Hlavní obsah

Krejčíková, Siniaková - Sestini Hlaváčková, Strýcová 6:3, 6:2V české bitvě uspělo dravé mládí. Siniaková s Krejčíkovou s krajankami zametly

Aktualizováno

Finále ženské čtyřhry si na French Open zahrají Kateřina Siniaková s Barborou Krejčíkovou. V ryze českém semifinále porazily dvaadvacetileté hráčky plzeňské duo Andrea Sestini Hlaváčková, Barbora Strýcová 6:3, 6:2. V nedělním finále vyzvou japonskou dvojici Eri Hozumiová, Makoto Ninomijaová.

Foto: Christian Hartmann, Reuters

Vítězné gesto Kateřiny Siniakové.

Článek
Fotogalerie

Krejčíková se Siniakovou se mohou stát třetím českým párem, který zvítězí na Roland Garros. Poprvé se v roce 1990 radovaly Jana Novotnou s Helenou Sukovou, druhý primát přidaly před sedmi lety Sestini Hlaváčková s Lucií Hradeckou.

Mladší pár lépe podával a jediný brejkbol ve druhém setu při servisu Siniakové zažehnal. Třikrát naopak vzal podání Strýcové, a to hned v první hře utkání a shodně na závěr setů. Jednou neudržela servis Hlaváčková.

Hodinu a osm minut dlouhý duel skončil po druhém mečbolu. První mečbol Hlaváčková odvrátila volejem, při druhém ale trefila Strýcová od základní čáry síť.

Odplata za dvouhru

Krejčíková a Siniaková mohou ve 22 letech v Paříži navázat na juniorský triumf ve čtyřhře, který získaly před pět lety. Tehdy se jim mezi juniorkami dařilo - ovládly debla také ve Wimbledonu a na US Open.

Siniaková sice na letošním French Open prohrála se Strýcovou ve třetím kole dvouhry, ale ve čtyřhře ji na grandslamu porazila v semifinále podruhé v krátké době. Loni na US Open s Lucií Hradeckou přehrály Strýcovou s Lucií Šafářovou.

Loni a před třemi lety slavila v deblu v Paříži Lucie Šafářová. K titulu došla vždy s americkou parťačkou Bethanií Mattekovou-Sandsovou.

Prvním finalistou mužské dvouhry se stal Dominic Thiem. Nasazený hráč číslo sedm porazil Itala Marca Cecchinata 3:0 na sety. Čtyřiadvacetiletý Rakušan bude v neděli hrát o svou první grandslamovou trofej. Ve finále se utká s Rafaelem Nadalem, který ve druhém semifinále porazil Argentince Juana Martína Del Potra 6:4, 6:1 a 6:1.

Dvaatřicetiletý pařížský rekordman Nadal postoupil do 24. grandslamového finále a bude usilovat o 17. titul. O osm let mladší Thiem si oproti tomu o trofej z turnajů velké čtyřky zahraje poprvé v kariéře.

V zápasové bilanci mezi finalisty vede 6:3 světová jednička Nadal, ale poslední vzájemný duel vyhrál před měsícem ve čtvrtfinále turnaje v Madridu Thiem.

Antukový specialista Thiem byl v semifinále Roland Garros i v minulých dvou letech, ale pokaždé vypadl s pozdějším vítězem turnaje: loni s Nadalem a předloni se Srbem Novakem Djokovičem. O titul na grandslamu si zahraje jako druhý Rakušan v historii po Thomasi Musterovi, jenž vyhrál French Open v roce 1995.

Na rozdíl od předchozích dvou semifinále byl tentokrát Thiem papírovým favoritem. Jeho soupeř Cecchinato před Paříží nevyhrál ani jeden zápas na grandslamu, na druhou stranu si však v minulých kolech 72. hráč světového žebříčku vyšlápl na hvězdy Davida Goffina z Belgie či ve čtvrtfinále na Djokoviče. Mezi čtyři nejlepší na grandslamu se pětadvacetiletý Sicilan dostal jako první Ital po 40 letech od Corrada Barazzuttiho.

Vyrovnaný zápas se lámal v dlouhém tie-breaku druhého setu. Cecchinato v něm nevyužil tři setboly, prohrál ho 10:12 a v třetí sadě už Thiemovi nedokázal vzdorovat. Rakušan ukončil zápas při prvním mečbolu po dvou a čtvrt hodinách.

Nadal, jenž ve čtvrtfinále proti Argentinci Diegu Schwartzmanovi ztratil set po 37 vyhraných sadách na Roland Garros v řadě, podal proti jeho krajanovi Del Potrovi téměř bezchybný výkon. Vysoký Argentinec měl šanci na úspěch pouze v první sadě, kdy si vypracoval šest brejkbolů, ale ani jeden neproměnil.

Naopak antukový král Nadal si první příležitosti na zisk soupeřova podání schoval až do desátého gamu. Na rozdíl od Del Potra šancí nepohrdnul a set získal. Od té doby už Mallorčan na kurtu vládl a suverénně dokráčel do jedenáctého pařížského finále.

Tenisový grandslamový turnaj French Open v Paříži (antuka, dotace 39 miliónů eur):
Muži:
Dvouhra - semifinále:
Thiem (7-Rak.) - Cecchinato (It.) 7:5, 7:6 (12:10), 6:1.
Nadal (1-Šp.) - Del Potro (5-Arg.) 6:4, 6:1, 6:2
Čtyřhra - semifinále:
Marach, Pavič (2-Rak./Chorv.) - F. López, M. López (12-Šp.) 6:4, 7:5.
Ženy
Čtyřhra, semifinále
Krejčíková, Siniaková (6-ČR) - Sestini Hlaváčková, Strýcová (2-ČR) 6:3, 6:2
Hozumiová, Ninomijaová (Jap.) - Čchan Chao-Čching, Jang Čao-süan (8-Tchaj-wan/Čína) 6:2, 6:2.
Junioři
Čtyřhra - semifinále
Tadžima, Štyler (Jap./ČR) - Seyboth Wild, Baez (1-Braz./Arg.) 6:2, 6:1.

Reklama

Související témata:

Pavouk - French Open - dvouhra mužů

  • 4. kolo

  • Španělsko Nadal (1) Německo Marterer
    6 : 3; 6 : 2; 7 : 6
  • Argentina Schwartzman (11) Jižní Afrika Anderson (6)
    1 : 6; 2 : 6; 7 : 5; 7 : 6; 6 : 2
  • Chorvatsko Čilič (3) Itálie Fognini (18)
    6 : 4; 6 : 1; 3 : 6; 6 : 7; 6 : 3
  • Spojené státy Isner (9) Argentina Del Potro (5)
    4 : 6; 4 : 6; 4 : 6
  • Belgie Goffin (8) Itálie Cecchinato
    5 : 7; 6 : 4; 0 : 6; 3 : 6
  • Srbsko Djokovič (20) Španělsko Verdasco (30)
    6 : 3; 6 : 4; 6 : 2
  • Rakousko Thiem (7) Japonsko Nišikori (19)
    6 : 2; 6 : 0; 5 : 7; 6 : 4
  • Ruská federace Chačanov Německo A. Zverev (2)
    6 : 4; 6 : 7; 6 : 2; 3 : 6; 3 : 6
  • Čtvrtfinále

  • Španělsko Nadal (1) Argentina Schwartzman (11)
    4 : 6; 6 : 3; 6 : 2; 6 : 2
  • Chorvatsko Čilič (3) Argentina Del Potro (5)
    6 : 7; 7 : 5; 3 : 6; 5 : 7
  • Itálie Cecchinato Srbsko Djokovič (20)
    6 : 3; 7 : 6; 1 : 6; 7 : 6
  • Rakousko Thiem (7) Německo A. Zverev (2)
    6 : 4; 6 : 2; 6 : 1
  • Semifinále

  • Španělsko Nadal (1) Argentina Del Potro (5)
    6 : 4; 6 : 1; 6 : 2
  • Itálie Cecchinato Rakousko Thiem (7)
    5 : 7; 6 : 7; 1 : 6
  • Finále

  • Španělsko Nadal (1) Rakousko Thiem (7)
    6 : 4; 6 : 3; 6 : 2