Hlavní obsah

Milík až jedenáctý, Lindgren urval triumf na cílové pásce

Martin KézrSport.czPrávo

Jediný český zástupce při pražském závodě plochodrážní Grand Prix mohl na své loňské třetí místo pouze vzpomínat. Letos se Václav Milík nedostal ani do semifinále a celkově obsadil 11. místo. Z prvenství se radoval lídr šampionátu Švéd Fredrik Lindgren, který doslova na cílové pásce předstihl od startu vedoucího Patryka Dudka z Polska.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Václav Milík na GP České republiky.

Článek

„Neustále jsem věřil, že se tam pro mě najde prostor k předjetí a z poslední zatáčky jsem vyjel dost rychle, abych se o pár centimetrů dostal do čela. Měl jsem i štěstí, že tam vedle Polákovy motorky bylo místo," ulevil si 32letý Lindgren, jenž se v Praze na stupně vítězů vrátil po devíti letech. Švédská hymna se hrála na Markétě poprvé od triumfu legendárního Rickardssona v roce 2005.

Za posledních deset let platilo už sedmkrát, že vítěz pražského závodu se nakonec stal i mistrem světa. „To je pěkná tradice, kterou bych určitě rád dodržel," usmál se Lindgren.

Vítěz předchozího závodu letošního Grand Prix ve Varšavě Brit Tai Woffinden, který v české metropoli kraloval v letech 2013 až 2015, finálovou jízdu nedokončil, ale zůstává největším rivalem vedoucího Švéda v celkové klasifikaci.

Stejně jako loni na divokou kartu startující Milík měl poměrně hlasitou podporu v zaplněném hledišti, kde bylo kolem jedenácti tisíc diváků se zřetelnou převahou polských fanoušků. Domácí plochodrážní jednička doplatila na to, že ve dvou z pěti svých jízd základní části závodu nedokázal zabodovat. Mezi osmičku nejlepších, kterých se týkaly semifinálové jízdy, mu nakonec chyběl jeden potřebný bod a litoval těch dvou nul.

„Jsem tak otrávený, že bych k tomu raději ani nic neříkal. Prostě mi nešly starty na tvrdším podkladu," tvrdil Milík, jenž měl v depu sbaleno dřív, ještě než stihlo proběhnout vyhlášení vítězů. Svou účast v semifinále přitom označoval jako metu, které musí dosáhnout, aby neodjížděl domů naštvaný. Jeho rozpoložení po nepovedeném sobotním účinkování tak bylo jasně dané.

Grand Prix na ploché dráze - Praha
1. Lindgren (Švédsko)
2. Dudek (Polsko)
3. Sajfutdinov (Rusko)
4. Woffinden (Velká Británie)
5. Janowski (Polsko)
6. Doyle (Austrálie)
---
11. Milík (ČR)
Stav šampionátu (po 2 z 10 závodů)
1. Lindgren (Švédsko) 32
2. Woffinden (Velká Británie) 31
3. Dudek (Polsko) 24
4. Janowski (Polsko) 24
5. Sajfutdinov (Rusko) 23
6. Laguta (Rusko) 21
----
15. Milík (ČR) 6

Reklama

Související témata: