Hlavní obsah

Halepová - Stephensová 3:6, 6:4, 6:1Světová jednička slaví první grandslamový titul!

Paříž
Aktualizováno

Dočkala se. Simona Halepová svou třetí finálovou účast na French Open proměnila v první titul. Rumunská tenistka a zároveň světová jednička porazila Američanku Sloane Stephensovou 3:6, 6:4 a 6:1 a na čtvrtý pokus poprvé v kariéře získala grandslamový triumf. Pierre-Hugues Herbert a Nicolas Mahut vyhráli jako třetí francouzský pár v historii čtyřhru na French Open. Dvojici Marach, Pavič porazili 6:2, 7:6.

Foto: Charles Platiau, Reuters

Má ji. Simona Halepová s trofejí pro vítězku Roland Garros.

Článek
Fotogalerie

V roce 2014 prohrála ve finále ženské dvouhry na Roland Garros s Marií Šarapovovou, loni s Lotyškou Jelenou Ostapenkovou. Šestadvacetiletá Simona Halepová ale věřila, že napotřetí se dočká a vytouženou trofej vybojuje.

Tu nakonec získala, i když proti o rok mladší Američance svedla tuhou bitvu, která se rozuzlila až v rozhodující třetí sadě.

První set rozhodl jediný využitý brejk. Stephensová prolomila podání Halepové ve čtvrté hře, a i když za stavu 5:3 stejnou možnost soupeřce nabídla, dokázala ji odvrátit a využila hned první setbol.

V podobném duchu pokračovala Američanka i v úvodu druhé sady, ve které se dostala do vedení 2:0. Nicméně Halepová čtyřmi gamy v řadě vývoj otočila, leč v sedmé hře ztratila své podání a za stavu 4:4 se prakticky začínalo nanovo. V koncovce ale ukázala pevnější nervy Rumunka, která nakonec vyhrála 6:4.

V rozhodujícím setu už Halepová jasně kralovala. Stephensové dovolila první game až za stavu 5:0 a za 38 minut zvítězila 6:1.

"Je úžasné, co se mi povedlo. Nemůžu tomu uvěřit. Jsem ráda, že se mi to povedlo právě na Roland Garros. Je to moje oblíbené místo," řekla vítězka na kurtu.

Halepová je 40 let po Virginii Ruziciové druhou rumunskou vítězkou Roland Garros. V Paříži uspěla deset let po svém triumfu mezi juniorkami a je šestou hráčkou, která následně vyhrála i mezi ženami. V minulosti se to povedlo mimo jiné Haně Mandlíkové.

Čtyřhra: Hotovo za 100 minut

Tenisté Pierre-Hugues Herbert a Nicolas Mahut vyhráli jako třetí francouzský pár v historii čtyřhru na French Open. Před domácími fanoušky porazili na pařížské antuce druhou nasazenou rakousko-chorvatskou dvojici Oliver Marach, Mate Pavič 6:2, 7:6 a získali třetí společný grandslamový titul.

Herbert s Mahutem zdolali vítěze letošního Australian Open v obou předchozích vzájemných utkáních a ani tentokrát nezaváhali. V dvanáctém gamu druhého setu odvrátili čtyři setboly, vynutili si tie-break a v něm zápas po hodině a 40 minutách ukončili.

Šampióni z US Open 2015 a Wimbledonu 2016 tak navázali na Henriho Lecontea s Yannickem Noahem, kteří domácí grandslam vyhráli v roce 1984, a Juliena Benneteaua s Edouardem Rogerem-Vasselinem, vítěze z roku 2014. Šestatřicetiletý Mahut měl k triumfu blízko už před pěti lety, s Michaelem Llodrou je ale finále zastavili Bob a Mike Bryanovi.

Tenisový grandslamový turnaj French Open v Paříži (antuka, dotace 39 miliónů eur):
Finále dvouhry žen
Halepová - Stephensová 3:6, 6:4, 6:1
Finále čtyřhry mužů:
Herbert, Mahut (6-Fr.) - Marach, Pavič (2-Rak./Chorv.) 6:2, 7:6 (7:4).
Finále dvouhry juniorů
Ceng Čun-sin (4-Tchaj-wan) - Baez (1-Arg.) 7:6 (7:5), 6:2.
Finále čtyřhry juniorů
Štyler, Tadžima (ČR/Jap.) - Ray Ho, Ceng Čun-sin (5-Tchaj-wan) 6:4, 6:4.
Finále dvouhry juniorek
Gauffová (16-USA) - McNallyová (USA) 1:6, 6:3, 7:6 (7:1).
Finále čtyřhry juniorek
McNallyová, Swiateková (USA/Pol.) - Naitoová, Satóová (3-Jap.) 6:2, 7:5.

Reklama