Hlavní obsah

Česko - Slovensko 4:5Florbalisté na závěr kvalifikace MS poprvé podlehli Slovensku

Čeští florbalisté podlehli na konec kvalifikace mistrovství světa v italském Celanu Slovensku 4:5 a v jedenáctém vzájemném utkání utrpěli první porážku. Oba týmy šly do finálového souboje evropské skupiny 3 s jistotou účasti na listopadovém šampionátu v Curychu a Winterthuru. Kouč Jaroslav Berka, který převzal reprezentaci po finském kouči Petrim Kettunenovi, si po duelech ve skupině E s dalšími papírově slabšími soupeři Slovinskem (7:0), Španělskem (22:0) a Itálií (10:1) připsal ve čtvrtém zápase první porážku.

Foto: Barbora Reichová/Český florbal

Zklamaný Marek Beneš - ilustrační foto

Článek

Češi měli se Slovenskem dosud na kontě deset výher při celkovém skóre 87:19. Naposledy s ním hráli dva přípravné zápasy loni v červenci v Bratislavě a zvítězili 8:2 a 4:1. Tentokrát tým vedený českým trenérem Radomírem Mrázkem a asistentem Karlem Ševčíkem uspěl i díky dvěma gólům Kamila Navrátila a získal skalp bronzových medailistů z prosincového mistrovství světa v Helsinkách. "Těžko se to hodnotí. Největší potíží byla naše efektivita v zakončení. Nedali jsme tolik gólů, kolik jsme měli šancí. Do toho nám chyběly detaily a kvalita na míčku," řekl webu Českého florbalu kapitán Ondřej Němeček.

Slováci se v úvodní třetině ubránili při dvou vyloučeních Kristiána Kozáka. Mezitím jim v 5. minutě pomohla tyčka po střele Lukáše Punčocháře. V čase 11:59 se Mrázkův tým poprvé radoval, když po brejku skóroval Navrátil. Po 69 sekundách druhé patnáctiminutovky našel Petr Majer zpoza branky Jonáše Kreysu, který vyrovnal.

Slovensku vrátil v 25. minutě vedení Martin Grlický z Bulldogs Brno, po 72 vteřinách závěrečného dějství zvýšil Lukáš Ujhelyi ze Sparty a za dalších 90 sekund se prosadil i útočník Bohemians Matúš Gajdoš. Vzápětí fauloval Matěj Havlas Michala Pažáka, ale Navrátil Martina Haleše z trestného střílení nepřekonal. "Chtěli jsme výsledek otočit. Docela důležitým momentem bylo, když jsme nevyužili početní převahu za stavu 1:2. Slováci následně těžili z našeho napadání a odskočili několika brankami," prohlásil Němeček a připomněl třetí nevyužitou početní výhodu v závěru druhé třetiny při trestu Michala Miškeho.

Češi pak finišovali. Nejdříve snížil Jiří Besta a v 38. minutě z dorážky upravil Marek Zouzal na 3:4. V čase 42:52 při power play zamířil do prázdné branky Navrátil a Slováci historický úspěch vybojovali i přesto, že 10 sekund před koncem Adama Kohúta překonal ještě Havlas. "Byly jisté věci, jež nám fungovaly v minulých utkáních, ale musíme si je umět přenést i proti srovnatelným týmům jako Slovensko či ještě silnějším soupeřům," uvedl bek Němeček, s kterým byli u bronzu v Helsinkách z nynějšího kádru brankář Martin Beneš, obránci Adam Hemerka, Lukáš Punčochář, Ondřej Vítovec a útočníci Besta, Havlas, Filip Langer a Mikuláš Krbec.

Na postup v Celanu dosáhlo i Německo, které v duelu o 3. místo porazilo Slovince 3:1. Z evropských skupin 1 a 2, které hostí lotyšská městě Valmiera a Koceni, si už po základních skupinách zajistili účast obhájci titulu Švédové, vicemistři Finové, Lotyši a Norové.

Kvalifikace MS florbalistů - Evropa 3 v Celanu (Itálie):
Finále:
Česko - Slovensko 4:5 (0:1, 1:1, 3:3)
Branky: 17. Kreysa, 35. Besta, 38. Zouzal, 45. Havlas - 12. a 43. Navrátil, 25. Grlický, 32. L. Ujhelyi, 33. Gajdoš. Rozhodčí: Broman, Matti (oba Švéd.). Vyloučení: 0:3. Bez využití. Diváci: 124.
O 3. místo:
Slovinsko - Německo 1:3 (0:1, 0:1, 1:1).
O 5 místo:
Španělsko - Rakousko 4:3 po sam. nájezdech (0:1, 1:1, 2:1 - 0:0).
O 7. místo:
Pobřeží slonoviny - Itálie 2:24 (1:6, 0:10, 1:8).

Reklama