Hlavní obsah

TEST: Odolná čelová svítilna Fenix HM50R ‒ dobíjecí drobek se spartánskou duší

René KujanSport.cz

Rodinu výrobce odolných čelovek, ale třeba i cyklistických, taktických a zbraňových svítilen rozšířila nyní také lehounká čelová svítilna ze zcela nové řady HM50R. Její elektronika funguje trochu jinak než u těch ostatních, odolnost zůstala na vysoké úrovni. Uvnitř kvalitní Li-ion akumulátor, který ani nemusíte vyjímat, protože ho nabijete přes USB. Co dál? Otestovali jsme pro vás v náročných podmínkách.

Foto: René Kujan, Sport.cz

Svítilna Fenix HM50R

Článek
Fotogalerie

Možná by se celý tento test dal shrnout do jednoho jediného vyjádření: Tuto čelovku si na svůj epický běh z Athén do Sparty (Spartathlon, 246 kilometrů non-stop) vybral doposud v těchto končinách nejúspěšnější ultra-Čech Radek Brunner. Už to hovoří samo za sebe, co říkáte? Pojďme se ale tomuto světlometu podívat zblízka na zoubek, ehm akumulátorek!

Čelovka má tolik zajímavých detailů, že si nejsem jistý, kde vlastně začít. Ona to vlastně je i není čelovka. Její tělo z odolné slitiny hliníku používané v letectví je usazeno do silikonového držáku, z nějž se dá s trochou zručnosti vykroutit – a voilà: máte ruční svítilnu! Stačí dvě tři vteřiny a ruční svítilnu opět proměníte v čelovku pevně sedící na pružné gumové člence s pasivními bezpečnostními prvky kolem celého obvodu. Její akční rádius je doslova nepřekonatelný ‒ lze ji natáčet v úhlu 360°. Více už to být nemůže.

I kdybyste neměli čelovku na silnici rozsvícenou, budete světla aut minimálně krásně odrážet. A to není všechno, co čelenka nabízí. Možná se ptáte, na co že je tam z vnitřní strany ten navařený pásek odolného silikonu? A přijdete na to v okamžiku, kdy si s čelovkou půjdete pořádně zaběhat. Pot námahy, který by vám jinak stékal do očí, silikonový pásek zadrží a svede do míst, kde už takovou paseku nenadělá. Drobnost, ale udělá velkou práci a hodně zkvalitní prožitek z nočního běhu.

HM50R má oproti svým sestrám, kolegyním a družkám ze stáje Fenix ještě jednu zvláštnost. Tentokráte se zabudovaná elektronika nestará o maximální konstantní výkon až do posledního miliampéru, kdy není jiné řešení než automaticky přepnout na nižší režim. Zde má elektronika jako prioritu maximální možnou výdrž baterie. Proto výkon automaticky upravuje po drobných krocích, aby vám čelovka vydržela svítit co možná nejdéle.

Odolnosti čelovek zůstává výrobce s bájným ptákem ve znaku věrný. HM50R odpovídá normě IP68, je tedy zcela prachotěsná a spolehlivě vodotěsná až do hloubky dvou metrů. Navíc výrobce garantuje, že odolá pádu z jednoho metru na jakýkoli povrch, což v praxi znamená, že spadne-li vám někdy náhodou z hlavy, nic se jí nestane. Vzpomeňte třeba na HL10, kterou jsme házeli z druhého patra na betonové dlaždice – a nic.

PLUSY
odolné provedení (prachotěsnost, vodotěsnost na ponor)
univerzálnost (lze použít i jako ruční svítilnu, otáčení v rozsahu 360°)
elektronika prodlužující dobu provozu
nabíjení přes microUSB
indikátor stavu nabytí akumulátoru
čelenka s reflexními prvky
přepravní zámek proti nechtěnému zapnutí
MÍNUSY
prodloužená doba provozu na druhé straně znamená průběžné snižování výkonu
HMOTNOST
78 gramů komplet svítilna s akumulátorem + čelenka
50 gramů svítilna včetně akumulátoru
CENA
1599 korun

O samotné svícení se stará kvalitní bílá dioda Cree XM-L2 U2 s vysokou životností. Světlo můžete nastavit s výkonem od čtyř do 500 lumenů v celkově čtyřech režimech. Na ten nejvyšší Turbo si posvítíte dvě a půl hodiny na vzdálenost 80 metrů. Odolné sklíčko má navíc antireflexní úpravu, což znatelně snižuje ztráty výkonu způsobené odrazem.

Výrobce u HM50R zachoval i svou osvědčenou koncepci přepravního zámku. Jde o opatření bránící nechtěnému zapnutí čelovky v kapse nebo batohu a vybití akumulátoru, což může mít například v horách značně negativní následky. Stačí bateriové pouzdro povolit o čtvrt otáčky, přeruší se kontakty a k nechtěné aktivaci spínače nemůže dojít. Zároveň je ale stoprocentně zachována jak prachotěsnost, tak vodotěsnost, takže se toto řešení jeví pravděpodobně jako nejlepší možné.

Stejně jako její předchůdkyně HL50 má i HM50R možnost použití dvou různých druhů baterií. (U HL50 můžete použít tužkovou baterii AA nebo jednorázovou CR123A , u HM50R jednorázovou CR123A nebo Li-ionovou RCR123A.) Akumulátor najdete přímo v zakoupeném balení. Pokud byste se s čelovkou rozhodli vzdorovat zimám až do -40° C, vyměníte jej za kvalitní lithiovou baterii CR123A.

Dalším skvělým kouskem do sbírky vychytávek této čelovky je nabíjení přes microUSB. Akumulátor tak můžete znovu nabít, aniž by bylo potřeba jej vyjmout z těla svítilny, a to zcela běžnou dobíječkou na mobil, z notebooku nebo automobilové zásuvky (příslušný kablík je přiložen). O stavu nabíjení vás navíc informuje diodka schovaná pod pryžovým spínačem. Modrá = nabíjení, zelená = nabito. Stejné diody vás po krátkém namáčknutí tlačítka budou informovat ve čtyřech různých krocích o stavu nabití baterie. Lze si od čelovky přát ještě něco více? Snad už jen nějaké to vlídné, konejšivé slovo, kdybyste i přes její mohutný svit přeci jen někde zakopli a skončili s obličejem v blátě (a čelovkou i přes náraz a vodu stále pěkně svítící).

Reklama