Hlavní obsah

Fotbalisté Opavy si po 13 letech zahrají ligu

Praha

Poprvé od roku 2005 se bude v Opavě na místním Městském stadionu hrát nejvyšší fotbalová soutěž. Slezané sice nedokázali v sobotu porazit Olympii a po remíze 1:1 tak nemohli oslavit postup přímo na hřišti, nakonec jim však pomohla prohra Pardubic (2:4) na hřišti Varnsdorfu.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Fotbalisté Opavy chtěli na Strahově oslavit postup do první ligy, k tomu by však bývali potřebovali zdolat Olympii. I když soupeř dohrával v deseti a nastavovalo se osm minut, nepovedlo se Slezanům vstřelit rozhodující gól.

Článek
Fotogalerie

Opava naposledy odcházela z nejvyšší soutěže velmi neslavně. Klub ve své poslední sezóně mezi elitou dohrával s odpočtem šesti bodů za ovlivňování rozhodčích. Pod tíhou finančních problémů tým neustále oslaboval a dlužil peníze hráčům i dalším zaměstnancům. Majitelem SFC se nakonec stalo město a mužský A-tým byl alespoň přihlášen pro další sezónu do krajského přeboru.

Od ročníku 2006/2007 se v Opavě hrála druhá liga s výjimkou sezón 2010/2011 a 2013/2014, kdy mužstvo působilo jen v MSFL.

Nakonec se vyplatila sázka na trenéra Romana Skuhravého, jenž dosud v první lize koučoval 34 zápasů, všechny na lavičce Jablonce. V Opavě dostal prostor a hned ve druhé sezóně se odvděčil postupem do nejvyšší soutěže.

Mezitím také stihl se Slezany dojít až do loňského finále domácího poháru, kde jeho svěřenci podlehli Zlínu 0:1. Nechybělo tak mnoho a druholigová Opava mohla zastupovat český fotbal v Evropské lize.

K zajímavým osobnostem v kádru patří například dva veteráni. 39letý Zdeněk Pospěch sice v létě ukončil kariéru, během zimní přestávky se však vrátil a na jaře zasáhl do pěti utkání. 40letý Pavel Zavadil dokonce za Slezský FC nastupoval stabilně.

Nejlepším střelcem týmu je s 15 góly Nemanja Kuzmanovič. Osmadvacetiletý Srb dříve působil v rezervě Dinama Bukurešť, do Česka přišel v létě 2012 a přes střížkovské Bohemians a Sokolov se dostal do Opavy. Nyní by se konečně  po šesti letech v ČR mohl dočkat prvoligových zkušeností.

Kuzmanovič však není jedinou zahraniční oporou v dresu Slezanů. Také šestadvacetiletý Afričan Joel Ngandu Kayamba se dosud protloukal nižšími soutěžemi. Rodák z Demokratické republiky Kongo přišel z Francie do Hlinska působícího v krajském přeboru.

Poté se drobný ofenzivní záložník marně pokoušel prosadit v Příbrami a Hradci Králové, než zamířil do Pardubic. Před touto sezónou se přesunul do Opavy, což se zpětně ukázalo jako skvělá volba pro hráče i pro klub. Kayamba se v Česku zabydlel, oženil a nedělá mu ani problém komunikace v češtině. Diváci nejvyšší fotbalové soutěže se tak mohou těšit na nové zajímavé tváře.

Fotbalová národní liga - 27. kolo
České Budějovice - Táborsko 1:1 (0:0)
Branky: 48. Sukisa - 82. Linhart. Rozhodčí: Houdek - Hrabovský, Černý. ŽK: Táborský - Klusák, Kučera, Nešický. Diváci: 1243.
Č. Budějovice: Staněk - Nitrianský, Havel, Novák, Kladrubský - Čavoš, Javorek - Švantner (77. Táborský), Hašek, Pešek - Sukisa. Trenér: Horejš.
Táborsko: Toma - Zavadil, Navrátil, Klusák, Šandera - Kučera - Mršič, Kopřiva (73. Blecha), Nešický, Prošek (64. Vandas) - Musiol (68. Linhart). Trenér: Nádvorník.
Vlašim - Znojmo 2:1 (1:1)
Branky: 28. a 90.+1 Vodháněl - 35. Šamánek. Rozhodčí: Mrázek - Melichar, Caletka. ŽK: Skopec, Hadaščok - Avdič, Veselý. Diváci: 408.
Vlašim: Řehák - Kadlec, Štochl, Březina, Tusjak - Janda (46. Plachý), Skopec (79. Dao), Mareček, Frýdek (46. Badocha), Vodháněl - Hadaščok. Trenér: Havlíček.
Znojmo: Veselý - Javůrek, Malár, Čereda, Avdič - Helísek, Lacko, Machuča (79. Pospíšil), Šamánek - Teplý, Vašíček (75. Ambrozek). Trenér: Kalvoda.
Varnsdorf - Pardubice 4:2 (2:1)
Branky: 2. a 57. Klobása, 30. Kouřil, 47. Durdevič - 6. Kovář, 89. Huf. Rozhodčí: Matějček - Ratajová, Novák. Bez karet.
Varnsdorf: Samoel - Rudnytskyy, Kozma, Zieris, Kouřil, Chlumecký (29. Bílek) - Durdevič, Bláha, Zbrožek, Ondráček (74. Dordič) - Klobása (72. Šup). Trenér: Frťala.
Pardubice: Knobloch - Látal, Šejvl, Jeřábek, Čelůstka - Mužík, Solil, Řezníček, Sokol (76. Fousek) - Petráň (61. Huf), Kovář (46. Novák). Trenér: Novotný.
Viktoria Žižkov - Třinec 0:4 (0:2)
Branky: 16. vlastní Trávníček, 40. Janošík, 59. Juřena, 78. Čelůstka. Rozhodčí: Klíma - Kotalík, Pečenka. ŽK: Čermák - Janoščin, Čelůstka. Diváci: 958.
Žižkov: Soukup - Dressler, Košťál, Mareš, Trávníček (46. Moravec) - Toml - Štípek, Čermák, Batioja, Urbanec (46. Musa) - Kuchta (80. Frimmel). Trenér: Pilný.
Třinec: Adamuška - Velner, Čelůstka, Reintam, Bedecs, Janoščin - Buchvaldek (70. Vaněk), Samiec, Šumbera, Janošík (83. Cienciala) - Juřena (78. Dedič). Trenér: Neček

Reklama