Hlavní obsah

Nejdelší klasiku Milán-Sanremo vyhrál po riskantním sjezdu Slovinec Mohorič

Nejdelší klasiku v cyklistickém kalendáři a první z pěti monumentů sezony Milán-Sanremo vyhrál překvapivě Slovinec Matej Mohorič. Člen týmu Bahrajn-Victorious zvítězil v téměř třistakilometrovém závodě díky odvážnému výkonu v závěrečném sjezdu, v němž si vypracoval rozhodující náskok.

Foto: Gian Mattia D'Alberto, ČTK/AP

Nejdelší klasiku v cyklistickém kalendáři a první z pěti monumentů sezony Milán-Sanremo vyhrál překvapivě Slovinec Matej Mohorič.

Článek

Sedmadvacetiletý Mohorič zaútočil v serpentinách při sjezdu z Poggia zhruba čtyři kilometry před cílem. Předtím se neúspěšně snažil ve stoupání útočit jeho slavnější krajan a největší favorit Tadej Pogačar, ale rozhodlo se právě až ve sjezdu. Mohorič jízdou na samé hraně rizika získal náskok několika desítek metrů, a i když ho měla vedoucí skupina na dohled, nedokázala ho dostihnout.

"Celou zimu jsem na to trénoval, věděl jsem, že to může být můj den. Tušil, jsem, že dokážu ve sjezdu rozhodnout. Hodně jsem riskoval," uvedl Mohorič, jenž byl v klesání minimálně dvakrát blízko pádu.

Loňský mistr své země projel po 293 kilometrech cílem s náskokem dvou sekund před Francouzem Anthonym Turgisem. Třetí byl při letošním silničním debutu Nizozemec Mathieu van der Poel. Ve stejném čase dojeli pátý Pogačar a osmý další z favoritů Wout van Aert z Belgie.

Jediný český zástupce Zdeněk Štybar při sedmé účasti skončil ve 113. ročníku závodu na 68. pozici s téměř tříminutovým odstupem za nejlepšími.

Cyklistický závod Milán-Sanremo (WorldTour) - 293 km:
1. Mohorič (Slovin./Bahrajn-Victorious) 6:27:49,
2. Turgis (Fr./TotalEnergies),
3. Van der Poel (Niz./Alpecin-Fenix),
4. Matthews (Austr./BikeExchange-Jayco),
5. Pogačar (Slovin./SAE Team Emirates),
6. Pedersen (Dán./Trek-Segafredo) všichni -2,
...
68. Štybar (ČR/Quick-Step Alpha Vinyl) -2:53.

Reklama

Související témata: