Hlavní obsah

Cyklonagano. Vingegaard je doma a Dánsko se topí v euforii

Kodaň bývá označovaná za nejcyklističtější město světa a není divu, že právě v dánském hlavním městě vypuklo po triumfu Jonase Vingegaarda na letošní Tour de France hotové šílenství. Vítěz 109. ročníku Staré dámy se ve středu vrátil po třítýdenním pekle ve Francii domů a atmosféra připomínala triumfální jízdy fotbalových či hokejových šampionů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Jonas Vingegaard se dočkal v Kodani bouřlivého přivítáníVideo: sntv

 
Článek

Vingegaard se do Dánska vrátil na palubě soukromého tryskáče a na přistání jej dovedly dva stroje F-16 dánského letectva. Kodaní, kde letošní dobrodružství Tour de France zkraje července odstartovalo, pak projel v otevřeném autě a cestou k městské radnici jej v ulicích zdravily davy lidí. A hotové lidské moře vytvořilo podmanivou atmosféru přímo pod radničním balkonem, z kterého dánský hrdina fanoušky pozdravil.

„Fantastické a megadojemné," komentoval frenetické přijetí s pohnutím historicky druhý dánský vítěz Tour po Bjarne Riisovi v roce 1996. „Nějak mi triumf na Tour pořád nedochází. Je to něco, co jsem si neuměl představit. Zkrátka neuvěřitelné," prohlásil Vingegaard.

A sami Dánové se nyní mohou přít, kam historicky zařadit triumf jejich pětadvacetiletého hrdiny, podobné šílenství nezažili zřejmě od šokujícího triumfu tamních fotbalistů na EURO 1992. „Nic většího jsme ve sportu nedokázali," říkal přesvědčivě 59letý Allan Olsen agentuře AFP.

Středeční oslavy se od radnice přesunuly do proslulého parku Tivoli, kde na Vingegaarda čekalo na 35 000 fanoušků. Ve čtvrtek se pak čerstvý šampion Tour chystá na další díl radovánek do Glyngore nedaleko svého rodného Hillerslevu.

Reklama

Související témata: