Hlavní obsah

Došlo na boj! Váhový hříšník to soupeři spočítal, souboj legend skončil stylově

Dlouho očekávaný galavečer UFC 279 je minulostí. Po kolotoči novinek bezprostředně před turnajem se diváci konečně dočkali toho hlavního, a sice bojů v kleci. V nově vzniklém souboji legend, který byl vrcholem večera, slavil Nate Diaz, jenž Tonyho Fergusona nachytal ve čtvrtém kole na škrcení. Daleko rychlou práci si pro změnu připsal stále neporažený Chamzat Čimajev, který drzé předzápasové chování proměnil v chladnokrevné vítězství nad Kevinem Hollandem.

Foto: John Locher, ČTK/AP

Souboj legend byl ozdobou turnaje UFC 279. V parádní bitvě slavil Nate Diaz (vpravo).

Článek
Fotogalerie

Před turnajem se toho dělo a i namluvilo mnohé, proto všechny fanoušky bojových sportů zajímalo, jak se aktéři popasují se změnami, které se odehrály jen pár hodin před samotným turnajem. Po šarvátce na tiskové konferenci kvůli nesplnění váhy Chamzata Čimajeva došlo k rošádám na hlavní kartě, dohromady se totiž musely pozměnit hned tři zápasy včetně vrcholu galavečera.

V něm se nakonec nepředstavil již zmíněný Čečenec Čimajev, nýbrž došlo k duelu dvou legend. V jedné kleci na sebe narazili osmatřicetiletý Tony Ferguson, který měl na kontě čtyři porážky v řadě, a o rok mladší Nate Diaz, u kterého se neúnavně spekulovalo, zda to nebude jeho loučení s kariérou MMA bojovníka.

Duel vypsány na pět kol přitom přinesl parádní podívanou již do samotného začátku a podle očekávání nabídl dlouhý průběh boje, ve kterém se misky vah překlápěly z jedné strany na druhou. Zatímco úvod patřil spíše Fergusonovi, tak to paradoxně byl právě osmatřicetiletý veterán, u kterého až překvapivě rychle vytryskl krvavý gejzír na levé noze. Ve druhém kole se pro změnu přidal i nepříjemný cut u levého obočí a boj v kleci se začal proměňovat v krvavou válku.

Hrozil však i Ferguson, který v zápase vsázel na velice tvrdé a časté low kicky na soupeřovu nohu. Dařilo se mu pracovat i v postoji, kde přesto sám hned několikrát tvrdě inkasoval. Duel přitom po velice vyrovnaném průběhu došel až do šampionských kol. Diváci nebyli ochuzeni ani o zábavné momenty, kterými je legendární Diaz celou kariéru pověstný. A jakoby to byla předzvěst toho, co se nakonec odehrálo ve čtvrtém kole.

Ferguson ve snaze změnit taktiku a přenést boj na zem odkryl svůj krk, což soupeř okamžité potrestal. Dokonale nasazené oba háčky a pevný stisk paží při škrcení zvaným gilotina osmatřicetiletý veterán nevydržel a v polovině předposledního kola odklepal konec. Souboj legend UFC tak dopadl lépe pro rodáka ze Stocktonu, který v pozápasovém rozhovoru sice zmínil, že si nyní dá v UFC pauzu a chce se věnovat něčemu jinému, o definitivní konec zápasnické kariéry se ale podle jeho slov nejedná.

Neporažený Čimajev nakonec zaujal místo v hlavním předzápase, ve kterém se utkal s Američanem Kevinem Hollandem. Osobní spor, který se táhl právě od již zmíněné tiskové konference, kde to oba bojovníci nevydrželi a pustili se do sebe, nakonec netrvalo dlouho vyřešit. Duel totiž trval necelé dvě minuty.

Švédský zápasník s čečenskými kořeny si totiž se soupeřem pohrál jako kočka s myší. Hned v úvodu došlo k několika ukázkovým takedownům, Holland se tak bleskově dostal do pozic, ve kterých je Čimajev jako doma. A zřejmě byla otázka času, kdy se neporaženému bijci povede najít nějakou skulinku k vítěznému škrcení, což nakonec klaplo po 2 minutách a 13 vteřinách. Ačkoliv Američan několik desítek vteřin vzdoroval a dařilo se mu utíkat z nebezpečných situací, přesto musel odklepat učebnicový brabo choke.

Čimajev se tak dočkal dvanáctého vítězství v UFC a i nadále drží neporazitelnost. Hustá předzápasová atmosféra navíc jakoby byla minulostí, bojovníci si po bitvě podali ruce, řekli si pár slov a v nikterak vražedné atmosféře počkali na závěrečné rozhodnutí. Válečná sekera je, zdá se, zakopána.

"Jsem ten nejnebezpečnější borec v UFC. Jdu si pro všechny, všechny zabiju," hlásil odhodlaně Čimajev bezprostředně po duelu.

Velice vyrovnaný příběh napsal třetí zápas hlavní karty, který se rovněž složil na poslední chvíli. Z těsného vítězství na body se nakonec radoval Daniel Rodriguez, jehož spanilou formu z posledních zápasů odnesl i Číňan Li Jingliang.

Reklama

Související témata: