Hlavní obsah

TEST: Podkolenky Mico Oxi-Jet Run – běžecká komprese dle italské módy

Praha

Kompresních sportovních doplňků přibývá na našem trhu jako hub po dešti. Mezi ty největší novinky patří také počin italského producenta Mico Sport. Svůj model Oxi-Jet Run Italové výrazně odlehčili a popracovali také na vyšší odolnosti a výdrži. Novinka z jejich dílny se dostala také na naše testovací nohy.

Foto: archiv autora, Sport.cz

Podkolenky Mico Oxi-Jet Run.

Článek
Fotogalerie

Mico už se nějakou chvíli etabluje na našem trhu a ponožky patří mezi hlavní artikl. Hned na visačce i samotném balení udeří do očí sdělení o udělení několika významných certifikátů. V první řadě se o ponožkách pochvalně zmínila a svými razítky je ověnčila Italská flebologická společnost. Glejt prokazuje vhodnou účinnost a zdravotní nezávadnost výrobku. Druhým certifikátem, který stojí za zmínku, je Oeko-tex garantující, že všechny materiály použité při výrobě jsou zdraví nezávadné.

Ale dost úředního šimla s razítky, pojďme se podívat na samotné podkolenky. Čtyřcentimetrový horní okraj přechází do výrazně hladké části táhnoucí se přes holeň a lýtko. S úrovní kotníků mění ponožka svou texturu, stává se strukturovanější. Oblast Achillovy šlachy je příjemně zesílená a vyměkčená. Dlouhé záprstní kůstky zpevňuje tužší obdélníkový prvek, který v horní části nártu přechází do téměř síťované struktury pro lepší odvětrávání. Ponožka je zakončena špičkou s jedním neznatelným plochým švem přes horní část prstů. Zároveň nese označení pravé a levé nohy.

Ve srovnání s ostatními kompresními podkolenkami, které již prošly našimi uživatelskými testy, patří Oxi-Jet spíše k těm se silnější kompresí. Její úroveň lze hodnotit jako výraznější a dobře rozvrstvenou. Svalům poskytuje silnější oporu, neomezuje však nijak v pohybu. Nejsilnější kompresi najdete v oblasti kotníků, kde poté přechází do trochu jemnější komprese lýtek. Ponožka je zakončena širokým zdvojeným lemem, který pevně drží, zároveň se však snaží minimalizovat nepříjemné pocity v podkolení.

PLUSY
příjemná, dobře rozvrstvená komprese
výrazně chráněná achilovka
široký, nezařezávající se horní okraj
špička ponechává prostor pro pohyb prstů
výrazné značení pravé a levé nohy
MÍNUSY
chybí diverzifikace velikostí podle šíře lýtka
VÁHA
61 gramů (velikost L: 41-43)
CENA
590 korun

Pozitivně překvapilo také zpracování samotného chodidla. Zatímco nárt je pevně obemknut, prsty nohou se výrobce snaží nechat co nejvolnější, aby mohly pracovat při každém kroku a dopadu. Zároveň je špička zevnitř vyměkčena obdobou jemného froté. Oku zalahodí i zpracování designu. Sytá čerň s reflexně zelenými prvky působí decentně a přesto výrazně.

Osobně patřím k lidem, kteří nedokážou s kompresními podkolenkami na nohou řádně běhat. Nevím, zda jsem nějaká fyziologická anomálie, ale komprese při výkonu mi vadí. Kde mi naopak velmi pomáhá, je podoběhová regenerace. Tam jsem jejím velkým příznivcem a zastáncem. Nejinak je tomu u Oxi-Jetů. Z mého pohledu jde o příjemnou kompresi, kterou lze hojně využít po tréninku k urychlení regenerace. Příznivci závodní komprese Oxi-Jetům ale také určitě přijdou na chuť a díky mnoha dostupným barvám doladí i se zbytkem svého běžeckého outfitu.

Reklama

Související témata: