Hlavní obsah

Finsko - Česko 98:88Markkanen a patnáct finských trojek poslali basketbalisty do kolen. Šance na postup ale ještě žije

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Elitní pivot soupeře Lauri Markkanen s bilancí 34 bodů a celkem patnáct finských trojek. To byly faktory, které v úterý zničily snahu českých basketbalistů o druhé vítězství na mistrovství Evropy. Navzdory porážce 88:98 ale ještě žije postupová naděje domácích na úkor Izraelců, kteří prohráli ve večerním duelu s dosud neporaženým Srbskem.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Vít Krejčí se snaží dostat míč do koše Finů.

Článek
Fotogalerie

Karty byly rozdané jasně. Čeští basketbalisté věděli, že vítězství nad Finy jim zajišťuje účast mezi čtyřmi postupujícími ze skupiny D, i případná bodová shoda v konečné tabulce by domácí tým řadila výš díky lepšímu vzájemnému zápasu a Nizozemsko by tým kouče Ginzburga už dostihnout nemohlo.

Při mimořádné důležitosti zápasu šel po čtyřech dnech šetření kotníku znovu do boje i rozehrávač Satoranský, bylo na něm ale patrné, že není úplně ve své kůži. Ze sedmi jeho střel proletěla obroučkou jediná, za šestadvacet minut na palubovce ale rozdal devět asistencí.

Foto: Sofascore.com

Statistika utkání Finsko - Česko.

Naopak Finy od začátku táhla jejich hvězda z NBA. Markkanen se mohl pochlubit dosavadním průměrem 22,7 bodu na zápas a v úterý večer v O2 areně jej o dost vylepšil. Čeští pivoti na něm při bránění sbírali fauly a 25letý hráč Utahu kraloval pod oběma koši nejen střelecky, ale i sbíráním míčů. Hlavně kvůli němu reprezentanti už po třech minutách prohrávali 5:14.

Až time out a prostřídání české sestavy trochu soupeře přibrzdilo, jenže Salinovy trojky pomohly Finům se zase rychle nadechnout a česká obrana nestíhala pod košem, ani z perimetru. Soupeř prakticky nechyboval, takže národní tým nemohl uplatnit ani rychlý protiútok a drtivě ztrácel na doskoku.

Finsko, které je už jistým účastníkem MS v příštím roce, vedlo po čtvrthodině 43:28 a Markkanen měl v té chvíli už na kontě čtrnáct bodů a sedm doskoků. Reprezentanti prostě nevěděli, jak ho zastavit, a nemohli se opřít ani o svou střelbu, jejíž úspěšnost byla na čtyřiceti procentech.

Přes deset tisíc diváků v hledišti, kde ale seděly odhadem tak tři tisícovky hodně hlasitých Finů, přece jen vyburcovalo české hráče v závěru druhé čtvrtiny ke dvanáctibodové šňůře a snížení na rozdíl šesti bodů.

Do role skórujícího lídra se při tom obsadil Veselý, jenže v tom zůstal osamocen. Peterkovi úplně odešla muška, kterou o den dřív drtil Nizozemce, a Finové ve třetí čtvrtině rychle získali zpátky dvouciferný náskok.

Dvanáct minut před koncem Češi prohrávali 52:70 a jejich situace už byla kritická. Jiskřičku naděje se snažil rozfoukat střídající Auda, jenž svým příkladem velel k agresivnější hře. Navíc Veselý dokázal nenápadnou tvrdostí v obraně alespoň na chvíli vykolejit suveréna Markkanena, jenž měl při celkem čtrnácti trestných hodech úspěšnost 93 procent.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Největší hvězda finského týmu Lauri Markkanen si dělá prostor mezi Janem Veselým (vlevo) a Vojtěchem Hrubanem.

Finové v poslední čtvrtině čelili českému presinku po celém hřišti, reprezentanti dřeli do úmoru. Zbývalo pět minut do konce, když Bohačík trojkou snížil na 73:80, ale blíž ve skóre se už Češi nedostali. O jejich porážce vlastně rozhodli dva excelentní Finové. Pod košem neuhlídatelný Markkanen, jenž si připsal double double za 34 bodů a deset doskoků, a autor pěti trojek Salin.

ME basketbalistů - skupina D (Praha)
Česko - Finsko 88:98 (18:29, 45:51, 59:72)
Sestava a body ČR: Hruban 22, Veselý 15, Kyzlink 8, Satoranský 2, Kříž - Auda 13, J. Bohačík 13, Balvín 7, Jelínek 3, Peterka 3, Krejčí 2, Sehnal.
Nejvíce bodů Finska: Markkanen 34, Salin 23, Koponen 14.
Fauly: 27:29. Trestné hody: 24/20 - 32/15. Trojky: 8:15. Doskoky: 34:33. Diváci: 10.381.
Výsledky ostatních zápasů ME najdete zde >>>

Reklama