Hlavní obsah

Priske: Ukázali jsme, že umíme vyhrát velký zápas. Krejčí nesmí odejít!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ne, rozhodně se nečekalo, že zrovna po výprasku v derby na Slavii fotbalisté pražské Sparty ve šlágru 15. ligového kola ukončí v Plzni hned tři dlouhé série. Kapitán David Pavelka svým gólem rozhodl o výhře 1:0. Sparta zvítězila na stadionu Viktorie poprvé od srpna 2011 a třinácti marných pokusech bez výhry. Plzeň v lize prohrála poprvé od loňského října po 35 utkáních, což je klubový rekord. Viktoria navíc doma padla v lize po 31 zápasech za sebou. „Ukázali jsme, že umíme vyhrát velký zápas,“ cení si trenér Brian Priske.

Změna v rozestavení se vyplatila. Ukázali jsme, že umíme vyhrát velký zápas, těší Briana Priskeho. Video: Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

Posledním trenérem, který dovedl Spartu v Plzni k vítězství, byl před jedenácti lety Jozef Chovanec. Osm dalších se ho pak marně snažilo napodobit - Vítězslav Lavička, Zdeněk Ščasný, David Holoubek, Pavel Hapal, Michal Horňák, Václav Jílek, Václav Kotal a Pavel Vrba. Teprve jejich dánský následník Brian Priske tady zase uspěl.

Dočkal jste se od mužstva reakce na derby, kterou jste chtěl vidět, že?

Ano, bez pochyby.

Změnili jste taktiku a rozestavení. Kapitán Pavelka poznamenal, že jste trochu ustoupil od své filosofie. Jak složité to pro vás bylo?

Náročné rozhodnutí, ale cítil jsem, že po derby musíme udělat změnu. Navíc jsme věděli, že Sparta v Plzni nevyhrála jedenáct let. K soupeři jsem přistupoval s velkým respektem. Na tomto stadionu jsme zvyklí vídat gólovou mašinu, která v domácí soutěži přidává jedno vítězství za druhým. Cítil jsem ale, že nastal správný okamžik něco udělat, přestože šlo o náročné utkání proti týmu, který hraje evropské soutěže. Ukázali jsme přesně to, co jsem chtěl od týmu vidět. Emoce, srdce a touhu zvítězit. Za to mají hráči můj kredit.

Chorý měl dostat červenou! Zase to podpoří debaty, jestli video k něčemu je, zní ze sparťanské kabinyVideo: Sport.cz

Soupeře jste tak zaskočili.

Museli byste se zeptat jejich trenéra, jestli byla Plzeň překvapená. Myslím, že nám změna pomohla nejen na začátku, ale také v druhé půli. Naším cílem bylo eliminovat vysokého útočníka (Chorého), který je velmi silný. Zároveň jsme se zaměřili na Mosqueru, je také nebezpečný. Mám-li být kritický, tak jsme si přece jen mohli vytvořit o něco více šancí ze hry. Nakonec jsme tady ale vyhráli po jedenácti letech a tým ukázal dobrý charakter a správnou mentalitu, což je nejdůležitější.

Kdy jste se rozhodl změnit taktiku?

Začátkem týdne, když jsem sledoval zápasy Plzně. Někdy drobné změny v rozestavení mohou hráčům pomoci. Ukázali jsme, že nejsme tak snadno čitelní, jak někteří lidé po derby tvrdili. Částečně také šlo o reakci na naši velkou marodku, kde se nacházejí klíčoví hráči. Je to pro nás určitě do budoucna dobrý záložní plán, který se do velmi defenzivního zápasu hodil. Uvidíme ale, jak nastoupíme příště.

Byl to spíš boj než hezký fotbal. Sparta vsadila na sílu, hodnotí trenér Plzně Michal BílekVideo: Sport.cz

Šlágr vás musel stát hodně nervů, během zápasu jste byl hodně emotivní.

Žádnou změnu jsem v tomto ohledu u sebe nepozoroval. Byl to samozřejmě intenzivní zápas, který člověk hodně prožívá. Hráli jsme proti nejlepšímu týmu ligy a bylo téměř vyprodáno, což vytvořilo opravdu elektrizující atmosféru. Možná také ve mně bylo, že jsme všichni chtěli reagovat na náš výkon z derby. Do velkého utkání jsme vložili hodně energie. Jsem moc rád, že jsme ukázali českému fotbalu, že jsme pořád tady a že směr, kterým se vydáváme, je správný. Samozřejmě je před námi pořád dlouhá cesta. Důležité je, že jsme ukázali, že umíme vyhrát i velký zápas.

Co říkáte na výkony mladíků Martina Vitíka a Matěje Kováře, kterým se nepovedlo derby?

Ukázali, že mají mentalitu, kterou potřebujeme, abychom byli úspěšní. A také velkého týmového ducha. Derby se nepovedlo vícero hráčům. Trénovali jsme tvrdě, a právě na Víťasovi je vidět, že se chce zlepšovat a má potenciál být jedním z nejlepších stoperů v české lize. Podobné to je s Kovářem, který, pokud bude takto pokračovat i nadále, bude jednoho dne chytat za reprezentaci.

Po 11 letech se Sparta v Plzni dočkala. Vítězství zařídil kapitán David PavelkaVideo: Sport.cz

Jste prvním sparťanským trenérem po osmi předchůdcích, který v Plzni vyhrál. Dáte za odměnu něco do kabiny?

Jsem ale také trenérem, který prohrál vysokým rozdílem derby. Další těžká utkání nás navíc čekají. Nejsem typ, který by tohle nějak výrazněji vnímal. Odměnu by si zasloužili nejen hráči na hřišti, ale i celá lavička a ti, kteří utkání museli sledovat v civilu.

V jakém stavu je kapitán Krejčí? Nezneklidňují vás zprávy z Nizozemska, že se také o něj zajímá Feyenoord, kam už odešel Hancko?

Láďa tu musí zůstat! Budu o tom mluvit jak s ním, tak s Tomášem Rosickým. Potřebujeme ho tu, je důležitý pro náš styl i ambice, které máme jako tým. Věřím, že s námi bude i po zimní přestávce. Je skoro zdravý, ale musíme ještě zvážit, zda nastoupí již ve středu proti Slovácku. Ačkoliv normálně nevyzdvihuji konkrétní hráče, musím ještě pochválit Panáka. Jednalo se o jeho první ligový start v základu během mého působení v klubu. Byl pro mě klíčovým hráčem a chovám k němu obrovský respekt. V koleni, se kterým po zranění strašně dlouho bojuje, cítí hodně bolesti, ale nikdy se nevzdal. Za mě byl klíčovým elementem. Každý den pracuje a snaží se pomáhat celému týmu. Respekt.

Reklama

  Jablonec - Zlín dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články