Hlavní obsah

TEST: Čelová svítilna Fenix HP30R - jako když vběhnete na ozářený stadión

René KujanSport.cz

Výrobce o tomto světle mluví jako o ultravýkonné nabíjecí čelovce. Určitě budete souhlasit, že jen málokterý světlomet si přízvisko „ultra“ opravdu zaslouží. Tahle čelovka má ambice takovým vyvoleným nastavovat laťku. Dva různé světelné zdroje dvou různých odstínů bílé, dvě nezávisle operující ovládání, dva akumulátory v externím pouzdře... Připočtěte navíc vysokou odolnost, na niž jsme si u této značky zvykli, a možnost použít battery-pack jako dobíječku. Vyšší level běžeckého svícení? Vyzkoušeli jsme.

Foto: fenix.com

Čelovka Fenix HP30R: Čtyři malé modré LED dávají informaci o stavu baterií.

Článek
Fotogalerie

Už první pohled na HP30R říká, že je hlavně pro ty, co potřebují svítit opravdu dlouho a hodně. Třeba jako vy, když se na ultramaratonu řítíte nočním lesem, horskými stezkami, nepřehledným, zarostlým terénem daleko, daleko od civilizace. Potřebujete hodně dobře vidět pod rychle kmitající nohy, mít široký přehled o divočině vůkol a ještě navíc třeba nouzově dobít mobil nebo navigaci? A kdyby došlo opravdu na nejhorší, silným světlem vyblikávat neúnavně S-O-S třeba celé dva dni v kuse? Pak jste u HP30R správně.

Čelovka má dvě hlavní části ‒ světlomet na pružné čelence a samostatné bateriové pouzdro ‒ vzájemně propojené kablíkem. Hlava svítilny není nepodobná už dříve testované HP25R, ovšem s tím rozdílem, že tady dálkový reflektor zasazený v kovovém těle z leteckého hliníku obklopují doplňkové diody z obou stran. Tělo je zasazeno do bytelného plastového držáku, v němž lze světlo naklápět a který po zaklopení zároveň slouží jako kryt proti nechtěnému zapnutí světla při přepravě. Prostřední výkonná dioda Cree XM-L2 slouží pro dálkové osvětlení užším kuželem světla až do certifikované vzdálenosti 202 metrů. Postranní dvě diody Cree XP-G2 poskytují světlo rozptýlené do stran a osvětlují tak prostor před běžcem velmi ze široka. Zároveň mají přirozenější, teplejší odstín bílé a výrazně podporují trojdimenzionální vnímání osvětlovaného prostoru.

Hlavní reflektor poskytuje výkon až 1000 lumenů, široké reflektory pak až 750 lumenů. Obě varianty mají svůj vlastní spínač umístěný v horní části hlavy svítilny. Oba druhy světel fungují odděleně, lze je tak libovolně kombinovat při různých intenzitách nastaveného výkonu. Na plný výkon dosáhnete už vcelku ohromujících 1750 lumenů. Při takovýchto intenzitách už i LED začínají kromě svícení i jemně přitápět, zabudovaná elektronika si ale poradí i s tímto. Sama teplotu hlídá a v případě dosažení 65 °C automaticky snižuje po malých krocích výkon a po ochlazení jej vrací zpět. (Jde o další běžeckou motivaci: Čím rychleji poběžíte, tím lépe se bude intenzivně využívaná čelovka chladit.) Sklíčka jsou tvrzená, navíc s antireflexní úpravou.

Příjemnou „drobností" je paměť naposledy použité úrovně osvětlení. Po opětovném zapnutí čelovky se vracíte k naposledy nastavené intenzitě. Diody širokého světla jsou osazeny rozptylovými sklíčky dělenými do malých šestiúhelníčků. Úroveň světla je tak příjemně rovnoměrná do všech stran devadesátistupňového kužele.

BRUTÁLNÍ REDAKČNÍ TEST
Čelovka prošla náročným procesem mučení: Přežila za provozu 30hodinový pobyt v -18 °C i trauma nárazu na železné schody z více jak dvoumetrové výšky. Vy to ale doma raději nezkoušejte! Svítilnu jsme trýznili nad hranicí certifikovaných parametrů!

