Hlavní obsah

Psali historii fotbalové ligy: Čtyřnásobný král kanonýrů Siegl sestřelil i Barcelonu

Praha

Výběr místa v šestnáctce měl jako málokdo. Čich na góly byl jeho nejvýraznější fotbalovou vlastností, díky níž Horst Siegl i po ukončení aktivní kariéry figuruje na šestém místě v Klubu ligových kanonýrů. Čtyřiačtyřicetiletý útočník je jedním z kandidátů na místo v Jedenáctce 20 let Gambrinus ligy, jejímž garantem je Ligová fotbalová asociace.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Horst Siegl jako kapitán Sparty v sezóně 1994/95.

Článek
Fotogalerie

Není v českém fotbale moc útočníků, kteří by se mohli pochlubit srovnatelnou bilancí jako on. Historicky nejlepší střelec Gambrinus ligy Horst Siegl získal se Spartou deset mistrovských titulů, čtyřikrát (1993/94, 96/97, 97/98, 98/99) se stal králem střelců a za 435 ligových zápasů stačil nasázet 176 gólů. V nultém ročníku Ligy mistrů svou trefou vyřadil Marseille a jediným gólem dokonce sestřelil i slavnou Barcelonu, s Kaiserslauternem vyhrál Německý pohár...

Anketa vzniká ve spolupráci Ligové fotbalové asociace a Sport.cz, partnera Gambrinus ligy.
Hráče do Jedenáctky 20 let Gambrinus ligy vybírejte zde.

O talentovaného dorostence Slavie Karlovy Vary byl brzy zájem mezi prvoligovými kluby. Nejdřív se upsal Dukle, ale nakonec ho získala Sparta vedená legendárním koučem Václavem Ježkem.

„Trénoval jsem s Chovancem, Strakou, Grigou a všemi těmi esy, jež na Letné hrála. První gól jsem po Chovancově přihrávce dal hradeckému Votrubovi. Nakonec jsem jich napočítal 178, ale protože statistici mně nepřejí a dvě branky mně upírají, musím se spokojit se 176 góly. Docela slušná porce. A nebýt odchodu z Letné, angažmá v druholigovém Mostě, možná předčasného konce kariéry nebo hostování v Kaiserslauternu, kde jsem se ve třinácti bundesligových zápasech netrefil ani jednou, protože v Německu mně prostě ani tři tutové šance na gól nestačily, mohla být ještě větší," bilancuje.

Jak se zrodí jedenáctka dvacetiletí?
K dvacetiletému jubileu fotbalové Gambrinus ligy připravila Ligová fotbalová asociace ve spolupráci s redakcí Sport.cz anketu, v níž budou fanoušci postupně volit nejlepší jedenáctku uplynulých dvaceti let. Každý týden budou z navrhované desítky adeptů rozhodovat o jednom hráči sestavy, který musí mít na kontě alespoň šedesát startů v nejvyšší domácí soutěži. Proto se kupř. nedostal do nominace brankářů Petr Čech, jenž v Blšanech a Spartě odchytal 54 zápasů. Jedenáctka 20 let Gambrinus ligy bude vyhlášena na slavnostním večeru 3. června v Praze.

Místo stříbra z Anglie bronz z Rijádu

V rudém dresu nebyl k zastavení, vstřelil šest ligových hattricků, z toho jeden v prestižním derby se Slavií (4:1 v dubnu 1994). Když tedy odcházel do Německa, netušil, že se tím připraví o největší úspěch, na jaký mohl dosáhnout s reprezentací. Vzhledem k tomu, že v dresu Ďáblů vypadl ze sestavy, trenér národního týmu Uhrin nevzal Siegla na stříbrné EURO 1996.

„Mrzelo to, to se ví. Kvalifikaci jsem pomáhal vykopat, ale nakonec do Anglie nejel. A přitom pro jiné se místo našlo, i když v nároďáku se ocitli jen z leknutí. Nebylo mně prostě souzeno zažít největší reprezentační úspěch, ba ani si zahrát na nějakém velkém turnaji," vzpomíná s hořkostí.

Za národní tým odehrál 23 utkání a vstřelil 7 gólů, z toho Maltě dal v roce 1994 hattrick. Útěchou za neúčast na evropském šampionátu mu mohl být aspoň bronz na Poháru FIFA v Rijádu v roce 1997.

Modlu vyhnali hned dvakrát

Pro letenské ochozy byl populární Sigi dlouhá léta modlou. Ve Spartě se však také dočkal hned dvou vyhazovů. Nejprve jako hráč, když v Lize mistrů zahodil penaltu proti Bordeaux a vypadl ze sestavy. „Připadalo mi, že se staré dobré časy vrátily. Zima na přelomu tisíciletí mě ovšem vyvedla z bludu. Odjel jsem s mančaftem na soustředění do Dubaje, ale když jsme se vrátili, dozvěděl jsem se, že se mnou Sparta už nepočítá. Týden před startem ligy jsem si hledal nové angažmá. Prakticky v den mých 31. narozenin jsem z Letné kvapem odcházel... Alespoň jsem si však prodloužil ligovou kariéru."

Nejprve v Příbrami, pak na hostování v Plzni a nakonec v Mostě, jemuž pomohl do nejvyšší soutěže a ještě si v ní nejen zahrál, ale pár dalších gólů přidal. V září 2006 ovšem Sparta zavolala, aby se vrátil jako Bílkův asistent. Okamžitě tedy ukončil kariéru a volání Letné vyslyšel, hned o rok později se pak s klubem svého srdce radoval z mistrovského double. Když se ale pakoval Bílek a po něm i jeho nástupce Lavička, nakonec skončil i asistent Siegl. „Vyhazov mně oznámili poštou, protože nikdo neměl odvahu říct, že se mnou Sparta už nepočítá a já se nemusím obtěžovat..."

Horst Siegl momentálně působí jako asistent trenéra v klubu Bani Jas ze Spojených arabských emirátů. Přivedl si ho tam bývalý letenský parťák Jozef Chovanec, který byl nejdřív trenérem a nyní technickým poradcem ambiciózního klubu.

Reklama

Související témata:
  Jablonec - Zlín dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice