Hlavní obsah

OBRAZEM: Šebrle si troufá i v golfu. Olympiáda? Dávám si jen ty nejvyšší cíle, hlásí

Michal OsobaPrávo

Dlouho nezahálel. Jen čtyři měsíce po ohlášení konce atletické činnosti odstartoval Roman Šebrle oficiálně novou kariéru. A cíle má olympijský vítěz a bývalý světový rekordman nemalé i v golfu.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Z desetibojaře Romana Šebrleho je golfista.

Článek
Fotogalerie

Pobyt na greenech byl jeho oblíbenou kratochvílí už v době, kdy se věnoval desetiboji, nyní se do golfu ale opřel naplno. Jeho domovským areálem je resort Albatross, jenž považuje za nejlepší v republice. Šebrleho přípravu vede britský rodák z Jihoafrické republiky David Carter, jenž v minulosti vyhrál tři turnaje European Tour.

Handicap chce mít co nejdřív na nule

„Neberu to jako rozmar, chci se dostat co nejdál. Trénuju denně několik hodin a tak to bude pokračovat, dokud z toho něco nevyleze,“ ujišťuje 38letý Šebrle. A tak ho přes zimu čeká mj. měsíční příprava v Dubaji, aby ze svého handicapu tři co nejdříve udělal nulu.

Šebrle v desetiboji startoval na čtyřech olympiádách. Nyní doufá, že by pod pět kruhů mohl proniknout i jako golfista. Příští hry v Riu reálně stihnout nemůže, ale Tokio 2020 vidí jako reálnou metu. „Šest let je dlouhá doba. Nebudu říkat, že se tam určitě dostanu, ale jeden z cílů to je. Vždyť když jsem v 21 letech řekl, že chci na olympiádu jako atlet, také mi nevěřili,“ tvrdí.

„Cesta to bude dlouhá, ale už za dva měsíce dosavadní spolupráce dělá velké pokroky. Viděl jsem, že umí trefit balónek, teď z něj chci udělat golfistu,“ říká kouč Carter a vizi rozvoje svého svěřence přirovnává k cestě na horu.

„Nejprve je třeba snížit handicap, pak se musí dostat na nejvyšší úroveň v Česku, poté si může vyzkoušet jako profesionál evropskou túru a nějaké menší turnaje třeba na Floridě,“ nastiňuje svůj plán.

Uvědomuje si své tělo

V čem je golfový zelenáč Šebrle výjimečný? „Velmi dobře si uvědomuje své tělo. Když rozebereme švih ráno u videa, odpoledne už to vypadá jinak. To je obrovská výhoda,“ chválí Carter, i když během začátku spolupráce z jeho úst vycházely i povzdechy. „Jeho nejoblíbenější věta za ty dva měsíce byla: To je fuj,“ směje se Šebrle.

Náklady na finančně náročnou přípravu pokryje s pomocí svých partnerů, rodinu prý otec syna Štěpána a dcery Kateřiny také šidit nebude. „Děti ráno odvezu do školy, do odpoledne trénuju, pak je vyzvednu. Není to tak náročné jako atletika, kdy člověk musí být často na soustředění, trénuje dvoufázově a pak je večer fyzicky unavený,“ porovnává.

Dostane se Roman Šebrle na olympijské hry i jako golfista?
Ano
46,6 %
Ne
53,4 %
Celkem hlasovalo 1364 čtenářů.

Reklama