Hlavní obsah

Nečekaný obrat. Kritizovaný Turek zase hraje a začíná dávat góly

Copak doma, tam by mohli hrát pořád. Fotbalisté pražské Sparty na Letné podruhé za sebou zvítězili 4:0. Nejprve nad Karvinou, teď v derby nad Bohemains 1905. Stále však zůstávají až na sedmém místě ligové tabulky a předvedený výkon zdaleka nebyl tak bezchybný, jak by se podle výsledku mohlo zdát. „Sice jsme se brzy dostali do vedení, ale následně polevili a v naší šestnáctce dělali hrozné chyby,“ líčí brankář Milan Heča, který byl navzdory vysoké výhře po zásluze vyhlášen nejlepším hráčem domácích.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Semih Kaya ze Sparty přezkakuje Josefa Jindřiška z Bohemians a dává gól na 4:0.

Článek
Fotogalerie

Přestože Sparta minule v Teplicích nevyhrála, žádný průvan v sestavě nenastal. Jen místo vykartovaného Plavšiče nastoupil po dlouhé době Karlsson, jinak zůstala jedenáctka stejná.

Skončila především šílená rotace stoperů. Kouč Jílek od zářijové výhry ve Zlíně sází na dvojici Lischka - Kaya. A Turek, který se už svého času zdál pro potřeby týmu ztracený, dal ve druhém kole po sobě dokonce gól.

„Stabilizace sestavy mu pomáhá. Nastupuje vedle Lischky opakovaně, vsadilo se na současnou dvojici," poukazuje trenér Václav Jílek.

Pomáhají si s Lischkou navzájem

Osmadvacetiletý Semih Kaya je jedním z posledních pozůstatků Stramaccioniho éry a masivního nákupu cizinců. Je královsky placený, což svými nikdy zatím nedokázal potvrdit. V minulé sezoně se vrátil na hostování domů do Galatasarye Istanbul, zdálo se, že jeho dny na Letné jsou sečteny a Pražané se ho zbaví.

Až v posledních týdnech ukazuje, že v něm třeba něco je.

„Ne vždy je stoprocentní. Většinou se nevyvaruje v utkání jedné, dvěma chybám. Ale má dynamiku v soubojích a pomáhá nám také ve vzduchu. Rezervy má ve výstavbě hry," hodnotí Jílek.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Fotbalisté Sparty Praha Michal Trávník, Semih Kaya a Martin Hašek oslavují gól na 4:0 během utkání s Bohemians 1905.

Turek si navzájem pomáhá s Davidem Lischkou, jehož velký návrat na hřiště po operaci srdce zdárně pokračuje.

„Jsem s ním nadmíru spokojený. V kontextu, čím si prošel a jak krátce je v tréninku, klobouk dolů. Po první reprezentační pauze do toho skočil, protože nebylo vyhnutí. Z hlediska fyzického potenciálu není dodnes připravený na sto procent. Skvělý kluk, klidně vyveze míč přes dva hráče a týmu tak hrozně pomůže. Ještě půjde nahoru," věří kouč.

Velké díky brankáři

Derby nicméně znovu ukázalo, jak zranitelná Sparta je.

„Musím vyseknout velkou poklonu Milanu Hečovi, který v kritické pasáži vytáhl tři výborné zákroky a hodně nás podržel. Jen díky jemu a neproduktivitě Bohemky jsme o pauze vedli o dva góly," přiznává Jílek.

„Po přestávce už to bylo jiné, zlepšili jsme se a byl jsem spokojenější. Pak přišla další pasáž, kdy si představuji, že jsme schopni zápas více kontrolovat," dodává kouč.

Reklama

Související témata: