Hlavní obsah

Bittnerovi v poslední etapě Závodu míru do 23 let chyběla setina. Vacek skončil celkově třetí

V poslední třetí etapě Závodu míru cyklistů do 23 let v Jeseníkách opět bojoval český závodník Pavel Bittner o prvenství. Po těsném spurtu ho hlasatel označil za vítěze, jenže až po přezkoumání cílové fotografie vyšlo najevo, že o setinu prohrál s Britem Watsonem. „Nebyl jsem si jistý. Každý mi říkal něco jiného,“ popisoval Bittner, kterému přišel verdikt rozhodčích oznámit sám vítězný britský závodník. V celkovém pořadí skončil na třetí pozici další český talent Mathias Vacek.

Foto: Instagram Závod míru do 23 let

Cyklistický Závod míru do 23 let už zná svého letošního vítěze. Je jím Belgičan Belgičanem Lennert van Eetvelt. (ilustrační foto)

Článek

I přes těsné druhé místo bral 19letý Bittner, který dojel druhý i v pátek, závod pozitivně. „Zklamaný určitě nejsem. Zvládl jsem všechny vrchařské prémie a dokázal jsem i dobře zaspurtovat," hodnotil po konci 167 kilometrů dlouhé etapy.

Bittner se snažil k celkovému vítězství pomoct stejně starému českému kolegovi Mathiasi Vackovi, tomu však na žlutý trikot Belgičana van Eetvelta chybělo čtrnáct sekund a skončil třetí. „V poslední etapě už by mi nepomohlo nic. Soupeři byli výborní a pohlídali si to," říkal Vacek, který bude od příštího roku závodit za elitní americký tým Trek-Segafredo.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Course de la Paix U23 (@zavodmiruu23)

Oproti loňské šesté pozici si polepšil a i když chtěl zaútočit na celkové prvenství, převládala u něj radost. „Jsem spokojený. Mohlo to být vítězství, ale stále se můžu zlepšovat. Do budoucna ještě snad nějaké výhry přijdou," doplnil Vacek, jenž vyhrál úvodní prolog a byl čtvrtý v sobotní etapě.

Po loňském šestém místě si dělal zálusk na celkové prvenství. Nakonec napodobil Michala Schlegela, který se před pěti lety díky třetí příčce dostal jako poslední z českých jezdců na stupně vítězů. Vackův starší bratr Karel byl celkově sedmý.

Závod míru cyklistů do 23 let - 3. etapa Jeseník - Jeseník (166,7 km):
1. Watson (Brit.) 4:08:26
2. Bittner (ČR)
3. Retailleau (Fr.) oba stejný čas
...30. M. Vacek (ČR) -4
33. K. Vacek (ČR) -5
38. Ťoupalík (ČR) -10
Konečné pořadí:
1. Ven Eetvelt (Belg.) 11:21:06
2. Porter (Austr.) -13
3. M. Vacek -14
...7. K. Vacek -42
30. Ťoupalík -7:16
33. Voltr (ČR) -9:09

Reklama