Hlavní obsah

Sen se stal skutečností! Procházka svedl krvavou bitvu a na poslední chvíli vybojoval titul

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Sen se stává skutečností. Nejúspěšnější český MMA zápasník Jiří Procházka získal titul v polotěžké váze organizace UFC. V naprosto strhující pětikolové bitvě dokázal 28 vteřin před koncem zápasu utáhnout již bývalého šampiona Glovera Teixeiru na rear-naked choke. Česká republika se tak dočkala historicky prvního titulu v nejprestižnější bojové organizaci.

Sestřih duelu Jiřího Procházky s Gloverem TeixeirouVideo: Telly/Premier Sport

 
Článek
Fotogalerie

V očích chtíč, v hlavě vítězná nálada. V takovém rozpoložení vstupoval jako první na scénu český bojovník Jiří Procházka. Po příchodu do klece ještě několik tradičních pohybů, po kterých se čekalo na nástup soupeře. Šampion Teixeira dlouho neotálel, s úsměvem se vydal vstříc první titulové obhajobě kariéry. Zaplněná singapurská aréna si poté ještě vyslechla představení obou bojovníků, a mohlo se přejít k tomu hlavnímu.

V úvodu zápasu to Brazilec nejprve zkusil kopem na hlavu, poté i do břicha. V obou případech se Procházkovi povedlo rány pokrýt. O několik vteřinek později ale přišel první malér. Teixeirovi se povedlo zachytit soupeřovu nohu a šlo se poprvé k zemi. Možná dřív, než mnozí čekali. Rodák z Hostěradic se bleskově pokoušel vstát, což se mu po chvíli přeci jenom povedlo. Skvělý počin českého bijce ocenili také fanoušci.

Situace se ale po chvíli opakovala. Procházka se tygřím skokem sice ještě pokoušel zachránit nepříjemnou situaci, přesto se znovu dostal na podlahu klece. Teixeira dokonce do soupeře bušil z plného mountu, Procházka se ale z nejhorších okamžiků v UFC dostal naprosto ukázkově. Na konci prvního kola ještě přiskočil k šampionovi zpět na zem a od cesty mu přidělil pár nekompromisních granátů. Strhující pětiminutovka, která byla obrovským lákadlem do dalších minut boje.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Martin Karaivanov (@martinjetsaam)

Procházka ve druhém kole pokračoval v aktivitě. Díky dlouhému rozpětí paží několikrát tvrdě označkoval soupeřovu bradu, také Teixeira se tak dostal do nepříjemných okamžiků. Český bijec nepolevoval, u pletiva pořádně zacloumal se soupeřem, který začal v postoji lehce tápat. Z těžkých chvil se však dokázal dostat. Na konci druhého kola navíc využil soupeřova zaškobrtnutí a šlo se znovu na zem. Procházka byl v krizové situaci, v posledních vteřinkách opět čelil tvrdému ground and pound a po ostrých loktech vytryskl u jeho obočí krvavý gejzír. Pořádný cut zdobil hlavu českého bojovníka v následných vteřinách boje. Atraktivní dvě kola byla bleskově fuč.

Také v tom třetím se Teixeira pokoušel o okamžitý takedown, který však rival dokázal přečíst a také odmítnout. Totožná situace byla k vidění i po Procházkově výpadu, po kterém dokázal soupeřovu hlavu označkovat i přesně mířeným kolenem. Oba zápasníky však boj na zemi opět neminul. Procházka se však díky skvělé připravenosti ubránil, poté dokonce sám přilezl za Brazilcem k pletivu, kde rozjel celou řadu ostře mířených dělovek.

Teixeira byl v problémech. Také jeho obličej se prolil krví, čehož Procházka zkoušel využít nečekanou submisí. To ale byla obrovská chyba. Teixeira se dostal z nejhoršího, soupeře měl pod sebou a třetí kolo dokončil v dominantní pozici.

Zhruba minutový boj v postoji nabídlo předposlední kolo. Nejprve své tvrdé ruce předvedl Teixeira, poté také Procházka. Brazilský veterán ale znovu neváhal vsadit na osvědčenou věc v podobě takedownu a naprosto ukázkovým způsobem mrštil se soupeřem o zem. Pro Procházku další nezáviděníhodné okamžiky, během kterých se soupeř pokoušel o ukončení na arm triangle. Nejednomu českému fanouškovi se zastavil dech. Procházka však palcem rozhodčímu ukázal, že je v pořádku, což zopakoval i po dalším pokusu o ukončení. Hostěradický rodák tak znovu přežil a tvrdým závěrečným nátlakem zamíchal před posledním kolem kartami.

Před zápasem nečekaná věc. Pět kol se zdálo být jako obrovské sci-fi, které se však stalo skutečností. Oba zápasníci se proto v úvodu šampionského kola objali a vydali se vstříc závěrečné pětiminutovce. Během chvíle však z dobrých ran těžil Teixeira, který nachytal Procházku, jenž lehce zavrávoval. Šampion se pokusil využít otřesenosti soupeře k finální submisi, ze které však český bijec dokázal znovu ukázkově proklouznut. Úvod posledního kola ale byl jasně v režii Teixeiry, který pomalu a jistě kráčel za vítězstvím.

Jistotu přinesl další boj na zem, což pro Procházku byl v závěru zápasu ten nejhorší možný scénář. Teixeira se navíc dostal do plného mountu a zdálo se být hotovo. Procházka však zčistajasna chytil druhý dech, tradiční obrázek boje hravě přetočil, a jak se později ukázalo, tak to byl klíčový okamžik duelu.

Český bijec, který by zřejmě v případě bodování sudích prohrál, okamžitě vložil ruce pod soupeřovu bradu a pokoušel se o nečekanou submisi. Ta byla natolik precizně utažená, že Brazilec 28 vteřin před koncem pátého kola musel odklepat. Procházka doslova utekl hrobníkovi z lopaty a na poslední chvíli vybojoval titul polotěžké váhy organizace UFC. Historický úspěch pro Českou republiku, a hlavně devětadvacetiletého zápasníka z Hostěradic.

„Nikdy jsem si nemyslel, že dobré v zápase nemyslet. Měl jsem předvést lepší výkon, za což se omlouvám. Příště budu rozhodně lepší. Byl jsem připravený to ukončit, bylo mi jedno v jakém kole, klidně v pátém. V zápase jsem si ale něco udělal s levou rukou, asi to s ní nevypadá dobře," začal český bojovník bezprostředně po zápase.

„Škrcení vyplynulo z boje, přišlo to samo a já jsem toho využil. Je to krásný pocit získat titul, mohl jsem to ale ukončit mnohem dřív. Mohl jsem si připravit smrtící techniky. Byla to skutečná válka. Glover je skutečný bojovník a takové mám rád," vyzdvihl i soupeřovy kvality.

Reklama