Hlavní obsah

TEST: Nike Distance Short 5“ ‒ propracovaná extravagance

René KujanSport.cz

Sezóna běžeckých šortek bude pomalu končit, takže je asi nejvyšší čas představit vám pravděpodobně poslední letošní model. A jak se říká ‒ to nejlepší nakonec. Bude to platit také pro výrobek značky Nike? Posuďte sami. Outsider to ale určitě nebude.

Foto: René Kujan, Profimedia.cz

Pětipalcové šortky od Nike odvedly skvělou práci a nadělaly parádu.

Článek
Fotogalerie

Šortky jsou ze skupiny těch složitějších, tedy takzvaně „2 v 1". Jde o kraťasy doplněné všitými slipy. Vše v krásném a funkčním balení. Z dostupných modelů jsme zvolili poněkud extravagantní barevnou kombinaci. Ta ovšem nejen přiláká zvědavé pohledy, ale přispěje i k dobré viditelnosti a bezpečnosti běžce. Se svou trochou do mlýna přispěchá také reflexní logo firmy v dolní části levé nohavice.

Kraťasy a slipy jsou propojené podél elastického pasu. Ten navíc přidržuje na místě mírně elastická šňůrka s potiskem. Celý komplet je vyveden ze strečového polyesteru, pro nějž firma užívá označení Dri-FIT. Šortky nijak neomezují v pohybu a umožňují tak běžci soustředit se na výkon a ne na to, že by ho někde něco škrtilo či dřelo. Navíc jsou úplně lehoučké, váží jen 90 gramů.

Vzduch má kudy proudit

Vnější šortky jsou sešité ze dvou vodorovných pruhů cihlové a červenorůžové lehké funkční tkaniny. Pro lepší odvětrávání je ovšem tato kreace doplněna všitými pruhy meshové tkaniny mezi nohama i po obou bocích. To přispívá k vyššímu komfortu nošení a lepší cirkulaci vzduchu a odvětrávání potu. Společně se dvěma volně otevřenými bočními kapsami hodnotím tento systém velmi kladně. Kapsy jsou poměrně objemné, dobře střižené, takže z nich nevypadává ani volně ložený mobil, a hlavně jsou celé ze stejné síťované tkaniny jako ostatní meshové panely. Běžím si a kolem mých nohou proudí vzduch pěti různými kanály. To už je na komfortu znát.

Kapes jako u krtečka

Velmi pozitivně mě překvapila vybavenost kalhot. Boční kapsy zaregistrujete ihned, ale méně zkoumavému oku alespoň na začátku mohou zcela uniknout další dvě kapsy. Občas se vyrážím proběhnout jen nalehko s kapesníkem v kapse a jedním klíčem od kanceláře či od bytu. Kam ale s jediným klíčem, abych ho určitě neztratil? Distance Short má odpověď ‒ na levém boku vnitřních slipů najdete malou hlubokou kapsu, která přilne těsně na tělo a je jako stvořená pro takovéto potřeby. Nemá sice uzavíratelný vstup, je ale ušitá tak, že jsem o klíč nikdy ani v nejmenším nepocítil obavy.

Druhým velkým překvapením byla vnější kapsa na pravém boku, navíc uzavíratelná na takzvaný neviditelný zip. Všiml jsem si jí až při druhém výběhu! Mohla by to být i vhodná „bezpečnostní schránka" proti zlodějům, výrobce ale kapsu nejspíše primárně zamýšlel pro další důležité předměty, jež potřebujete mít po ruce a zároveň bezpečně uložené. Dokonce i redakční mobil S5 mini se mi do ní vešel. Sem můžete umístit třeba i vaše klíče, kdybyste o ně měli opravdu velký strach, nebo nějakou tu stokorunu na nákup běžeckého proviantu. O promočení bankovek se nemusíte strachovat ‒ kapsa je směrem k tělu podšita voděodolnou látkou.

Fajné a pěkné

Celkově se mnou Distance Short odběhly už asi 60 kilometrů ‒ a k plné spokojenosti. Jsou vzdušné a pohodlné a na tréninku do 30 kilometrů bylo vždy vše v naprostém pořádku. Jediná drobnost, která mne trochu rozladila, je skutečnost, že kraťasy po vyprání schnuly poněkud déle než třeba běžecká vesta. To je ale způsobeno zdvojením šortek a oproti vestě to tak zkrátka jinak zařídit nejde. Shrnuto a podtrženo bych mohl tyto šortky doporučit bez mrknutí oka každému, kdo pro své běhavé dolní končetiny potřebuje nějaké to pohodlné a zároveň velmi dobře vypadající roucho.

PLUSY
dobré zpracování a design
více než uspokojivý počet promyšlených kapes (4!)
vzdušnost, prodyšnost
nízká hmotnost
MÍNUSY
snad jen trochu delší doba schnutí oproti jednovrstvým modelům
CENA
kolem 900 korun

Reklama

Související témata: