Hlavní obsah

Švédsko - Korea 1:0Švédové začali MS vítězně. Znovu rozhodovalo video

MinutaMin. Tým Hráč Akce
65. Granqvist (penalta) 1 : 0
Záznam online reportáže

Fotbalisté Švédska vstoupili vítězně do světového šampionátu v Rusku, když v Nižním Novgorodu porazili Koreu 1:0. Seveřanům, kteří se na mistrovství dostali díky vyřazení Itálie v baráži, zařídil výhru z penalty kapitán Andreas Granqvist. Sudí Joel Aguilar nařídil pokutový kop až po zhlédnutí videa. Skandinávská reprezentace po šedesáti letech naplno uspěla v úvodním duelu na světovém šampionátu.

Foto: Lucy Nicholson, Reuters

Švéd Andreas Granqvist kope penaltu v duelu s Koreou.

Článek
Fotogalerie

V sestavě Švédska kvůli nemoci chyběl stoper Manchesteru United Victor Lindelöf. Nahradil jej Pontus Jansson, jenž působí též v Anglii v druholigovém Leedsu. Přesto nedokázali Korejci severoevropský celek výrazněji ohrozit a na MS už v sedmém utkání po sobě nezvítězili.

Severská reprezentace se v dalším utkání v sobotu utká s Německem, Jižní Koreu čeká duel s Mexikem.

Korejští fotbalisté byli na začátku aktivnější a vypracovali si několik standardních situací. Gólovou příležitost si ale nevypracovali, hra navíc byla velkým množstvím faulů rozkouskovaná. První větší šanci přinesla až 20. minuta, Marcus Berg se ocitl osamocený před brankářem Čche Hjon-uem, který však reflexivně nohou zasáhl.

V 27. minutě si při odhlavičkovávání míče přivodil zranění stehenního svalu korejský levý bek Pak Ču-ho a na hřišti jej musel nahradit Kim Min-u. Z letargie fanoušky probudil až v závěru poločasu Berg, který z úhlu netrefil bránu.

Granqvistův přízemní pokus poté gólmanovi starosti nepřidělal. V nastavení úvodního dějství hlavičkoval po Lustigově centru Viktor Claesson těsně nad branku. Přestřelil také krátce po přestávce Emil Forsberg.

O chvíli později se poprvé do nebezpečného zakončení dostali Korejci, když Ku Ča-čchol hlavou zamířil těsně vedle. O chvíli později znovu asijskou reprezentaci podržel gólman Čche Hjon-u proti Toivonenovi.

V 63. minutě nejprve salvadorský rozhodčí Aguilar Kim Min-uův zákrok na Claessona neposoudil jako penaltový, situaci ale následně zkontroloval na videu a nakonec přisoudil Švédsku pokutový kop, který s přehledem proměnil kapitán Granqvist. Stoper ukončil 401 minut trvající gólový půst Seveřanů.

V nastavení mohl vyrovnat útočník Salcburku Hwang Hi-čchan, po I Če-songově přihrávce ve vápně hlavičkoval mimo. Korejští hráči ani jednou přímo neohrozili brankáře Robina Olsena.

Mistrovství světa ve fotbale - skupina F:
Švédsko - Korea 1:0 (0:0)
Branka: 65. Granqvist z pen. Rozhodčí: Aguilar - Zumba (oba Salv.), Mora (Kost.) - Vigliano (video, Arg.). ŽK: Claesson - Kim Šin-uk, Hwang Hi-čchan. Diváci: 42 300.
Švédsko: Olsen - Lustig, Jansson, Granqvist, Augustinsson - Claesson, Larsson (81. Svensson), Ekdal (71. Hiljemark), Forsberg - Berg, Toivonen (77. Kiese Thelin). Trenér: Andersson.
Korea: Čche Hjon-u - I Jong, Čang Hjon-su, Kim Jong-kwon, Pak Ču-ho (28. Kim Min-u) - I Če-song, Ki Song-jung, Ku Ča-čchol (73. I Sung-u) - Hwang Hi-čchan, Kim Šin-uk (66. Čong U-jong), Son Hung-min. Trenér: Šin Te-jong.

Reklama

Související témata: