Hlavní obsah

Nigérie - Česko 0:1Odpustek za debakl. Fotbalisté zdolali africké Superorly

MinutaMin. Tým Hráč Akce
25. Kalas 0 : 1
Záznam online reportáže

Schwechat
Aktualizováno

Páteční debakl 0:4 s Austrálií není zapomenut, skalp účastníka mistrovství světa v Rusku se však cení. Česká fotbalová reprezentace v rakouském Schwechatu porazila Kalasovým gólem Nigérii 1:0 a zakončila tak sezónu vítězstvím. Druhý poločas se hrál převážně za prudkého deště, zápas byl kvůli němu také na pár minut přerušen.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Radost českých fotbalistů z gólu proti Nigérie.

Článek
Fotogalerie

Hned šest změn proti páteční těžké porážce s Austrálií udělal v základní sestavě kouč Karel Jarolím. V brance začal Vaclík, obranu vyztužili tři stopeři, zálohu defenzivní Souček a do útoku se k Schickovi postavil tentokrát Šural.

Superorli, jak si fotbalisté Nigérie říkají, ve své generálce na MS v Rusku nasadili všechny největší hvězdy. Jako první se představil Moses, přímý kop útočníka Chelsea si ale Vaclík pohlídal. Do dvou úvodních šancí českého týmu se dostal Šural, ani s jednou si ovšem neporadil.

Schickova rána po rohovém kopu už byla vydařená, také gólman Uzoho se vyznamenal. Obléhání jeho branky pak pokračovalo, střelecké pokusy si připsali také Barák a Souček.

Africký favorit se nikam nehnal, slovy českého asistenta Koubka uspával a vyčkával, aby mohl v pravou chvíli uštknout jako mamba.

Zahřmělo však na druhé straně. A podle průběhu hry zaslouženě. Po Coufalově rohu se málem radoval už Souček. Brankář jeho hlavičku s námahou vyrazil, stoper Kalas ale míč snadno dorazil a navázal na svoji nedávnou trefu z Číny.

Déšť vyhnal hráče ze hřiště

Když Češi přežili Oguovu tutovku, mohli vedení dokonce zvýšit. Šural v brejku přiťukl míč Schickovi, jenže útočník AS Řím sám před brankářem nepotvrdil pověst kanonýra, a přestřelil.

Do druhé půle nastoupil Pavlenka, takže i třetí z českých gólmanů dostal během soustředění v Rakousku svůj díl. Než se naplnila 60. minuta zápasu, přihnala se nad Schwechat průtrž mračen a zápas byl na chvíli přerušen.

Míč v pokračujícím prudkém dešti moc nelétal. Zápas se změnil v úpornou bitvu v těžkých podmínkách a pro Čechy bylo o to cennější těsné vedení.

Nigérijci začali tlačit, nechtěli jet do Ruska s porážkou. Až po rohovém kopu zahrozil na druhé straně Jankto a brankář měl znovu co dělat. Skóre se už nezměnilo, Češi si připsali cenné vítězství.

Přípravné fotbalové utkání ve Schwechatu (Rakousko):
Česká republika - Nigérie 1:0 (1:0)
Branka: 25. Kalas. Rozhodčí: Weinberger - Kolbitsch, Heidenreich (všichni Rak.). Bez karet. Diváci: Diváci: 3200.
ČR: Vaclík (46. Pavlenka) - Kalas, Suchý, Jugas - Coufal, Hušbauer (65. Trávník), Souček (65. Hořava), Barák, Jankto (77. Bořil) - Šural (82. Kopic), Schick (68. Krmenčík). Trenér: Jarolím.
Nigérie: Uzoho - Troost-Ekong, Balogun, Ogu - Shehu (46. Ebuehi), Ndidi, Mikel (78. Iheanacho), Iwobi, Idowu (68. Echiejile) - Ighalo (68. Nwankwo), Moses (78. Musa). Trenér: Rohr.

Reklama

Související témata: