Hlavní obsah

Zápasníci bojovali o každý gram! Trable na váze udělaly nešťastný rekord

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Další patálie s váhou. Tentokráte však s mnohem výraznějších zastoupením zápasníků. Organizace OKTAGON MMA před německou premiérou ve Frankfurtu, která se uskuteční již v sobotu 4. června, hlásí hned u devíti bijců nesplnění váhového limitu při prvním pokusu. Drama se týkalo také hlavního zápasu galavečera. Před druhým pokusem tak následovaly další kruté minuty pocení.

Foto: Oktagon MMA

Losene Keita splnil váhový limit na druhý pokus.

Článek
Fotogalerie

Nesplnění váhového limitu není výjimkou ani u největších bojových organizací včetně UFC. Právě souboj se shazováním do předepsaného limitu mnohdy představuje drama do posledních chvil. Zápasníci tak doufají, aby se na váze objevilo správné číslo. Mnohdy se to ale nepovede, což byl i případ před německou premiérou česko-slovenské organizace OKTAGON MMA.

Při prvním pokusu o vážení totiž nenavážilo rekordních 9 zápasníků. Váhové problémy se týkaly i zápasů na hlavní kartě včetně titulového zápasu o opasek šampiona lehké váhy. Zápasníci tak dostali dodatečný čas na splnění předepsaného limitu, jinak by hrozilo odevzdání části výplaty, v krajním případě zcela zrušení zápasu.

Zápasníci, kteří měli před turnajem OKTAGON 33 problém s váhouPrvní pokusDruhý pokus
Losene Keita (limit do 70,3 kg)70,570,3
Stephan Puetz (limit do 93,5 kg)95,393
Denilson Oliveira (limit do 82 kg)84,384,1
Erhan Kartal (limit do 77,6 kg)7979
Cheick Koné (limit do 84,4 kg)8685,25
Ahmed Vila (limit do 66,3 kg)66,3566,3
Jaroslav Pokorný (limit do 66,3 kg)66,866,3
Jamie Cordero (limit do 77,6 kg)77,6577,6
Michael Scheck (limit do 61,7 kg)61,7561,7

Největší pozdvižení vyvolal elitní německý bijec Stephan Puetz, bývalý titulový vyzyvatel polotěžké váhy. Terminátor, jak se Puetzovi přezdívá, převážil o necelé dva kilogramy. Z limitu polotěžké divize, který je stanoven na 93,5 kilogramů, rázem bylo číslo 95,3 kilogramů.

"Je to poprvé, kdy jsem nesplnil limit, ale jsem profesionál. Za hodinu budu zpět a budu mít hotovo," sdělil německý veterán Puetz, kterému se během dodatečného času povedlo shodit na 93 kilogramů, čímž svůj úkol splnil.

Nečekané patálie měl také neporažený Belgičan Losene Keita, prozatímní šampion lehké váhy. Obávaná hrozba domácí scény rovněž nedokázala úspěšně navážit. Váhový přesah činil 200 gramů, které však Keita při druhém pokusu dokázal úspěšně zdolat a rovněž je připraven do zápasu. V opačném případě by nemohl bojovat o titul.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený OKTAGON MMA (@oktagonmma)

To ale nebylo zdaleka vše. Své problémy muselo řešit dalších sedm jmen. O více než dva kilogramy převážil Brazilec Denilson Oliveira, kilogram a půl musel pro změnu shodit Erhan Kartal. Podobné problémy potkaly také Cheicka Koného. Dodatečný čas na splnění váhového limitu dostal také Jaroslav Pokorný, jeden z mála českých zástupců na turnaji OKTAGON 33. Pečlivou práci naopak prokázali Karlos Vémola nebo Ivan Buchinger.

Jak se ale později ukázalo, tak ani další hodina k dobru většině nepomohla. Váhy ve většině případů zůstaly na stejné cifře, přesto soupeři se zápasy souhlasili. Důsledkem by mělo být odevzdání části platu.

Reklama

Související témata: