, ale čas doslova pádil. V poslední třetině byl poměr střel 18:1, ale ta jediná švýcarská byla gólová, když se před brankou clonící Haas jemnou tečí postaral o využití přesilovky.

Teprve když zámořský celek sáhl dvě minuty před koncem k power play, povedlo se mu bleskově snížit. Paraykův gól naděje, u nějž si připsal už 12. asistenci na turnaji kapitán McDavid, nakonec Kanaďanům nestačil. Genoni se sice ocitl v ohni střel, ale nakonec si připsal celkem 43 úspěšných zásahů a vychytal pro Švýcarsko senzační postup do finále.

Mistrovství světa v hokeji v Dánsku:
Semifinále (Kodaň):
Kanada - Švýcarsko 2:3 (0:1, 1:1, 1:1)
Branky a nahrávky: 28. Horvat (Dubois, Pageau), 58. Parayko (McDavid, Schenn) - 19. Scherwey (Untersander, Kukan), 30. Hofmann (Fiala, Andrighetto), 45. Haas (Andrighetto, Diaz). Rozhodčí: Kaukokari (Fin.), Kubuš (SR) - Lhotský (ČR), Oliver (USA). Vyloučení: 3:1. Využití: 0:2. Diváci: 12 166.
Kuemper - Vlasic, Parayko, Ekblad, Edmundson, Murray, Nurse, Pulock - Turris, O'Reilly, Jost - Nugent-Hopkins, McDavid, Schenn - Pageau, Dubois, Horvat - Bailey, Barzal, Beauvillier - od 21. navíc Eberle. Trenér: Bill Peters.
Genoni - Diaz, Josi, Untersander, Kukan, Fora, Müller, Frick - Niederreiter, Corvi, Fiala - Andrighetto, Vermin, Meier - Moser, Haas, Hofmann - Rod, Schäppi, Scherwey. Trenér: Patrick Fischer.

Reklama

Související témata: