Hlavní obsah

Velké překvapení. Dlouholetý šampion zažíval krvavá muka a po tvrdém boji přišel o pás

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O obrovskou senzaci se na turnaji Oktagon 37 v Ostravě postaral brazilský vyzyvatel Kaik Brito, kterému se ve třetím kole povedlo zdolat dlouholetého šampiona veltrové divize Davida Kozmu. Růžový panter po pěti úspěšných obhajobách a 1477 dnech na trůnu o titul přišel. Svatý grál pérové váhy pro změnu vybojoval Gruzínec Mate Sanikidze, který ve vyrovnané pětikolové bitvě udolal o rok mladšího Jakuba Tichotu.

Podal hrdinný výkon, ale přišel o titul. David Kozma padl s Kaikem Britem Video: Sport.cz

 
Článek

Neustále namotivovaný Kozma vstupoval na turnaji Oktagon 37 do šesté obhajoby šampiona veltrové divize. Soupeřem byl Brazilec Kaik Brito, který si o pozornost řekl povedenými výkony z předchozích soubojů a bylo jasno, že dlouholetého šampiona nečeká nic jednoduchého. To koneckoneců na vlastní kůži hrozně rychle pocítil.

Růžovému panterovi se nedařilo tradičně snadně vypadajícími strhy házet soupeře na podlahu klece, místo toho se s ním musel pasovat v postoji, což znamenalo velké nebezpečí. První výstraha přitom přilétla již po několika desítkách vteřin, kdy Brito sestřelil Kozmu na zem. Šampion i následně narážel na skvěle připraveného soupeře, který ho postupnými kombinacemi dostával do čím dál větších problémů.

Je to rána, přiznává Jakub Tichota po prohře se Sanikidzem. V depresích se ale utápět nemůžu, jedu dál!Video: Sport.cz, Oktagon TV

Kozmovy trable byly natolik velké, že jeho obličej byl prolit krví a nohy sotva stály na podlaze. Rozmlácený rodák z Karviné se přesto nevzdával, zejména ve druhém kole přežil řadu krušných okamžiků, nad kterými mnozí v úžasu kroutili hlavou. Na zlom v duelu to ale nestačilo. Kozma toho měl evidentně dost, sotva držel rovnováhu, což sudí vyhodnotil ve třetím kole jako konec zápasu na TKO. Brito se tak stal novým šampionem veltrové divize, naopak Kozma po čtyřech letech na trůnu smutní.

Oktagon 37výsledky
David Kozma - Kaik BritoVítěz: Brito (3. kolo - TKO)
Jakub Tichota - Mate SanikidzeVítěz: Sanikidze (na body - split)
Vlasto Čepo - Giovanni MelilloVítěz: Čepo (1. kolo - TKO)
Jan Široký - Konrad DyrschkaVítěz: Dyrschka (na body)
Al Matavao - Marek MazúchVítěz: Al Matavao (1. kolo - KO)
Ronald Paradeiser - Felipe MaiaVítěz: Paradeiser (1. kolo - KO)
Václav Mikulášek - Petr BartoněkVítěz: Mikulášek (1. kolo - KO)
Tadej Dajčman - Adam PalaszVítěz: Palasz (1. kolo - KO)
Monika Chochlíková - Katharina DalisdaVítězka: Dalisda (na body)
Abdel Driai - Robert BryczekVítěz: Bryczek (1. kolo - KO)
Matěj Kuzník - Ozan AslanerVítěz: Kuzník (1: kolo - TKO)

„Dobrej výkon to určitě nebyl, protože jsem prohrál. Nemůžu s tím být spokojený. To, že lidé říkají, že to bylo fajn, tak mě to nemůže potěšit, protože jsem prohrál. Prostě jsem prohrál, jsem smutnej a nic mě neutěší," přiznal rozmrzelý Kozma, jehož neuvěřitelný výkon si vysloužil slova uznání ze všech možných stran.

Bojovalo se i pás pérové váhy, o který si to rozdali dva talentovaní bojovníci. Na jedné straně odvážný Gruzínec Mate Sanikidze, na té druhé pouze o rok mladší Jakub Tichota, který navíc do boje vstupoval jako neporažený. Také v tomto případě byla k vidění tvrdá bitva, ve které rozhodovaly detaily.

Al Matavao nenavážil a přišel o původního soupeře. Náhradníka Marka Mazucha vyřídil v prvním koleVideo: Sport.cz

Ty nakonec hrály ve prospěch Sanikidzeho, který prokázal skvělou formu a komplexnost. V jeho podání několikrát vyletěla řada přesných ran, která soupeřem pořádně zacloumala. Tichota se naopak snažil prosazovat taktiku v podobě strhů, klinčů a přetlačování se u pletiva, což ho stálo hodně sil. Zde cesta k vítězství nevedla, v šampionských kolech navíc těžil z lepší kondice právě Gruzínec, což byl jeden ze zlomů zápasů a povedlo se mu tak urvat titul poměrem 2:1 na body.

Pořádně namále měl milovaný i nenáviděný Václav Mikulášek, kterému se pouhý den před zápasem změnil soupeř. Hozené rukavice se nakonec ujal na první dobrou ne příliš známý Petr Bartoněk, který se div nepostaral o prvnotřídní senzaci. Svého soupeře několikrát dostal do úzkých, dokonce se pokoušel i o škrcení, nakonec se však zřejmě projevila nedostatečná příprava a v závěru prvního kola se nechal umlátit. Pro Mikuláška se jednalo o výhru po více než třech letech.

Václav Mikulášek v problémech, ale nakonec se radoval z vítězství. Vyhrál po třech letech!Video: Sport.cz

Na poslední chvíli vzal zápas také slovenský ranař Marek Mazúch, který si chtěl nejen vydělat rychlé peníze, ale také zapsat další výhru. Souboj se samojským ranařem Al Matavaem potvrdil veškeré předpoklady o prvotřídní svižné štípané, která poměrně překvapivě skončila pádem na zem slovenského zápasníka. KO během 2 minut a 1 vteřiny!

Za vysněným soubojem s Matějem Peňázem se dost možná propracoval obávaný slovenský bijec Vlasto Čepo, jenž svedl doslova ukázkovou řežbu s Italem Giovannim Mellilem. Po opatrném úvodu začaly vzduchem létat tvrdé rány a čekalo se, která z nich bude tou finální. Nakonec jí zaznamenal právě Čepo, jenž toho paradoxně sám schytal hodně a byl "nahulený". U pletiva se mu však italského rivala povedlo dvakrát sestřelit k zemi a bylo vymalováno. Konec přesně v polovině prvního kola.

Byl nahulený, ale vyhrál! Vlasto Čepo porazil Ital Melilla v šílené přestřelceVideo: Oktagon TV

Nejrychlejším ukončením turnaje se může pyšnit bývalý titulový vyzyvatel v lehké váze Slovák Ronald Paradeiser. Brazilce Felipeho Maiu, jenž během pátečního vážení vypadal dost zničeně a sotva dokázal stát, sestřelil po smrtící kombinaci horních končetin již po 21 vteřinách.

Další vyčerpávající bitvu pamatuje i ostravský rodák Jan Široký, který sklidil jedno z nejbouřlivějších přivítání. Zaplněná hala ho hnala za vítězstvím v boji proti Němci Konradu Dyrschkovi, který se sám přesvědčil, že ho nečeká žádné snadné sousto. Český bojovník ho dokonce v prvním kole posadil na zadek, otěže duelu přesto byly v režii rodáka z Lipska, který se na vítězství na body pořádně nadřel. Oba bojovníci si ze zápasu odnesli i do červena zbarvené obličeje.

Nejrychlejší KO. Rony Paradeiser potřeboval na likvidaci brazilského soupeře jednadvacet vteřinVideo: Oktagon TV

Po více než roce se do klece vrátil Matěj Kuzník, který znovu okusil pocit vítězství. Mělo to ale dost hořký nádech, neboť německý soupeř Ozcan Aslaner si po jednom z pádů na zem poranil koleno a z kulatého kolbiště byl odnášen na nosítkách. Nešťastný úvod ostravského turnaje.

Další KO jako řemen. Parádní bitka těžkotonážníků Dajčman vs. PalaszVideo: Oktagon TV

Pozornost budil i jediný duel těžkotonážníků, který tak trochu navázal na předchozí duely a rovněž skončil již v prvním kole. Obrovitý polský bojovník Adam Palasz se totiž se Slovincem Tadejem Dajčmanem absolutně nemazlil a po úvodních granátech sáhl k drtivému háku pravou horní končetinou, kterým odhodil více než stokilového soupeře do pletiva.

Reklama

Související témata: