Hlavní obsah

TEST: Reflexní vesta Kalenji Safety ‒ sjednejte si respekt ve dne i v noci

Kralupy nad Vltavou

Teploty začaly padat pod bod mrazu a rosničkáři slibují, že lépe už nebude. S postupujícím časem tu máme plnotučný podzim a s ním stále kratší den a temné a tmavé večery. Nám běžcům nezbývá nic jiného, než se smířit se situací a přestoupit na temnou stranu síly ‒ začít běhat za tmy. Ať už si dáváme svou porci kilometrů po ránu před odchodem do práce nebo po příchodu z ní večer, temné vládkyni na našich oblíbených tratích, totiž tmě, se patrně nevyhneme. Pojďme otestovat jednu z reflexních vest a zvýšit tak svoji pasivní bezpečnost!

Foto: decathlon.com

Běžecká vesta Kalenji významě zvýší běžcovu pasivní bezpečnost.

Článek
Fotogalerie

Při výbězích v tomto počasí je už dobré myslet také na svůj tepelný komfort. Nemusíme být zrovna zahalení jako Eskymáci, ale tričko s krátkým rukávem už také nebude to pravé. O správnou porci tepelné ochrany a zároveň excelentní pasivní bezpečnost se postará reflexní vesta z Decathlonu.

Reflexe až oči přecházejí

Z běžeckých vest, které jsem měl doposud na sobě, je tato bez nadsázky nejlépe vybavena odrazovým materiálem. Reflexní plochy najdete na zádech, na ramenou, na průramcích, na několika místech na bocích, na břiše i na krycí léze zipu. Běžec se stává jednou obrovskou, do dáli viditelnou odrazkou.

Výrobce garantuje minimální viditelnost ze vzdálenosti 120 metrů, v rozsahu celých 360°. Přičemž dle některých pramenů by 120 metrů mělo osobnímu vozidlu stačit k zastavení i z rychlosti 130 km/h při mokré silnici. Reflexním materiálem výrobce zcela jistě nešetřil, navíc jej použil z kvalitní produkce firmy 3M.

Potěší ale i výběr ostatních materiálů a jejich zpracování. Celá záda s výjimkou vrchních partií v reflexním provedení jsou vyvedena v meshové tkanině. Decentně síťované jsou také plochy v podpaží. Kde není použit reflexní nebo síťovaný materiál, tam najdete zářivě žlutou polyesterovou tkaninu. Ta dodá na viditelnosti a bezpečí také za denního světla.

Opravdu pro běžce

Při testování jsem měl pocit, jako by člověk, jenž tuto vestu navrhnul, byl sám běžec. Myslel snad na všechno. Vesta dostatečně větrá a zároveň na těch správných místech chrání sportovce před větrem. Zadní díl je příjemně prodloužený a více tak chrání některé běžcovy partie.

Kapsy, zevnitř síťované, jsou dostatečně veliké, aby pojaly i ten největší mobilní telefon, kapesníky nebo hrst energetických gelů. Vchod do nich střeží kvalitní zipy YKK a krycí légy. Navíc jsou kapsy ušity tak, že je lze využít také zevnitř, kde vlastně tvoří další dvě kapsy. Nejsou sice zavírací, ale v případě potřeby představují další velký úložný prostor.

Kvalitní a robustní zip je použit rovněž na zapínání vesty. Krycí légu tvoří oboustranně reflexní materiál. Léga navíc na horním konci vytváří takzvanou garáž, takže po úplném dopnutí vás zip nebude dřít do brady. Límec je zpracován do stojáčku. Chrání před větrem a zároveň nikde neplandá ani neškrtí.

Dobrá cena

Vesta je dostupná ve čtyřech velikostech S, M, L a XL. Na moji osobu krátkou něco málo přes 170 centimetrů padla velikost M jako ulitá. Velmi příjemným překvapením byla cena. Necelých 650 korun mi přišlo za tento kousek více než lidových. V podstatě za stejnou cenu jsem ve výprodeji (!) kdysi kupoval reflexní běžeckou vestu od jednoho světově se tvářícího výrobce. Sporé reflexní prvky a špatné zpracování z ní brzy udělaly nenáviděný kousek výbavy. To se vestě Kalenji nestane.

PLUSY
výborná viditelnost za tmy i za dne
kvalitní materiály
promyšlený a padnoucí střih
dostatek kapes, i uzavíratelných
MÍNUSY
snad jen kapsy bych si přál umístěné výše
CENA
649 korun
Používáte při svých bězích reflexní vybavení?
Ano, stále. Vím, jaké to je potkat v autě nezodpovědného běžce nebo cyklistu.
87 %
Někdy. Dokud je trochu vidět, nenosím je.
10,2 %
Ne. Vždycky stačím nějak uskočit.
2,8 %
Celkem hlasovalo 108 čtenářů.

Reklama