Hlavní obsah

TEST: Chytré hodinky Xiaomi Huami Amazfit Bip ‒ dlouhá výdrž, dostatek funkcí, neuvěřitelná cena

René KujanSport.cz

I přes neustále rostoucí počet běžeckých aplikací na mobil a většinou také jejich bezplatnost alespoň v základní verzi obliba sportovních hodinek nijak nepolevuje. Ne každý chce být se svým telefonem nerozlučně spojen i v době tréninku nebo závodů. Sporttestery tak nadále zůstávají nejpoužívanější pomůckou, díky níž běžci sledují své výkony i pokroky. Amazfit Bip dává příležitost luxusu podrobného sledování fyzických aktivit ‒ vzhledem k velmi příznivé ceně ‒ opravdu všem.

Foto: xiaomimobile.cz

Xiaomi Huami Amazfit Bip

Článek
Fotogalerie

Elegantní černé hodinky nepůsobí na první ani další pohled nijak laciným dojmem. Jsou velice dobře zpracované, pásek je jemný a pohodlný, displej dobře čitelný i na přímém slunci a všechny plochy a hrany jsou vyvedeny tak, aby se hodinky nikde nezadrhávaly za oblečení. Na pásku vás určitě zaujme i velice elegantní způsob možnosti jeho výměny/záměny třeba za jiný v oblíbenější barvě. Miniaturní páčka, díky níž výměnu snadno provedete velice rychle sami doma, je jen malým zpestřením celkově povedeného kousku.

Sklíčko displeje ani pouzdro hodinek se nijak neškrábe a i po několika týdnech užívání září jako nové. Skvělou zprávou je také hmotnost hodinek ‒ naše precizní redakční mikrováha ukazuje přesně 30,5 gramu. Na zápěstí je skoro necítíte. Samotný vzhled hodinek můžete nastavit přesně podle vašich nálad a potřeb: Od zcela jednoduchého časového údaje hravých tvarů až po sofistikovaný displej nesoucí údaje nejen o čase, ale i zdolaných krocích, aktuální tepové frekvenci, datumu, dnu v týdnu, předpovědi počasí a stavu baterie. O čtyřech dostupných barevných variantách designu hodinek ani nemluvě.

Mimochodem ‒ baterie. Zabudovaný akumulátor běžně vydrží dvě až tři desítky dnů na jedno nabití, dle využívání na energii náročnějších funkcí. Navíc je Amazfit Bip něco mezi sporttesterem a fitness náramkem. Plnohodnotné sportovní hodinky mohou v případě celodenního a celonočního nošení plnit i funkci strážce vašich pohybových aktivit a kvality spánku. Máte totiž možnost nastavit si minimální denní počet kroků, kterou hodinky budou automaticky sledovat. A pokud si je necháte na ruce i v noci, řeknou vám, kolik času jste strávili v hlubokém i mělkém spánku a kolik jste toho vlastně naspali ‒ aktuálně, v týdenním i měsíčním přehledu. Funkce náramku sledují vaši fyzickou aktivitu bez potřeby jakéhokoli zásahu uživatele.

Ale pojďme se podívat na funkce hodinek. Displej je dotykový, čehož jsem se po dávných zkušenostech s prvními sporttestery vybavenými dotykovým displejem dost obával. Tenkrát stačilo se trochu zpotit, letmo zavadit displejem o okraj rukávu, chlup na ruce a podobně a hodinky se začaly řídit samy s nepěknými následky na celkovou spokojenost jejich uživatele. Technika je dnes naštěstí zase už někde jinde, a tak je citlivost displeje přesně na té správné úrovni. Za celou dobu používání hodinek se nestalo ani jednou, že by displej zareagoval na něco jiného než na můj úmyslný dotek. Přispívá k tomu i to, že se displej po chvíli neaktivity sám zamyká a jeho aktivace probíhá pomocí jediného tlačítka na hodinkách. To je krásně hladké, oblé, nikde nezadrhává ani moc nevykukuje.

Po odemknutí displeje se tento podsvítí (s volitelnou intenzitou) a vpouští vás do hlavního menu:

♣ STATUS

Zobrazí, kolik máte aktuálně nachozeno kroků, aktuální tep, aktuální kilometry, spálené kalorie a denních úseků, kdy jste naseděli přes hodinu v kuse. Všechny tyto údaje sleduje automaticky, nic nemusíte startovat/pauzovat/stopovat. Prostě jen nosíte hodinky a sbíráte data, která si v případě potřeby zvědavě prohlížíte.

♣ ACTIVITY

Přednastavené aktivity jsou hned čtyři ‒ ty, které běžci používají nejčastěji: běh venku, běh na páse, cyklistika, chůze. Další položkou je historie aktivit a jejich nastavení. Nastavit lze automatickou pauzu v případě nečekaného zastavení a alerty jak na tep a distanci, tak i na rychlost (pace). Hodinky pak zavibrují, kdykoli překročíte nastavenou mez pro srdeční stahy, poběžíte pomaleji, než je nastavená rychlost, nebo urazíte-li nastavenou vzdálenost.

♣ WEATHER

Tato položka v sobě ukrývá jednoduchou informaci o předpovědi počasí jednotlivě na pět dní dopředu. Všeříkající ikona je doprovázena slovní informací a dvěma teplotními hodnotami pro očekávaná maxima a minima. Je tak pravděpodobné, že už na trénink budete vyrážet vždy v tom správném a přiměřeném oblečení.

♣ ALARM

V této položce najdete všechny budíky nastavené v aplikaci. V hodinkách je můžete aktivovat a deaktivovat. Hodinky nezpůsobují žádné zvuky, ale chytře využívají vibrace. Pokud je máte na ruce, zaručeně vás probudí. Vibrační alarm má ještě tu výhodu, že můžete klidně spát po boku své milované nebo třeba v pokoji u svých dětí a jediný, koho vzbudíte, budete vy. Píšu další malé plus.

♣ TIMER

Hodinky mají také funkci standardních stopek, a to včetně mezičasů. Další nabízenou funkcí je odpočet. Jednoduchými šipkami na displeji nastavíte, za kolik minut a kolik vteřin mají hodinky začít vibrovat.

♣ COMPASS

Funkci kompasu ocení především zabloudivší běžci. Kromě světové strany či azimutu právě vykonávaného pohybu vám hodinky po chvíli tápání prozradí i nadmořskou výšku, aktuální tlak a souřadnice místa, kde se zrovna nacházíte. Taková informace vám v extrémním případě může zachránit život. Několik kliků na displeji a můžete záchranářům do telefonu nahlásit svou přesnou pozici. To není k zahození.

♣ SETTINGS

V Nastavení provádíte takové zásadní úkony jako je určení vzhledu ciferníku, co mají hodinky udělat po dlouhém stisku tlačítka (samozřejmě, že spustit trénink v režimu outdoor running!), jak moc má svítit displej... nebo třeba i pomocí hodinek vyhledat založený telefon.

PLUSY
lehké a pohodlné
dotykový, i na přímém slunci dobře čitelný displej
možnost sledovat velké množství charakteristik
dobře zpracovaná doplňková aplikace zdarma
použití i jako fitness náramek
vodotěsnost
velice slušná cena
možnost snadno vyměnit řemínek
4 barevné varianty
MÍNUSY
synchronizace hodinky-aplikace není vždy perfektní
pohyb v menu není zacyklený
HMOTNOST
30,5 gramu
CENA
pod 1700 korun

Z uvedeného už tak trochu vyplynulo, že hodinky jsou osazeny pozičním čipem (vnímají americký GPS i ruský Glonass) a snímačem tepové frekvence ze zápěstí. Ještě více funkcí a datových analýz můžete využívat ve spojitosti s aplikací Mi Fit, kterou jsme se zabývali už při testech náramku Xiaomi Mi Band 2. Je opravdu dobře graficky odladěná a navíc mluví krásnou češtinou. To hodinky zatím neumějí, se základy angličtiny si však úplně vystačíte. Bezplatná aplikace samozřejmě umožňuje propojení s telefonem a zasílání upozornění o příchozích hovorech, zprávách nebo i ze strany dalších aplikací přímo na hodinky. Také tady je funkce vyhledávání, pokud zrovna víte, kde máte mobil, ale netušíte, kam jste založili hodinky.

Ke zpracovaným datům vydá jeden obrázek za tisíc slov. Prohlédněte si také galerii! Doplňující informace může znít třeba takto: Za velice slušné peníze se vám do ruky dostává tréninkový nástroj s takovými funkcemi, které jiný výrobci nabízejí o několik úrovní cenové hladiny výše, a to všechno platí, aniž byste museli snižovat své nároky na kvalitu zpracování nebo designu.

Na celé věci mě štvaly jen dvě věci. Z neznámých důvodů se některé aktivity zaznamenané v hodinkách odmítají přepsat do aplikace. K dispozici jsou tak jejich základní charakteristiky, k jejich podrobným grafům se ale nedostanete. Nepomáhá ani mnohonásobný refresh.

Druhé negativum vidím v tom, že všechna menu v hodinkách jde projíždět pouze systémem od prvního po poslední a zpět. Prohlížení není zacyklené, takže když se potřebujete dostat na poslední položku, musíte přejet všechny předchozí a nejde ze začátku skočit opačným směrem hned na konec. Není to nic zásadního, ale přeci jen to trochu zdržuje.

Připraveno ve spolupráci s Xiaomimobile.cz.

Reklama