Hlavní obsah

První výhra a hned na Staré dámě. Houle věnoval triumf zesnulému bratrovi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kanadský cyklista Hugo Houle projel cílem 16. etapy Tour de France jasně první, zvedl pravou ruku nad hlavu a ukázal směrem k nebi. Dlouho čekal na své první profesionální vítězství na mezinárodní úrovni, dočkal se až na nejslavnějším závodě světa. A vítězství mohl věnovat zesnulému bratrovi Pierrikovi, kterého před deseti lety při běhání srazil opilý řidič. „Tahle výhra je pro bráchu. Poslední dekádu jsem tvrdě makal a konečně mu můžu věnovat svůj největší úspěch,“ říkal se slzami v očích dojatý 31letý závodník.

Foto: Thibault Camus, ČTK/AP

Vítěz 16. etapy Tour de France Hugo Houle se raduje ze svého prvního profesionálního triumfu na mezinárodní scéně.

Článek
Fotogalerie

Houle byl součástí původně 28členného úniku, který v první pyrenejské etapě musel zdolat dva vrcholy první kategorie. Kanaďan ze stáje Israel-Premier Tech, jejíž sportovním ředitelem je například i bývalý český cyklista René Andrle, zaútočil ve sjezdu po prvním náročném vrcholu.

„Původně jsem chtěl jsem jen připravit pozici pro týmového kolegu Michaela Woodse. Ale když jsem viděl, že za mnou je velká mezera, už jsem jel na sto procent," popisoval Houle. Ačkoliv ho chytaly křeče, zvládl osamocen i stoupání Mur de Péguére a závěrečný dlouhý sjezd. Do cíle dojel o 70 vteřin před pronásledovateli.

„Ideální místo, kde vyhrát svůj první závod. Nejlepší moment kariéry," rozplýval se. Po Stevovi Bauerovi, dalším sportovním řediteli izraelské stáje, se stal teprve druhým kanadským vítězem na Tour de France. Javorové listy čekaly na triumf dlouhých 34 let.

Kanadskou radost navíc podtrhl třetím místem týmový kolega Michael Woods. „Nemám slov. Kluci jeli parádně. Chtěli jsme naskočit do úniku, povedlo se a dopadlo to takhle. Neuvěřitelné," radoval se v rozhovoru pro Eurosport sportovní ředitel Bauer.

Oba jezdci zapsali pro Israel-Premier Tech důležité body v souboji o udržení licence nejvyšší úrovně World Tour. To pochopitelně potěšilo o Andrleho, který spolukomentoval závod pro ČT sport.

Petr Vakoč ve studiu Sport.cz - TOUR DE FRANCE (2. díl)Video: Sport.cz

„V pondělí při volném dni jsme měli konferenční hovor. Já při něm měl delší proslov, tak jsem rád, že si ho kluci vzali k srdci," smál se. Jeho závodníci vyhráli na Staré dámě letos už podruhé, 5. etapu ovládl rovněž z úniku Simon Clarke, pro nějž ale Tour skončila předčasně po pozitivním testu na covid-19.

Reklama