Hlavní obsah

TEST: Sluneční brýle Wiley X Gravity se samozatmavovacími skly ‒ skutečný přítel dobrodružného běžce

Praha

O bezpečnost by nám mělo jít především. Ve dnech, kdy si rudý kotouč na obloze nebere oblačné servítky a vy mžouráte na svůj běžecký svět jen škvírkami místo očí, je situace zřejmá: je zapotřebí ochranných brýlí. Ve dnech podzimních a zimních k tomu dochází podstatně méně častěji, ale i tak občas pocítíte potřebu zavěsit si za uši něco, co vás třeba ochrání od mušek v očích či od zákeřných větévek keřů a stromů. Případně vybíháte někam za tmy a dobíháte za třeskutého dne či obráceně a nechce se vám tahat s sebou dvoje brýle. Anebo možná jako já narazíte do otevřených dveří a až pak vám dojde, že dnes není dobrý den pro tmavé sluneční brýle. Řešením zapeklité situace by mohly být brýle, které jsme pro vás nově testovali.

Foto: archiv autora, Sport.cz

Sluneční brýle Wiley X Gravity - fotochromatická úprava skel dělá z brýlí velmi univerzální záležitost.

Článek
Fotogalerie

Wiley X se na české scéně objevil teprve nedávno, doslova před pár lety. Přitom ve své rodné Americe oslavil už své třicáté narozeniny a lze jej tak považovat za vyzrálého a dospělého člena tržního segmentu. Tentokrát se spolu podíváme na model Gravity (Přitažlivost) osazený samozatmavovacími skly.

A právě samozatmavovací skla budou v dnešním testu hrát hlavní úlohu. Nejzjevnější vlastnost je určitě ta, že se jejich prostupnost vůči světlu dokáže dle aktuálních podmínek automaticky upravovat mezi hodnotami 85-17 %. Určitě jste už zažili, že z prudkého slunce vběhnete do hustého lesa a rázem si nejste ani zdaleka tak jistí, že před sebou vidíte alespoň tu širokou cestu, která vás sem přivedla. Vyrazíte-li na trénink na sklonku dne, třeba ještě rádi využijete určitou (přesně podle podmínek odladěnou) tmavou ochranu proti slunečnímu záření, ale jak se přiblíží večer, dali byste nevím co za brýle čiré, které ochrání vaše bulvy, ale zároveň nebudou bránit důkladné rekognoskaci terénu. Tohle všechno dokáží čočky LA-Light Adjusting automaticky zařídit. Fotochromatická skla reagují na intenzitu ultrafialového záření.

Skla téměř kouzelná

To ale není zdaleka všechno, co skla těchto brýlí umí. V katalogu u nich najdete tolik specifických značek, až vám budou oči (toho času ještě bez brýlí) přecházet. Hydrofobní úprava (kapky vody či potu nemají tendenci na sklech ulpívat, ale stékat), úprava anti-fog proti zamlžování, antireflexní vrstva zamezující nepříjemným odrazům od povrchu čočky. A teď ty nejkrásnější vlastnosti prozrazující, proč výrobce dlouhou dobu spolupracuje s armádou a dalšími ozbrojenými i záchrannými složkami nejen ve své domovině: vysoká odolnost.

Říci o sklech, že jsou tvrzená, by byl jen slabý odvárek pravdy. Ve skutečnosti sestávají z celkem osmi vrstev, z nichž se některé starají o blokování škodlivého UV záření a snižování světelných odrazů, některé odpuzují vodu a prach, některé chrání materiál před popraskáním a jiné zase mnohonásobně zvyšují odolnost skel vůči nárazům. Co to v praxi znamená? Třeba že mají hned dvě certifikace od Amerického národního standardizačního institutu. Jedna říká, že jak čočky, tak rám brýlí odolá půlkilovému projektilu dopadajícímu na ně z výšky 127 centimetrů, přičemž oboje zůstává nepoškozeno a čočky pevně zasazeny v rámu. Druhá certifikace navíc stvrzuje, že čočka odolá nárazu 6 mm projektilu o váze 0,86 gramu a rychlosti 162 km/h. Čočka zůstává v jediném kuse, pevně zasazena v rámu, rám zůstává nepoškozen.

PLUSY
skla reagující na intenzitu světla
vysoká odolnost brýlí, bezpečnost
odolnost skel proti zamlžování, vodě
možnost výběru různých skel
bohatá doplňková výbava
MÍNUSY
nutno důkladně vyzkoušet
CENA
3990 korun

Pokud tuto teorii opět převedeme do běžné praxe, řečeno je, že se absolutně nemusíte obávat jakéhokoli zásahu odpruženou větví stromu nebo třeba kaménku odmrštěného pneumatikou auta. Ani v případě pádu, kdy svůj obličej nechtíc vystřelíte směr hrubý štěrk či tvrdá skála (ano, mně se to už v horách opravdu stalo), budou vaše oči v bezpečí. Výrobce kromě všech outdoorových aktivit (a pokud třeba k tomu běhání ještě jezdíte na kole, už zřejmě brýle z nosu jen tak nesundáte) doporučuje Gravity i pro myslivost a automobilismus. Tady je třeba upozornit na fakt, že zatmavení skla reaguje na UV záření, a jelikož už samotné čelní sklo auta UV filtruje, k zatmavování nebude docházet. I tak ale můžete čerpat z dalších výhod čoček. Určitě se vám bude řídit lépe, když brýle zintenzivní kontrast obrazu a budou eliminovat nepříjemné světelné odlesky nebo jas světel protijedoucích vozidel.

Rámečky brýlí jsou zde standardně zpevňované dvojitou výztuhou. Snesou tak bez poškození i hrubší zacházení, když je třeba přisednete zapomenuté v zadní kapse. Pád z výšky je nechává naprosto chladné. A internet je plný videí, kde brýle někdo mučí kladivem, brokovnicí nebo těžkým terénním vozem. I z nich je patrné, že Odolnost je jejich druhé jméno. I tuhle vlastnost oceníte nejen při běhání, ale třeba i v situaci, kdy vám v autě nedej bože vystřelí airbag.

Bohatá výbava

Jednoho jistě potěší i fakt, že v zakoupené krabičce najde kromě brýlí i další bohatou výbavu. Decentní ochranné pouzdro na zip je samozřejmostí. Nechybí ale ani jemný hadřík na občasné přelíznutí čoček a odstranění otisků prstů zmaštěných bramborovými čipsy kdesi na občerstvovací stanici nějakého toho ultramaratonu. Také přiložený gasket (přídavný „těsnící" rámeček) rozšiřuje oblast použití brýlí. Můžete je směle vyvenčit také vysoko v horách na ledovci nebo za nepříznivých větrných či teplotních podmínek. Rámeček je směrem ke tváři vybaven jemným polstrováním, které těsně doléhá po celém obvodu obrouček. Ochrání tak vaše oči před světlem, ale i větrem, prachem a čímkoli dalším přicházejícím ze stran. V jeho případě lze hovořit i o „zateplení" brýlí, takže je můžete směle použít i na zimní hory. Gasket je odvětrávaný a spolu s úpravou skel proti zamlžení dobře zafunguje i v případě, že se rozhodnete vyvíjet fyzickou aktivitu i za nízkých teplot.

Další výbavu tvoří dvojice šňůrek a je jen na vás, kterou z nich využijete, která vám lépe sedne. První se svými pryžovými konci navléká na konce nožiček a míra jejího utažení se přizpůsobuje jediným stahovacím korálkem. Druhou šňůrku tvoří nastavitelný pružný gumový pásek, jehož patentní koncovky se „zamykají" do oválných otvůrků uprostřed nožiček brýlí.

Je z čeho vybírat

Jako u všech brýlí platí i zde základní pravidlo: vyzkoušet, vyzkoušet, vyzkoušet. Brýle vám musí dokonale padnout, aby mohly dokonale plnit svou funkci. U mne osobně Gravity vypadá, jako by mi ji odlévali podle obličeje, ale u vás to samozřejmě platit nemusí. Nevadí, výrobce má katalog plný nejrůznějších modelů, z nichž vám určitě něco padne. U jednotlivých modelů je navíc možnost vybrat si z několika druhů skel (celkově jich výrobce nabízí 16). Gravity a spousta dalších brýlí je navíc připravena i na možnost zasazení dioptrických skel.

Reklama

Související témata: