Hlavní obsah

TEST: Trailové boty Reebok All Terrain Craze ‒ univerzální aligátoři žeroucí bahno vašich cest ke snídani

René KujanSport.cz

Určitě jste už také zažili ten neskutečný pocit, kdy se probudíte na dovolené v nadmořských výškách větších než malých, mezi skalami či horami a nohy vás svrbí tak, že musíte do probouzející se přírody mezi ty uřvané ptáky a smrdící kytky plných alergenních látek vyběhnout ještě před snídaní. Takové pocity lze slovy jen těžko zachytit. Vaše chodidla by ale při odrazu i dopadu na proměnlivém terénu měly dobře zachycovat podrážky pořádných terénních bot. Budou All Terrain Craze těmi vyvolenými?

Foto: archiv autora, Sport.cz

Trailové boty Reebok All Terrain Craze

Článek
Fotogalerie

Nové krosovky od Reeboku jsou určeny všem běžeckým dobrodruhům, kteří se nezaleknou bláta, kamení, trávy nebo vody, případně ani dalších přírodou nebo samotným člověkem nastražených překážek. Už na první pohled vám bude jasné, že nejsou určeny pro ideálně hladké asfaltové plochy nebo upravované atletické ovály. Podrážky bot cenící své po žraločím způsobu trojúhelníkové zuby do všech stran neskrývají terénní ambice. A nejen podrážky.

Odolná, zato však ne úplně tuhá podešev je na patě i na špičce osazena řidšími trojúhelníkovými zuby tak, aby nenechávala bahnu a špíně příliš mnoho příležitostí k zachycování na botě. Jen konec značně předsazené paty nabízí čtyři silnější ostré zářezy pro rychlý grip například při sbíhání kopce. Zároveň ale výrobce myslel i na překážkové závody, kde se nevyhnete třeba ani šplhu po laně nebo balancování na hrubé kládě. Pro tyto účely má střed podrážky plochu hustějších, menších a ostřejších výstupků, jejichž pole je navíc přetaženo do obou stran svršku. To značně usnadňuje třeba právě zmiňovaný šplh a zároveň chrání jak botu, tak vaši nohu před agresivitou rychle svištícího konopného lana.

Foto: archiv autora, Sport.cz

Trailové boty Reebok All Terrain Craze - z vnitřní strany.

archiv autora

Mezipodešev je očekávatelně tenčí a míra tlumení menší než u silničních bot. Drop je příjemně malý a bota dobře poslouchá i při výbězích a sebězích v ostřejších zatáčkách, chodidlo si zachovává dobrou míru kontaktu s podkladem. Ostrým pohybům všemi směry nahrává i nízký střih boty, který kotníkům nijak nebrání zaujímat i ty nejkrajnější polohy.

Foto: archiv autora, Sport.cz

Trailové boty Reebok All Terrain Craze - podrážky dávají tušit jejich pravou náturu.

archiv autora

Ačkoli to na první pohled asi nebude patrné, svršek boty ‒ samozřejmě jen s minimem šitých švů a v ripstopové úpravě ‒ nabízí kromě odolnosti také určitou okapovitost: Voda nabraná například při překonávání vodních toků nebo hlubších louží se botou prožene jako okapem ‒ rychle dovnitř, rychle ven. Pod oběma kotníky a také z obou stran špičky je totiž svršek osazen jen tenkou, vysoce propustnou látkou. Ta pustí vodu z boty zase rychle ven. Vy tak sice nezůstanete v suchu, ale nebudete ani zbytečně vyhřívat další kýbl studené vody, ani nezřízeně čvachtat jako z ekonomických důvodů migrující vodník. Na závodech typu Spartan Race určitě nečekejte, že domů půjdete se suchými a čistými ponožkami. Můžete je ale třeba absolvovat v botách, jejichž komfort voda nijak zvlášť neovlivní.

PLUSY
výsostně terénní bota vhodná i na umělé překážky
drenážní prvky pro rychlý odvod vody
nízký drop a střih
dobrý kontakt s povrchem
pevně usazený jazyk
MÍNUSY
na mokrém kameni výrazně klouže
HMOTNOST
275 gramů (1 bota, pánská 42)
CENA
1899 korun

Poutka na pevné tkaničky kruhového průřezu tvoří vlastně jedinou klasicky šitou součást svršku. Tenký a jen spartánsky polstrovaný jazyk je pevně všit do svršku a volná je pouze jeho malá část při výstupu z boty. Nemusíte se tedy obávat jeho nepříjemného muchlání, posouvání, dření a tlačení. Zůstane vždy na svém místě. Malé očko na hřbetu paty usnadní nazouvání. Vnitřní vložka je pevně vlepena do boty. Důvod je stejný jako všití jazyka ‒ zabránění nechtěným pohybům i za mokra a v nejnáročnějších podmínkách.

Foto: archiv autora, Sport.cz

Trailové boty Reebok All Terrain Craze - pohled shora.

archiv autora

Bota v rámci redakčního testu naběhala přes stovku kilometrů a absolvovala i náročný týden na chorvatských vápencových stezkách a skalách. Opotřebení podrážky odpovídá jejímu nasazení. Svršek si naopak od velmi ostrých hran vápencových skal neodnesl překvapivě ani jediný šrám. Bota velice solidně seděla v suti, štěrku, na trávě, na hlíně i v bahně. Běžec i přes velkou dávku ochrany chodidla může stále vnímat terén pod sebou. Užší stavba boty nedává příliš mnoho příležitostí chodidlu k nežádoucím posunům. Jediné, kde měla bota vyloženě problémy, byl mokrý kámen. Na její obranu lze ale podotknout, že v takových podmínkách nedrží skoro nic. Kromě drahého vteřinového lepidla a helvítské víry samozřejmě. Za sebe mohu říci, že jsem s novou Craze více než spokojen. Za velice férovou cenu přináší vlastnosti v něčem i hodně přesahující obuv i výrazně dražších značek.

Reklama

Související témata: