Hlavní obsah

Plzeň - Pardubice 2:1Plzeň napravila zaváhání a doma naplno zabrala

MinutaMin. Tým Hráč Akce
21. Kliment 1 : 0
55. Solil 1 : 1
75. Havel 2 : 1
Záznam online reportáže

Fotbalisté Plzně v druhém kole první ligy doma udolali Pardubice 2:1 a po úvodní remíze v Teplicích poprvé v nové sezoně nejvyšší soutěže zvítězili. Ve 21. minutě otevřel skóre Jan Kliment, krátce po změně stran srovnal hostující Tomáš Solil, ale čtvrt hodiny před koncem rozhodl Milan Havel.

Foto: Miroslav Chaloupka, ČTK

Gólman Pardubic Jakub Markovič chytá míč v souboji s plzeňským útočníkem Janem Klimentem během utkání 2. kola nejvyšší soutěže.

Článek
Fotogalerie

Obhájci titulu protáhli svou rekordní sérii bez ligové porážky na 24 zápasů. Viktoria se vítězně naladila na úterní domácí odvetu 3. předkola Ligy mistrů proti Tiraspolu, který v úvodním duelu v Moldavsku porazila 2:1. Pardubičtí ani napodruhé v tomto ligovém ročníku nebodovali.

Plzeňský trenér Bílek udělal v základní sestavě hned pět změn oproti zápasu v Kišiněvě. Čihák, Cadu a Qose poprvé za Západočechy nastoupili v soutěžním duelu od začátku. Stejně jako proti Tiraspolu hrála Viktoria v rozestavení 4-4-2 v útoku s Chorým a Klimentem.

Ten se v osmé minutě dostal do první zajímavější pozice, ale z voleje přestřelil. Ve 21. minutě už Kliment otevřel skóre hlavičkou po Caduově centru. Letní posila z Wisly Krakov se třemi soutěžními góly v nové sezoně vede týmovou tabulku střelců.

Pardubičtí mohli brzy odpovědět. Janošek ale nepřekonal brankáře Staňka a ránu jiného bývalého plzeňského hráče Hlavatého zblokoval Havel. Ve 30. minutě další Janoškovu střelu vyrazil Staněk před sebe a Vacek dorazil míč do sítě, gól byl ale odvolán kvůli ofsajdu.

Domácí favorité dál nechávali Východočechům hodně prostoru. Krátce před pauzou Plzeň znovu podržel Staněk, který vytáhl na břevno pokus nepokrytého Vacka. Jeho spoluhráč Tischler těsně před pauzou minul branku.

Bílek o poločase reagoval hned trojím střídáním a do hry poslal Buchu, Pilaře a Sýkoru místo Qoseho, Mosquery a Klimenta. Přesto z první velké šance druhého dějství Pardubice vyrovnaly. Janošek nákopem za obranu vyslal Hlavatého, ten poslal míč do šestnáctky a nedůraz v plzeňské defenzivě potrestal v 55. minutě z dorážky Solil.

Plzeňští se z inkasovaného gólu rychle zvedli. Po hodině hry ve velké šanci neuspěl domácí Chorý a hlavičkoval těsně vedle. Pardubickou branku netrefili ani střídající Kopic a Kalvach.

V 75. minutě se už Západočeši dočkali druhé branky. Sýkora, jenž jako náhradník domácí hru hodně oživil, vybojoval míč, Holík nacentroval do pokutového území a krajní bek Havel zblízka překonal gólmana Markoviče.

Viktoria měla v závěru převahu a mohla těsné vedení pojistit, ale střídající Dedič zakončoval nepřesně podobně jako Bucha. Plzeň vyhrála čtvrtý z pěti vzájemných ligových soubojů a doma porazila Pardubice v nejvyšší soutěži i napotřetí.

2. kolo první fotbalové ligy:
Viktoria Plzeň - FK Pardubice 2:1 (1:0)
Branky: 21. Kliment, 75. Havel - 55. Solil. Rozhodčí: Zelinka - Hájek, Líkař - Orel (video). ŽK: Dedič - Toml, Hlavatý. Diváci: 7251.
Plzeň: Staněk - Holík, Kaša, Čihák, Havel - Cadu (62. Kopic), Qose (46. Bucha), Kalvach, Mosquera (46. Pilař) - Kliment (46. Sýkora), Chorý (74. Dedič). Trenér: Bílek.
Pardubice: Markovič - Rosa (33. Kostka), Vlček, Toml, Helešic - Janošek - Tischler (74. Sychra), Solil, Hlavatý, Vacek (58. Lima) - Černý (74. Huf). Trenér: Novotný.

Reklama

Související témata: