Hlavní obsah

Fanoušci vstávali ze sedadel! Nervy drásající bitvy nabídly krvavé finiše

Déšť, impozantní výkony bojovníků, hudební show nebo ohňostroj. Nejen to zažil vyprodaný tenisový kurt na pražské Štvanici, který se znovu po roce dočkal turnaje organizace Oktagon MMA. Pomyslnou tečku za povedeným galavečerem s pořadovým číslem 34 udělal český „Terminátor“ Karlos Vémola, který dominantním výkonem vybojoval pás polotěžké váhy. Strhujícím výkonem rozradostnil fanoušky bývalý aspirant na titul Filip Macek, dělové rány pro změnu pálil Daniel Škvor. Nechyběly ani nervy drásající bitvy, které mnohdy měly krvavou příchuť.

Paráda Filipa Macka. Ukončil Fina Silandera a získal bonus za výkon večeraVideo: OKTAGON MMA

 
Článek

Nejkrásnější turnaj roku. Tak byl dlouhou dobu dopředu označován turnaj Oktagon 34 na pražské Štvanici, na kterém se v sobotu 23. července představilo 24 bojovníků pod otevřeným nebem. Počasí sice nebylo zpočátku úplně příznivé, vše ale vynahradily impozantní výkony bojovníků, které diváky nutily vstávat ze sedadel.

A těch okamžiků bylo vskutku dost. Největší aplaus sklidil namotivovaný Karlos Vémola, který kráčel vstříc titulu polotěžké váhy proti drzému Srbovi Aleksandaru Iličovi, jenž toho před zápasem namluvil opravdu dost. Fanoušci ho proto během nástupu náležitě vypískali, místo toho bouřlivě přivítali českého Terminátora, který si přichystal nástup ve velkém stylu.

Karlos Vémola se stal šampionem a může se ženit. Iliče uškrtil po necelých čtyřech minutáchVideo: Sport.cz

Po vzoru boxerského šampiona Tysona Furyho usedl na pomyslný královský trůn a s korunou na hlavě a v pozadí hrající písní od hudební legendy Karla Gotta se nechal přivézt blíže ke kleci. Tradiční nástupovku, při které hraje znělka z filmu Terminátor, tak nahradil výjimečný moment, který se zaryl hluboko do paměti nejednoho fanouška.

Překvapení! Ne jako Terminátor, ale jako král a s Karlem Gottem nastoupil na Štvanici Karlos VémolaVideo: Sport.cz

Oktagon 34, Praha, Štvaniceoficiální výsledky
Karlos Vémola - Aleksandar IličVítěz: Vémola (1. kolo - submise)
Matouš Kohout - Mateusz LegierskiVítěz: Legierski (3. kolo - submise)
Máté Kertész - Vladislav KančevVítěz: Kertész (body - 3:0)
Roman Paulus - Dawid KaretaVítěz: Paulus (body - 2:1)
Jan Široký - Tomáš FialaVítěz: Široký (3. kolo - TKO)
Daniel Škvor - Panagiotis StroumpoulisVítěz: Škvor (1. kolo - TKO)
David Moon - Michal KonrádVítěz: Moon (1. kolo - TKO)
Michal Kotalík - Ole MagnorVítěz: Magnor (2. kolo - submise)
Filip Macek - Mikael SilanderVítěz: Macek (1. kolo - submise)
Cornelia Holm - Róza GumiennaVítězka: Holm (body - 3:0)
Václav Holota - Max HandanagičVítěz: Holota (1. kolo - submise)
Simeon Kapuya - Martin PipekVítěz: Pipek (1. kolo - TKO)

Ostře sledovaný duel, který se uskutečnil několik desítek minut po půlnoci, však netrval dlouho. Vémola to překvapivě v úvodu vyzkoušel v postoji, díky kterému soupeře natlačil ke kleci, což je pozice jako dělaná pro tradiční takedown. A také tomu tak bylo. Terminátor mrštil srbským tvrďákem o zem a poté pečlivým oťukáváním lokty a pěstmi prolil první krev. O několik vteřinek později si navíc Ilič nepohlídal arm triangle choke, který Vémola sevřel natolik pevně, že soupeř odklepal. Vémolovi k zisku opasku polotěžké váhy stačily 3 minuty a 52 sekund.

Parádní ukončení si připsal také rozjetý Daniel Škvor. Český ranař se každou další výhrou dostává do širšího radaru pozornosti a platí to i po souboji s Řekem Panagiotisem Stroumpoulisem. Tomu se sice povedlo soka přitlačit k pletivu, jenomže nepochopitelným nabídnutím obličeje čelil tvrdému kolenu, které ho po necelé minutě nekompromisně poslalo k zemi. Škvor poté přidal pojišťující údery, načež mohl slavit pátou výhru v řadě.

Daniel Škvor a jeho TKO v prvním kole. To jsem se naučil od Karlose na soustředění, smál seVideo: Sport.cz, Oktagon TV

Fanoušky si dokázal získat zpět znovuzrozený Filip Macek. Hned dvojnásobný bývalý titulový vyzyvatel v bantamové váze projevil touhu zabojovat o svatý grál i potřetí a finskému nájezdníkovi Mikaelu Silanderovi nedal sebemenší šanci. Bojovník přezdívaný Máca rozjel přehlídku tvrdých pěstí a kopů, přičemž po jednom z nich sudí v domnění, že by se mohlo jednat o zásah kolenem do obličeje, duel přerušil, a došlo k prozkoumání situace u videa. O nic nekalého se nejednalo, Macka to zdravě naštavalo a zkušeného protivníka po tvrdém nátlaku dokázal již po minutě a půl nachytat na rear-naked choke. Vítězství navíc znamenalo bonus za výkon večera.

Po čtyřech letech se vrátil zpět tam, kde bojoval naposledy. Michal Kotalík, jenž si odpykal pobyt za mřížemi, usiloval o comeback ve velkém stylu. A div se mu to proti Norovi Ole Magnorovi nepovedlo. Český „Iron Man" se málem postaral o jedno z nejrychlejších ukončení historie organizace, spanilou jízdu úvodem ale možná trochu nepochopitelně završil takedownem. A to hrálo do karet soupeři. Norský tvrďák projevil obrovské zkušenosti a bez jediného úderu div Kotalíka neukončil nejprve na páku na nohu, poté i na ruku. Vyšťavený Čech doslova přečkal závěr prvního kola, do toho druhého ale vstupoval už dost vyčpělě. Magnor to bleskově potrestal a předvedl učebnicový rear-naked choke.

Z klece do klece. Michalu Kotalíkovi návrat na Śtvanici po vězeňské epizodě nevyšelVideo: Oktagon TV

Zápas plný zvratů byl k vidění mezi Janem Širokým a Tomášem Fialou. Zatímco prvně jmenovaný zaspal úvod a nechal se nachytat, tak i Fiala brzy pocítil tvrdost soupeřových paží, což se začalo barevně projevovat i na jeho obličeji. Ostravský rodák Široký přesto těžil z lepší kondice, postupem času začal dominovat a v bitvě, která málem skončila až na body, nakonec vyřízeného Fialu ukončil na tvrdý ground and pound. Širokému se tak povedlo ovládnout i další vzájemný střet, druhým skalpem v řadě mu pochopitelně narostlo i sebevědomí.

Hodně složitá práce čekala na Matouše Kohouta. Ten se mohl přiblížit k titulové šanci bantamové váhy vítězstvím nad jejím bývalým šampionem Mateuszem Legierskim. Polský bojovník sice nepředvedl zdaleka optimální výkon a v úvodu ho soupeř nejednou překvapil, posléze ale bijec zvaný Dynamit do puntíku nabídl to, co mu jde nejlépe. Boj na zemi. V něm Kohout odolával až do koncovky třetího kola, v němž se nechal zaskočit na škrcení.

Václav Holota vyřídil Handanagiće už v prvním kole. První krvavý zápas na ŠtvaniciVideo: Oktagon TV, Sport.cz

Suverénní výkon předvedl také Václav Holota, který doslova zmaloval Maxi Handanagičovi obličej a v koncovce prvního kola ho uškrtil. Cennou výhru na cestě k titulové šanci počítá také oblíbený maďarský bojovník Máté Kertész, jehož kořistí se stal Bulhar Vladislav Kančev. Comeback do klece se pro změnu nepovedl Michalu Konrádovi, jehož síla vůle nestačila na kanadského ostrostřelce Davida Moona.

Reklama

Související témata: