Hlavní obsah

Belgičan Philipsen ovládl hromadný spurt. Lídr spadl, tým se mu hroutil, ale dojel v poli

Aktualizováno

Patnáctou etapu Tour de France vyhrál v hromadném spurtu belgický cyklista Jasper Philipsen. Celkový lídr Jonas Vingegaard z Dánska dojel navzdory pádu necelých 60 km před cílem v hlavním poli a do závěrečného týdne si přenese náskok 2:22 minuty před obhájcem vítězství Tadejem Pogačarem ze Slovinska. Etapa mezi historickými městy Rodez a Carcassonne posunula peloton k Pyrenejím a svým profilem nahrávala právě hromadnému spurtu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

15. etapa Tour: vedro, pád lídra, triumf PhilipsenaVideo: sntv

 
Článek
Fotogalerie

Na 202,5 km dlouhé trati z Rodez do Carcassonne nečelili cyklisté náročnému profilu trati, nicméně museli se vyrovnat až s čtyřicetistupňovým vedrem. O vítězství se snažili jezdci z úniku, ale když posledního z nich Benjamina Thomase z Francie dostihl peloton v cílové rovince zhruba půl kilometru před cílem, rozhodovalo se ve spurtu.

Finiš se stal kořistí Philipsena, jenž zaznamenal první výhru na Tour v kariéře a zajistil i první letošní vítězství na "Staré dámě" svému týmu Alpecin-Deceuninck. Druhý skončil další Belgičan Wout van Aert, lídr bodovací soutěže, třetí byl Dán Mads Pedersen. Na čtvrtém místě dojel Slovák Peter Sagan, jenž v minulosti získal zelený dres pro krále spurtérů sedmkrát.

Foto: letour.com

Profil 15. etapy Tour de France.

"Tohle je největší vítězství, v jaké můžete doufat. Minulý rok jsem byl několikrát blízko a naším cílem bylo letos na výhru dosáhnout. Pro spurtéry zatím nebylo moc příležitostí, takže jsme museli být trpěliví," uvedl čtyřiadvacetiletý Philipsen, jenž byl loni na Tour třikrát druhý a třikrát třetí.

Složitý den absolvoval v jinak relativně klidné etapě vedoucí muž průběžného pořadí Vingegaard z týmu Jumbo-Visma. Ve žlutém jedoucí Dán přišel ještě před startem etapy o hvězdného pomocníka Primože Rogliče, jenž se rozhodl odstoupit, aby se zotavil z dřívějšího pádu, a v průběhu etapy o dalšího kolegu Stevena Kruijswijka. Nizozemský vrchař nemohl pokračovat po pádu a sestava Jumba-Visma se ztenčila na šest členů.

Krátce poté skončil 58 km před cílem na zemi společně s dalším stájovým kolegou Tiesjem Benootem i sám Vingegaard, ale vyvázl nezraněný a bez větších problémů se dotáhl do pelotonu. Etapu dokončil na 23. místě ve stejném čase jako dvanáctý Pogačar.

"Nebyl to zrovna nejúžasnější den, s tím, že jsme přišli o Stevena a Primože," poznamenal pětadvacetiletý Vingegaard, jenž ani přesně nevěděl, jak se zrodil jeho karambol. "Tiesj přede mnou upadl a já už se mu nemohl vyhnout. To je ale cyklistika. Mám jen nějaké odřeniny na levé straně těla. Jsem v pohodě, ale celkově to byl špatný den," dodal.

V pondělí je na Tour poslední volný den, po němž následují tři pyrenejské etapy. V úterý se pojede 178,5 km z Carcassonne do Foix.

Cyklistický závod Tour de France - 15. etapa (Rodez - Carcassonne, 202,5 km):
1. Philipsen (Belg./Alpecin-Deceuninck) 4:27:27
2. Van Aert (Belg./Jumbo-Visma)
3. Pedersen (Dán./Trek-Segafredo)
4. Sagan (SR/TotalEnergies)
5. Van Poppel (Niz./Bora-hansgrohe)
6. Groenewegen (Niz./BikeExchange)
7. Sénéchal (Fr./Quick-Step Alpha Vinyl)
8. Mozzato (It./B&B Hotels-KTM)
9. Pasqualon (It./Intermaché-Wanty-Gobert)
10. Wright (Brit./Bahrajn Victorious) všichni stejný čas
Průběžné pořadí:
1. Vingegaard (Dán./Jumbo-Visma) 59:58:28
2. Pogačar (Slovin./SAE Team Emirates) -2:22
3. Thomas (Brit./Ineos Grenadiers) -2:43
4. Bardet (Fr./DSM) -3:01
5. A. Yates (Brit./Ineos Grenadiers) -4:06
6. Quintana (Kol./Arkéa-Samsic) -4:15
7. Meintjes (JAR/Intermarché-Wanty-Gobert)
8. Gaudu (Fr./Groupama-FDJ) oba -4:24
9. Pidcock (Brit./Ineos Grenadiers) -8:49
10. Mas (Šp./Movistar) -9:58

Reklama