Hlavní obsah

Fatai snímá tlak z Lafaty, Litsingiho si musel Ščasný po požáru bytu podat

Tři góly za týden. Zdá se, že fotbalová Sparta konečně našla útočníka, který svým dílem přispěje Davidu Lafatovi. A sejme z kanonýra tlak, který jako výsadní střelec týmu už hezky dlouho pociťuje. „Mám radost z gólů, hodně mi to pomůže, ale můžu být ještě lepší. I tak jsem spokojený,“ libuje si Kehinde Fatai, letní nigérijská posila z rumunské Astry Giurgiu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Útočník Sparty Kehinde Fatai střílí gól na 1:0 proti Slovácku.

Článek
Fotogalerie

Jedna trefa proti APOEL Nikósie (2:0), dvě se Slováckem (4:0). Africký útočník Spartě výrazně pomohl, aby se rehabilitovala za porážku v derby na Slavii.

„Fatai hrál výborně. Proti Slavii nám chyběly náběhy za obranu a přesně to do naší hry tentokrát přinesl. Uvažoval jsem o něm také před derby a trochu si vyčítám, že jsem ho nenasadil do základní sestavy již tam," přiznal trenér Zdeněk Ščasný po čtvrtečním pohárovém duelu.

„Dostává se do šancí, mohl dát klidně další dva góly. A zejména v první půli plnil velmi dobře i defenzivní povinnosti," pokračoval kouč v chvále po nedělní lize.

Kraj zálohy mu problémy nedělá

Fatai se před reprezentační přestávkou každopádně usadil v základní sestavě. Ne v útoku, ale na pravém kraji zálohy. „Hrajeme hodně ofenzivně, takže místo na kraji zálohy mi problémy nedělá. Trenér mi vysvětlil, co ode mě očekává," ujišťuje Afričan.

„Je sice útočník, ale pozici výborně zvládá. Na pravém kraji zálohy už hrál v Rumunsku. Spíš šlo o to, že měl na začátku sezóny velké problémy s kondicí. Neabsolvoval celou přípravu a nezvládal hrát na kraji nahoru, dolů. Fyzičku doháněl hlavně během reprezentační pauzy, teď už problémy nemá," poukazuje Ščasný.

„S trenérem jsme hodně diskutovali o taktice, kde se mám pohybovat a jak bránit. Ale moc se toho pro mě nezměnilo. Jen musím hrát víc disciplinovaně," dodává Fatai.

Litsingi už nebyl ani na lavičce

Diametrálně odlišný týden prožil jiný africký útočník Franci Litsingi.

Všechno začalo den před derby, kdy přítelkyně fotbalistovi z Konga zapálila byt. Než Litsingi policistům vysvětlil, co se vlastně stalo (přítelkyně údajně v bytě pálila dokumenty, nadýchala se kouře a musela do nemocnice), přišel o předzápasové soustředění a do Edenu nedorazil. Od té doby ze soupisky zmizel.

„Když se mu to stalo s bytem, měl pak druhý den přijít na trénink. Místo toho si však řešil své věci, což se mi nelíbilo. Proto jsem ho dvakrát nevzal na zápas, ale o reprezentační přestávce už by zase mělo být všechno normální," vysvětluje Ščasný.

Reklama