Hlavní obsah

Ahoj, Šury... Sparta píše dva roky po tragické smrti svého kapitána do nebe

Čas letí, ne vždy je však na bolest v srdcích nejúčinnějším lékem. A tak si fotbalová Sparta dnes připomíná jedno tragické výročí. „Ahoj, Šury, zdá se to neuvěřitelný, ale jsou to už dva roky. Dva roky od toho rána, co nás vzbudila zpráva, které jsme nemohli, nechtěli uvěřit,“ začíná dojemný dopis na klubovém webu. Je určen do nebe Josefu Šuralovi. Bývalý letenský kapitán a český reprezentant ve věku 28 let tragicky zahynul 29. dubna 2019 v Turecku.

Pohřeb fotbalisty Josefa Šurala v BrněVideo: Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

Tragické ráno, na něž nejde zapomenout.

„Nikomu nám nešlo na rozum, že se to fakt mohlo stát. Ale stalo a ty už jsi dva roky pryč. Ale víš co? Pořád jsme si nezvykli, pořád nám přijde zvláštní, že už tě nikdy neuvidíme," poukazuje Sparta v originálně pojaté vzpomínce.

Josef Šural. zahynul při autonehodě minibusu, kterým se s dalšími hráči Alanyasporu vracel z utkání turecké ligy. Bývalému hráči Brna, Liberce a Sparty bylo 28 let, zanechal po sobě manželku Denisu a dvě dcery.

„Hrozná tragédie, nemůžu tomu uvěřit. Upřímnou soustrast celé rodině, budeš mi a nám všem strašně chybět. Pepíku, odpočívej v pokoji," napsal záložník Lukáš Vácha, Šuralův spoluhráč ze Sparty a dříve i z Liberce.

„Černý den českého fotbalu. Na můj jediný gól v repre jsi nahrál ty. V tuto chvíli jsou fotbalové výhry a prohry malicherné," smutnil obránce David Limberský, soupeř z Plzně a spoluhráč z národního týmu.

Na Šuralovo tragické úmrtí na sociálních sítích reagovaly vedle řady českých klubů i evropské celky včetně Sevilly nebo Porta. Soustrast vyjádřil také někdejší brankář české reprezentace Petr Čech, jenž tehdy působil v Arsenalu, gólman španělských mistrů světa a Evropy Casillas nebo turecká verze twitteru FC Barcelona.

Havárie pět kilometrů před cílem

Co se vlastně v osudný den stalo?

Tým Alanyasporu dostal po utkání na hřišti Kayserisporu dvoudenní volno. Šural a dalších šest zahraničních hráčů si tehdy na zhruba 500 kilometrů dlouhou cestu zpět najalo soukromý vůz a nejelo klubovým autobusem. Nehodu způsobil řidič minibusu, který za volantem usnul. Minibus podle médií asi pět kilometrů od Alanye sjel ze silnice do příkopu a převrátil se. Nejvážnější zranění utrpěl Šural, protože vypadl z vozidla.

„Ztratili jsme syna, je nám to strašně líto. Ostatní hráči jsou v pořádku, ale Josef utrpěl zranění hlavy a řadu dalších poranění. Musel na operaci, ale už ho nedokázali zachránit," uvedli po jeho smrti funkcionáři Alanyasporu.

Krásný člověk a velká osobnost

Na pohřbu v brněnském krematoriu se s Josefem přišly rozloučit stovky lidí a fotbalových osobností v čele s reprezentačním koučem Jaroslavem Šilhavým. Pod jeho vedením Šural v roce 2012 v Liberci získal svůj jediný ligový titul.

„Byl to krásný člověk, nemohl jsem té zprávě uvěřit, bylo mi do breku," líčil Petr Uličný, který dal Šuralovi jako trenér Brna šanci v prvním ligovém zápase v září 2008.

Na pohřeb dorazila celá Sparta, ale třeba i její rivalové slávisté s trenérem Jindřichem Trpišovským. „Josef měl vždy svůj názor, byla to velká osobnost. Jako člověk mi bude moc chybět," ujistil Trpišovský.

Petr Uličný v slzách. Jak vzpomíná na Josefa Šurala Jindřich Trpišovský a Pavel Šustr?Video: Sport.cz

Sparta se s Šuralem rozloučila už před ligovým utkáním s Baníkem Ostrava. Oba týmy přišly na trávník v dresech s jmenovkou zesnulého hráče a číslem 23, které nosil na dresu. Podobně uctil hráčovu památku před zápasem se Slavií i Liberec, jehož hráči navíc měli černé pásky. Na obou stadionech se před výkopem držela minuta ticha, symbolicky v 23. minutě se pak tleskalo vestoje.

Brankář Václav Hladký a jeho řeč na pohřbu Josefa ŠuralaVideo: Sport.cz

Reklama

Související témata: