Hlavní obsah

TEST: Čelovka Fenix HP25R – buldozer na tmu

René KujanSport.cz

Když dojde na lámání chleba a letní a zimní sezóny, je nejvyšší čas poohlédnout se po něčem, co nám prosvětlí temné ranní nebo večerní tréninky. Tma dnes po ránu předává prostor dennímu světlu jen velmi neochotně a pozdě odpoledne už zase kvapně přichází vyhnat poslední sluneční paprsek. Jak se bránit? Někdo třeba přestane běhat. My ale nejsme z živočišného kmene měkkýšů a tak se raději poohlédneme po rozjasňovacích prostředcích. Zapomeňte na naleštěnou pleš a raději se koukejte po nějaké té sofistikované čelovce tradičního výrobce odolných výkonných svítilen.

Foto: Kronium.cz

Čelovka Fenix HP25R: Tři různé světlomety podtrhují velkou univerzálnost.

Článek
Fotogalerie

Pohled na přední stranu čelovky HP25R připomíná pohled do oka nějakého exotického hmyzu. Nehledíte do jediné zornice, reflektory jsou tady hned tři. A má to své opodstatnění. Výrobce se rozhodl, že nechá na uživateli, zda mu více vyhovuje soustředěný, úzký kužel světla, nebo naopak široký. Nejmenší z reflektorů patří červenému osvětlení.

Přední, svítivá polovina čelovky je ve standardní vodotěsné, celokovové úpravě. Od ní se podél čelenky táhne kablík k energetickému zdroji – bateriovému pouzdru v zátylku. K dispozici je i přídavný pásek přes hlavu, který dále stabilizuje obě části svítilny na hlavě běžce. Bateriové pouzdro je, pro Fénix poněkud nezvykle, z plastu. Výrobce se vydal cestou technického zdokonalování ruku v ruce se snižováním hmotnosti. Druhou stranou této mince je mírné snížení odolnosti, na niž jsme u Fénixu jinak zvyklí. I tak zde ale nalezneme certifikovanou nerozbitnost pro pády z výše 1 metru na jakýkoli povrch, mírně snížená je pouze voděodolnost.

Zatímco jiné čelovky Fenix měly odolnost na ponor do hloubky 2 metrů, nyní jsme na úrovni IPX-6, tedy odolnosti proti průtrži mračen, stříkající vodě. Oproti svým sestrám, s nimiž byste se teoreticky mohli potápět, je HP25R křehotinka. Ovšem nezapomínejme, že skutečná odolnost tady často výrazně předčí tu certifikovanou. Také tuto čelovku jsme zcela bez problémů ponořili do vany a ani podvodní manipulace s přepínači nepřinesla žádné problémy. Běžci ocení sníženou hmotnost a odolnost na dostatečně vysoké úrovni. Taková průtrž mračen zřejmě ještě nenastala, aby mohla nějakým způsobem poškodit tento světlomet.

Písmeno R v typovém označení přístroje naznačuje jeho dobíjitelnost bez vyjímání baterií. Energetickým zdrojem HP25R je přiložený značkový akumulátor 18650 s kapacitou 2600 mAh a ochranou proti vyzkratování. Jeho nabíjení provádíme pomocí přiloženého kablíku běžnou telefonní nabíječkou, případně z počítače. Čelovka snese přímé dobíjení i za chodu, je tak možno ji nabíjet v terénu třeba z power-banky a zároveň s ní svítit.

Bateriové pouzdro nese mohutnou gumovou ochranu vstupního konektoru (micro USB) a dvě velké trojúhelníkové odrazky, které zezadu zvyšují viditelnost běžce v terénu. O úrovni nabíjení nás informuje malá LED zapuštěná do bateriového pouzdra. Při dobíjení svítí červeně, po dosažení plného nabití zeleně. Čelovka má zabudovanou ochranu proti přebíjení.

Velké možnosti světlometu slibují velkou univerzálnost. Jak úzký, tak široký světelný kužel nabízejí po čtyřech výkonnostních módech. U širokého variuje mezi 4 a 350 lumeny, u bodového mezi 30 a 1000 lumeny. Maximální výkon dokáže čelovka podávat 1,5 hodiny, minimální 150 hodin. Bezpečnostní červená dioda nabízí trvalý svit a blikání, oboje o 0,2 lumenech a výdrží v režimu blikání 192 hodin.

Pro Fenix poněkud nezvykle se zde setkáváme hned se dvěma spínači – na horním okraji čelovky. Jeden je pro široký, jeden pro úzký světelný kužel. Navíc má každý z nich další funkci. Krátký klik na jeden z nich ovládá červené světlo, zatímco druhým můžeme zjišťovat stav baterií. Pokud třikrát problikne bílé světlo, baterie je nabitá na minimálně 70 %. Pokud střídavě bliká bílé a červené světlo, baterie je někde mezi 30-70 % své kapacity, a pokud už bliká pouze červené, energie už máme jen méně než 30 %.

Plastový kryt, v němž se světlomet pohybuje (je nastavitelný v rozsahu 0-60°) nese navíc ochranný zobáček, který brání nechtěnému zapnutí světla například v kapse nebo batohu.

PLUSY
velmi výkonný světelný zdroj
vysoká univerzálnost – tři různé světelné zdroje
vysoká odolnost
možnost přímého dobíjení, a to i za chodu
dobíjení pomocí nejběžnějšího vybavení (nabíječka mobilu/PC)
indikátor stavu baterií
ochrana proti nechtěnému zapnutí
ochrana proti zkratu, přebíjení, podvybití
záruka 5 let
paměť naposledy aktivního režimu
odrazky na zadní straně
MÍNUSY
někomu může vadit spojovací kablík
CENA
2199 korun

S čelovkou bylo naběháno přes 100 kilometrů a nutno říci, že k velké spokojenosti. Rozdělení hmotnosti na hlavě přispívá k výborné stabilitě světla. Jeho široké možnosti dovolují běžci reagovat na nejrůznější světelné podmínky za rozličného počasí ve městě i v hlubokém temném lese. Odolnost je naprosto dostačující. Ani pád z výšky dospělého muže světlo nijak neohrozil. Odolnost proti vodě se pohybuje hodně nad certifikovanými údaji. Nabíjení je velmi pohodlné a kryt vstupního konektoru pevný a odolný. Široký kužel světla poskytuje světlo trochu nažloutlé, což je pro lidské oko přirozenější a nezkresluje barvy okolí. LED úzkého světla je mnohem výkonnější, její světlo je ale více doběla.

Někomu by mohl vadit kablík spojující obě části světlometu. Osobně si myslím, že jde spíše o zvyk. Já jsem si na kabel rychle zvykl a nemůžu říci, že by mi někde překážel.

Velmi jsem ocenil červenou diodu. Vždy, když za tmy běžíte ve skupině za sebou, poslední většinou díky čelovkám ostatních vidí dobře před sebe, ale potřeboval by naopak nějaké koncové varovné světlo pro vozidla blížící se zezadu. Tato čelovka problém vyřešila. Pokud jsem na konci skupiny, zapnu červené blikání a otočím ji dozadu. Je opravdu velmi univerzální.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:
• Čelovka Fenix HP25

Reklama