Hlavní obsah

Senzační finiš střídal šok. Girmay na stupních vítězů málem přišel o oko a na Giru končí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Během několika okamžiků se stal vítězem kategorií hrdina i nešťastník dne. Eritrejský cyklista Biniam Girmay senzačně ovládl úterní desátou etapu Giro d'Italia a jako vůbec první africký závodník tmavé pleti získal etapový vavřín na podniku Grand Tour. Na stupních vítězů si ale 22letý jezdec při manipulaci s lahví šampaňského nešikovně poranil oko a musel ze slavného závodu odstoupit.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Biniam Girmay si při oslavě triumfu na Giru poranil oko špuntemVideo: sntv

 
Článek
Fotogalerie

Girmay předvedl v závěru zvlněné etapy famózní finiš, na který stačil zareagovat jen Mathieu Van der Poel. Nakonec se ale s porážkou musel smířit i nizozemský rychlík, který převahu soupeře uznal ještě před cílovou páskou sportovním gestem. Triumfální juchání v týmu Intermarché-Wanty-Gobert ale záhy vystřídal šok.

Eritrejský závodník totiž na stupních vítězů manipuloval s lahví šampaňského tak nešikovně, že jej korková zátka zasáhla do levého oka. Girmaye se bezprostředně po ceremoniálu ujali lékaři a posléze byl transportován do nemocnice na důkladnější vyšetření.

Vítěz letošní klasiky Gent-Wevelgem se pak ještě večer vrátil do hotelu za svými parťáky a tým umístil na Twitter fotografii ze společného přípitku.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Eritrejec Biniam Girmay ovládl senzačně 10. etapu GiraVideo: sntv

Ve středu dopoledne ale vedení týmu umístilo na sociální sítě video, v němž Girmay oznamuje, že v závodu nebude pokračovat.

„Včerejšek byl neuvěřitelný, tohle vítězství ale nepatří jen mně. Tým odvedl od začátku do konce etapy úžasnou práci a po příjezdu z nemocnice jsme ještě strávili společné chvíle. Dnes ale bohužel na startu nebudu. Mé oko potřebuje čas na zotavenou," uvedl ve videu Girmay. „Brzy na viděnou. Věřím, že tohle byl jen začátek a v budoucnu se dočkáme dalších vítězství," dodal Girmay, který mezi profesionály závodí od roku 2020 a má na kontě osm vítězství. Na letošním Giru se od začátku pohyboval mezi elitou, hned v úvodní etapě skončil druhý za Van der Poelem a před svým včerejším triumfem byl ještě čtyřkrát v první pětce.

Reklama