Tělo svítilny je upnuto k pružné čelence, kterou je možné doplnit ještě o horní pásek pro ještě větší stabilitu. Z těla vychází odolný kablík přidržovaný na místě dvěma svorkami. Nacvaknout jej můžete i do zadního plastového segmentu (ten je nutný nasadit v případě doplnění o horní pásek). Zhruba metrový kabel končí v sofistikovaném bateriovém pouzdře. Pouzdro má na kabelu samostatný konektor, takže jej lze při manipulaci, nabíjení a podobně pohodlně oddělit od těla svítilny. Battery-pack obsahuje dva Li-ion akumulátory Fenix 18650 s jmenovitou kapacitou 2600 mAh. Těm poskytuje dobrou ochranu proti prachu i vodě a také proti zkratu.

PLUSY
dvě na sobě nezávislé možnosti svícení
vysoká odolnost proti prachu, vodě a nárazům
přepravní kryt proti nechtěné aktivaci
velké množství režimů včetně SOS
chytrá elektronika udržující konstantní svit, chránící proti zkratu
možnost použít akumulátor jako dobíječku
indikátor stavu baterií
oddělitelný battery-pack
přezka na opasek
MÍNUSY
vyšší hmotnost a objem
pro pohodlnější přepravu by mohl být dodáván podobný sáček jako např. u HL05
HMOTNOST
čelová část 166 gramů
battery-pack (se sponou a akumulátory) 227 gramů (z toho spona 42 g)
celek (se sponou i akumulátory) 393 gramů
CENA
3599 korun

Na pouzdře najdete dva konektory: USB a micro USB chráněné masivní gumovou krytkou. Micro USB slouží k nabíjení samotných akumulátorů, standardní USB využijete v případě, že budete nouzově dobíjet jiné zařízení. Pomocí tlačítka a čtyř miniaturních modrých diod lze jednak zjistit aktuální stav nabití akumulátorů, jednak přepnout bateriové pouzdro do módu power-banky. Přiložená nerezová kovová spona vám pomůže zavěsit pouzdro za opasek, okraj kalhot nebo okraj kapsy. Sponu můžete samozřejmě také nechat doma a snížit tak hmotnost v případě, že se rozhodnete batery-pack umístit do kapsy nebo batohu.

Tato vysoce výkonná čelovka je samozřejmě trochu těžší a trochu objemnější. Určitě nebude vyhovovat každému, kdo si jde na půl hodiny zaběhat do parku. V případě nočních závodů, ultra-trailů nebo při pobíhání po horách může být ale skutečným zachráncem, life-saverem. Obrovský, výrazný kužel světla vás nechá nahlédnout hluboko do jinak neproniknutelných temnot nepřehledného terénu, zároveň nechá dobře vyniknout i vám pro případ, že dojde k nějaké nepříjemné události a bude potřeba vás rychle a bezpečně najít. Dlouhá výdrž, vysoký výkon i předprogramovaný režim SOS nahrávají šťastným koncům.

Nedocenitelná je i možnost použít akumulátory čelovky jako dobíječku. Chytrý telefon o jmenovitém napětí baterie 3,85 V a kapacitě 2100 mAh nabijete z čerstvého battery-packu z 0 na 100 % a ještě vám polovina uskladněné energie zbyde na svícení. To je hodně dobrý výkon, uvážíme-li, že pro případ nouze stačí možnost odeslat jednu SMS se souřadnicemi nebo uskutečnit krátký telefonát. Další záchranou může být samozřejmě například dobití přístroje GPS, který vás odvede do bezpečí. Výrobce i u této čelovky poskytuje velice solidní parametry odolnosti. Certifikace říká, že z jednoho metru s ní můžete praštit o cokoli. V praxi to znamená, že upadne-li vám náhodou někdy z ruky, hlavy, batohu... nic se jí nestane. Vodotěsnost je dle normy IP66, což znamená, že zvládá jakoukoli vodu kromě dlouhodobějšího ponoření. Zkrátka HP30R je velice silná a odolná svítilna do nepohody. Kdybyste byli světlo, chtěli byste být také takoví jako ona.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:
• Fenix HP30R

Reklama

Související témata: