Hlavní obsah

TEST: Běžecký batoh/vesta Osprey Duro 6 ‒ vyběhněte ve vysoké kvalitě za rozumnou cenu

René KujanSport.cz

Kalifornská firma produkující batohy, ledvinky, hydratační vaky, kufry a další nezbytnosti pro cestovatele, horolezce a cyklisty je i v našich končinách dobře etablovaná. Znám docela dost lidí, kteří batohy této značky dlouhá léta používají a s jejich kvalitou vyjadřují nepokrytou spokojenost. Proto mě už pár let mrzelo, že právě tento výrobce s inovativními materiály, kvalitním zpracováním a výbornou pověstí zapomíná na běžce. To si dovolil dost! Svou válečnou sekeru jsem mohl zakopat až loni, kdy se objevila první série běžeckých propriet. A právě test jednoho z batohů této série vám nyní přinášíme.

Foto: osprey.com

Běžecká vesta/batoh Osprey Duro 6 - silueta šelmy.

Článek
Fotogalerie

Série s názvem Duro patrně odkazuje „durable", či „endure", v angličtině „odolný", „s výdrží", resp. „vydržet", „přežít". Dovozuju z toho, že by měl dlouho vydržet batoh a být trvanlivý a vydržet byste měli i vy s batohem a všemi věcmi uvnitř. V sérii jako takové najdete měkkou láhev (soft flask) s kapsičkou na držení v ruce, ledvinku s kapsou na láhev a batohy trojí litráže. 1,5 je ten nejmenší, 6 jsme zařadili do testu a dále ještě existuje Duro 15 pro opravdu dlouhé cesty za hranice všedního pobíhání. Šestilitrová vesta nám připadala jako nejrozumnější velikost na dobíhání do práce, ale třeba i na delší trailové závody či jednodenní výběhy v horách mimo civilizaci.

Batoh Duro 6 má plně vestový design, to znamená, že jeho hlavní kapsa je s kapsami na ramenních pásech jak shora, tak zdola propojená pruhy textilie, nikoli pouze tenkými tvrdými popruhy, jako je tomu u batohů. To značně zvyšuje komfort nošení a dosti snižuje pravděpodobnost výskytu odřenin při mnohahodinových bězích. Na bocích i shora je vesta vybavena dotahováním, aby za každých okolností seděla příjemně na těle. Batoh působí velice kompaktně, všechno pružně a pevně sedí na běžcových zádech či ramenou.

Kapes nepočítaně

Hlavní část tvoří hned tři přihrádky. Ta největší se nekomplikovaně otevírá na zip s jedním jezdcem a slouží k uložení těch nejobjemnějších běžecko-cestovatelských součástek. Pohodlně pojme náhradní kalhoty, větrovku, lékárničku, tyčinky a další nezbytnosti. Prostřední z kapes je nejmenší a ukrývá v sobě plastovou karabinku na klíče a dvě síťované přihrádky na drobnosti. Sem si třeba můžete odložit také peněženku, abyste ji měli vždy při ruce. Poslední přihrádka, ta nejblíže k tělu je zase velká a probíhá po celé zadní síťované straně batohu. Je určena případně pro hydratační vak, který tady není součástí dodávky. Poutko se zapínací přezkou uvnitř je určeno právě pro něj. Pokud vak nepoužijete, můžete kapsu využít na další součástky výbavy. Pokud jej ale pořídíte, udělá vám radost malý magnet na přidržování picí hadičky umístěný na jednom z hrudních popruhů.

Trojici kapes se zipy shora obepíná venkovní pružná kapsa určená pro rychlé odložení například už nepotřebné nebo mokré bundy a podobně. Kapsa svými dvěma chlopněmi s přezkami také chrání a zpevňuje zipy kapes pod ní. Grafika na celém batohu je v reflexní úpravě a v noci po osvětlení krásně září. Pokud ale chcete přidat ještě nějaké další aktivní svítidlo, je k tomu určen příčný pásek v dolní části. Dle zkušeností tam skvěle sedí třeba blikačka Fenix.

Jen si tak trochu písknout

Parádní jsou prostorné a hojné kapsy na ramenních popruzích. Každý popruh nese dvě. Jednu menší a jednu větší, které se vzájemně překrývají. Větší kapsy mají přídavné gumičky na uchycení soft flasků (ty už k batohu dostanete). Praváci dále ocení na levé straně další velkou kapsu na mobilní telefon uzavíratelnou na zip. Na pravé straně ještě najdete drobnou bezpečnostní píšťalku. Její zvuk ale spíše připomíná vyděšený pískot vystrašeného lumíka, než zoufalý běžcův pískot volajícího o pomoc. Intenzita zvuku také neslibuje příliš velké naděje na záchranu, pokud budete v těžké situaci odkázáni pouze na tento primitivní hudební nástroj. Když vám ale na startu ultra budou pořadatelé kontrolovat povinnou výbavu, projdete. Vaše bystré oči určitě odhalí další dvě pružné kapsy na bocích a úchytky a očka na připevnění holí.

Batoh se vpředu zapíná na dva pružné hrudní popruhy. Konstrukce umožňuje jejich velice variabilní nastavení. Můžete si tak sami zvolit, v jaké výši jednotlivé pásky budete mít. Jejich zapínání je trochu nezvyklé a chce zpočátku trochu cviku, ale zvyknete si. Pak je jeho obsluha velice rychlá.

Batoh je k dostání ve dvou barevných variantách ‒ kompletně šedý s červenými prvky a černý se svítivě zelenými prvky. Primární textilie má rip-stopovou úpravu v netradičně trojúhelníkové verzi. K batohu dostanete i dvě měkké láhve o objemu půl litru. Každá má prodlužovací trubičku s ventilkem, takže při pití nemusíte láhve vyndávat z kapes, ale můžete rovnou pít. Ergonomicky našikmo posazené ventilky se uvolňují skousnutím a po celou dobu fungovaly na výbornou.

PLUSY
kvalitní zpracování výborných materiálů
nadstandardní prodyšnost
příjemné nošení
velké množství praktických kapes
dvě láhve a píšťalka v balení
reflexní potisk zpředu i zezadu
úchytky na hole
MÍNUSY
píšťalka by mohla mít silnější zvuk
poutko na nošení v ruce by mohlo být větší
HMOTNOST
338,5 gramů (vesta bez lahví)
38 gramů (jedna soft flask)
CENA
nyní kolem 2300 korun

Výrobce si tady nehraje na nějakou ochranu před potem nebo vlhkostí zvenčí. I když má textilní povrch vodoodpudivou úpravu, nepropustný lodní vak to určitě není. Důraz je kladen na propustnost, protože potit se při běhu budete vždycky, zmoknout se vám ale podaří jen občas. Pokud máte vodotěsný telefon, je všechno v pořádku. Pokud ne, můžete si jej jako já dávat do kapsy v igelitovém sáčku s mačkacím zipem. Obdoba platí pro obsah velkých kapes. Nejvíce ohrožené potem budou samozřejmě věci ve velké kapse doléhající přímo na záda. Pokud tam budete mít hydratační vak, ten obsah ostatních kapes od potu do značné míry ochrání.

Běžecký batůžek Duro 6 hodnotím velmi kladně. Zpracování ani použitým materiálům se nedá nic vytknout, naopak je nutno je pochválit. Nejrůznějších kapes je i přes dosti kompaktní zpracování batohu více než dost, každý si tak najde své nejoblíbenější skrýše pro rukavice, tyčinky, čepici, šátek nebo peníze na zpáteční vlak. Nošení vesty je velice příjemné a pohodlné. Při nákupu vybíráte ze dvou velikostí, na těle lze pak batůžek podle aktuálního oblečení a naplnění batohu dotáhnout či povolit. Fajn je určitě i fakt, že dvě měkké láhve s dlouhými brčky s ventilkem dostanete v ceně. Vesta je lehoučká a rozhodně patří k těm nejlepším běžeckým zavazadlům, co se mi kdy ocitla na hrbu.

Reklama