Hlavní obsah

Zloba nad titulovým duelem. Ozval se i diktátor Kadyrov a od šéfa UFC žádá omluvu

Měla to být řežba se vším všudy, ještě k tomu o titul, který se rozhodl uvolnit zpět do kolotoče český bojovník Jiří Procházka. Vrchol galavečera UFC 282 mezi Polákem Janem Blachowiczem a Rusem Magomedem Ankalajevem, jenž skončil překvapivou remízou, přesto mnohé zklamal. Z nudné partie byli překvapeni fanoušci, již zmíněný Jiří Procházka nebo i samotný šéf UFC Dana White, do kterého si kvůli neuspokojivému výsledku rýpl čečenský lídr Ramzan Kadyrov.

Foto: John Locher, ČTK/AP

Rus Magomed Ankalajev a Polák Jan Blachowicz v titulové bitvě.

Článek
Fotogalerie

Boj o uvolněný titul polotěžké divize vyvolal rozporuplné pocity. Pětikolová bitva mezi Janem Blachowiczem a Magomedem Ankalajevem skončila smírně a z převážné části si vysloužila kritiku. Upřímná slova v sobě neskrýval ani prezident nejslavnější bojové organizace Dana White, který navíc po turnaji musel rázně jednat.

„Co na to mám říct? Titulový zápas byl hrozný. Vlastně ani nevím, co bych na to měl říct. Od třetího kola jsem byl myšlenkami mimo," popisoval White bezprostředně po zápase. „Slyšel jsem, že Ankalajev je naštvaný. Co ale chce, abych udělal? První dvě kola ztratil, pak vzal Jana na zem. Co má člověk dělat," povzdechl si slavný šéf.

Během poturnajové tiskové konference bylo oznámeno, že se 21. ledna na turnaji UFC 283 proti sobě postaví jiná dvojice aspirantů na titul – Brazilec Glover Teixeira a Američan Jamahal Hill. „Všichni jsme byli po zápase hodně naštvaní a sešli jsme se v zákulisí, kde jsme probírali několik variant. Nakonec jsme dospěli k závěru udělat titulový zápas v Brazílii. Oba borci s tím souhlasili, doladí se jen detaily," prozradil třiapadesátiletý prezident.

I tato titulová bitva se pochopitelně obejde bez bývalého šampiona Jiřího Procházky, který minulý týden podstoupil operaci vážně poraněného ramena. „Každý ví, kdo je šampion. Jen mi dejte čas," okomentoval titulový zápas rodák z Hostěradic. „Za mě to byl takový zápas nezápas. Ukázalo se, že právem byl duel Jiřího Procházky proti Gloveru Teixeirovi vyhodnocen jako zápas roku. Věřím tomu, že při našem návratu získáme titul jednoznačným způsobem zpět," prozradil plány Procházkův trenér a manažer Martin Karaivanov.

Pořádně nakrknutý naopak byl Rus Ankalajev, kterého nerozhodný výsledek překvapil a marně se dožadoval titulu. „Vyhrál jsem ten pás, proč mi ho nedali? Co se tady teď stalo? Nevím, kdo o tom takhle rozhodl, možná UFC, nebo někdo jiný. Ten pás patří mně, ať mi ho přinesou. Fakt se mi špatně hledají slova. Nemohu bohužel ovlivnit to, kdo a jak můj souboj boduje. V mé hlavě jsem však právoplatný vítěz," vztekal se Dagestánec, jenž dokonce naznačil, že by UFC mohl opustit. Později své slova mírnil a uvedl na pravou míru.

„Chtěl bych něco vyjasnit. Po zápase jsem řekl, že už nechci bojovat v tomto městě (Las Vegas) kvůli hroznému posouzení našeho zápasu. Neřekl jsem nic o tom, že nechci bojovat v UFC," vysvětlil Ankalajev a poděkoval Whiteovi.

Ozval se i prezident Čečenské republiky Ramzan Kadyrov, který se kvůli "spornému" rozhodnutí bodových sudích opřel do šéfa UFC. „Dano, co se ti stalo? Byl jsi normální, zásadový člověk a dnes jsi vzal mistrovský pás z klece, aniž bys ho předal jasnému vítězi. Nebo snad politika vstoupila do klece UFC a vyžaduje, abyste se rozhodovali nečistě? Je to sport, Dano. Buď upřímný," napsal Kadyrov na sociální sítě.

„Zachraň svou vlastní tvář i tvář soutěže. Přiznej svou chybu, dej pás skutečnému vítězi a omluv se za tuto show. Zachraň reputaci své ligy," pobídl čečenský bojovník a politik.

Reklama

Související témata: