Hlavní obsah

Peru - Dánsko 0:1Peruáncům návrat na MS po 36 letech zhořkl, prohráli s Dánskem

MinutaMin. Tým Hráč Akce
59. Poulsen 0 : 1
Záznam online reportáže

Aktualizováno

Fotbalisté Dánska vstoupili do mistrovství světa v Rusku šťastným vítězstvím 1:0 nad Peru, které v první půli nedalo penaltu a zahodilo i další šance. Jedinou branku zápasu skupiny C v Saransku vstřelil útočník Yussuf Poulsen a dal si tak dárek k pátečním 24. narozeninám.

Foto: Martin Meissner, ČTK/AP

Dán Yussuf Poulsen se raduje z gólu proti Peru.

Článek
Fotogalerie

Peruánci při návratu na světový šampionát po 36 letech nastoupili bez nejlepšího střelce v reprezentační historii Paola Guerrera. Útočník, který v květnu dostal trest na 14 měsíců za užití kokainu a na turnaj se dostal až na poslední chvíli po úspěšném odvolání k arbitráži, zůstal jen na lavičce.

První poločas patřil živelnějším Jihoameričanům, kteří hrozili především po pravé straně. Ve 13. minutě vystřelil nebezpečně po zemi ke vzdálenější tyči Carrillo, ale vychytal ho Schmeichel. Poté neuspěl po přihrávce za obranu ani Farfán, jehož střelu zblokoval vracející se Kjaer.

Z pravé strany také přišla v závěru úvodního dějství akce, po níž Peru dostalo možnost kopat penaltu. Cuevu ve vápně podtrhl Poulsen a rozhodčí po konzultaci s videem nařídil pokutový kop. K němu se postavil sám faulovaný Cueva, jenže trestuhodně přestřelil.

Po přestávce peruánské nadšení výrazně opadlo, Dánové srovnali hru a v 59. minutě se dostali do vedení. Eriksen při brejku tři na tři našel přesnou přihrávkou rozběhnutého Poulsena, který se prosadil přesnou ranou podél vybíhajícího brankáře. Obrana Peru kapitulovala teprve podruhé za posledních osm zápasů.

Vzápětí mohl vyrovnat Flores, ale když jeho tutovku zlikvidoval Schmeichel, uvolnil na hřišti místo Guerrerovi. Peru poté výrazně zvýšilo aktivitu a v 69. minutě měli srovnání na dosah Farfán s Carrillem. Jenže ani jeden na míč před odkrytou brankou nedosáhl.

V 79. minutě patou těsně vedle zakončil Guerrero a ještě větší příležitost po individuální akci Carrilla zahodil Farfán, který v ideální pozici ve vápně pouze trefil prostředek branky a připraveného Schmeichela. Vzápětí mohl zpečetit výhru Dánska Eriksen, ale vychytal ho Gallese.

Mistrovství světa ve fotbale - základní skupina C
Peru - Dánsko 0:1 (0:0)
Branka: 59. Poulsen. Rozhodčí: Gassama (Gambie) - Birumushahu (Burundi), Etchialí (Alž.) - Zweier (video, Něm.). ŽK: Tapia - Delaney, Poulsen. Diváci: 40.502.
Peru: Gallese - Advíncula, Rodríguez, Ramos, Trauco - Carrillo, Tapia (87. Aquino), Cueva, Yotún, Flores (62. Guerrero) - Farfán (85. Ruidíaz). Trenér: Gareca.
Dánsko: Schmeichel - Dalsgaard, Kjaer, Christensen (81. M. Jörgensen) , Larsen - Kvist (36. Schöne), Eriksen, Delaney - Poulsen, N. Jörgensen, Sisto (67. Braithwaite). Trenér: Hareige.

Reklama

Související témata: