Hlavní obsah

Multitalent Pidcock přepsal dějiny Alpe d'Huez

Britský cyklista Thomas Pidcock při debutu na Tour de France ovládl ve čtvrtek jednu z nejikoničtějších etap v dějinách závodu. Teprve dvaadvacetiletý závodník vyhrál dvanácté dějství vedoucí přes legendární vrcholy Col du Galibier a Col de la Croix de Fer s finišem v Alpe d´Huez. Borec formace Ineos Grenadiers se stal nejmladším závodníkem, který ovládl etapu s dojezdem nad kopcem tvořeným proslulými 21 serpentinami.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Spektakulární úspěch mladého Brita PidcockaVideo: sntv

 
Článek
Fotogalerie

„Je to asi nejúžasnější vítězství mojí kariéry," prohlásil cyklistický multitalent Pidcock, který dokázal vyhrát mistrovství světa v cyklokrosu či zlatou olympijskou medaili v závodě horských kol.

Tour de France jede poprvé v kariéře. Minulý rok okusil chuť Grand Tour při španělské Vueltě. Ale na vítězství v etapě nedosáhl. Ve čtvrtek však při dvanáctém pokrčování Staré dámy oslnil.

Foto: Christian Hartmann, Reuters

Thomas Pidcock po triumfu v královské etapě letošní Tour de France.

Po výstupu na první legendární vrchol Col du Galibier se rozhodl dojet skupinu uprchlíků. „Byl jsem si jistý, že ve sjezdu nikdo nebude riskovat. Tím spíše, že jsem včera ztratil dost času. A využil jsem svoje schopnosti," připomínal Pidcock, že má výjimečnou techniku. Však také při sjezdu z Col de la Croix de Fer v čelní skupině závodníci letěli rychlostí přes sto čtyři kilometrů v hodině!

V závěrečném třináct kilometrů dlouhém stoupání tvořeném jednadvaceti serpentinami na nic nečekal a deset kilometrů před cílem vyrazil sám k vrcholu. Razil si cestu tisícovkami fanoušků, kteří tradičně zaplavili silnici.

„Bylo to šílené. Ve vysílačce jsem nic neslyšel. Pravděpodobně budu mít poškozený sluch," smál se Pidcock v cíli. „Ale několikrát jsem se bál, že mě fanoušci z kola srazí," přiznal britský vítěz etapy, že občas bylo povzbuzování za hranou.

Foto: Gonzalo Fuentes, Reuters

Thomas Pidcock se probíjí davem fanoušků do Alpe d'Huez.

Každopádně odvážný útok se vyplatil a Pidcock se stal nejmladším vítězem na vrcholu Alpe d´Huez. „I kdybych v letošním ročníku už neudělal vůbec nic, odjedu domů šťastný. Je to jedna z nejúžasnějších věcí mojí kariéry. Tím spíše v prostředí, kde se má výhra zrodila. Nikde jinde nic podobného nezažijete," neskrýval nadšení Pidcock.

Reklama