Hlavní obsah

Rosický: Nedůvěra vůči cizinci tady bude vždycky, Priske je ale silná osobnost

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Překvapení nachystal náramné. V pondělí potvrdil, že ho láká přivést na Letnou experta ze zahraničí. A hned v úterý představil nového trenéra z Dánska, jemuž dal smlouvu na dva roky. Aniž by do té doby v médiích padla jediná zmínka či spekulace, že právě Brian Priske bude tím vyvoleným. „Charakterní a pracovitý člověk, přesně zapadá do naší koncepce,“ uvádí kouče Tomáš Rosický, sportovní ředitel fotbalové Sparty.

Brian Priske zapadá do stylu, kterým chceme hrát, říká o novém kouči Tomáš RosickýVideo: Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

Pořídili si trenéra z ciziny v naprostém utajení. Někdejší kouč Midtjyllandu a Royalu Antverpy podepsal na Letné dvouletou smlouvu. Kromě Priskeho mluvil Rosický z potenciálních kandidátů už jen s Adrianem Guľou, bývalým koučem Plzně.

Brian Priske teprve před týdnem skončil v Antverpách. Jednání s ním tedy musela být rychlá akce...

Žádná svižná akce, určitě ne. Briana znám dobře a sledoval jsem ho už od doby, kdy vyhrál titul s Midtjyllandem. Již dříve věděl, že v Antverpách po sezoně skončí. Vím, jaký typ trenéra jsme hledali, jakým stylem chceme hrát. On k nám tím vším zapadá. Když se otevřela možnost ho získat, tak jsme ho oslovili. Řešil jsem to, ale rychlá akce v žádném případě.

Jednání jste každopádně výtečně utajili.

Nechtěli jsme nic utajit, nebyl to cíl. Pracovali jsme tak, abychom Briana získali. Věděli to lidé okolo mě. Že všechno zůstalo v klubu, je důkaz, že se na ně mohu spolehnout.

Manželka trenéra Sparty Briana Priskeho je farářkou. Přestěhuje se za ním do Prahy?Video: Sport.cz

Pokud jde o hledání nového trenéra. Kladli jste důraz především na změnu?

Chci, aby přišel s tím, na co je zvyklý. A prezentoval se hrou, jakou předváděl předtím. Jeho styl zapadá do naší klubové filozofie, chceme ho udržet. Věřím, že se to ukáže i na trávníku.

Možností bylo jistě víc. Kolik trenérů jste měli v užším výběru?

Podobně jako u hráčů, tak jsme měli užší okruh trenérů, které jsme sledovali. Ve finální fázi jsem osobně mluvil jen s trenérem Guľou a s Brianem.

O českém trenérovi jste tedy neuvažovali?

Moc jsem nerozděloval Česko a zahraničí. Důležitý byl profil člověka, jeho styl hry a práce.

A jak chcete hrát?

Chceme se prezentovat moderním stylem. Hrát rychle, mít míč na kopačkách, být rychlí a organizováni. Tak to měl Brian v Midtjyllandu, to bychom chtěli i my na Spartě.

Brian Priske se českého prostředí nebojí. Miluju tlak, jsem na něj zvyklý!Video: Sport.cz

Změna způsobu hry může trvat nějaký čas, mohou přijít porážky. Poskytnete trenérovi i v takovém případě dostatečnou podporu?

Může se stát, že to chvíli potrvá. Okolo Briana chceme vytvořit tým lidí, kteří jej budou maximálně podporovat, aby byl v komfortu. Přivede si třeba analytika, na kterého je zvyklý. Cíl vyhrát titul tady vždycky bude. Všichni víme, jak vypadá moderní fotbal. Dobrý příklad je Liverpool, který se herně posouvá, i když je tam stejný trenér dlouho. Progres tam je vidět. Jde o stálý vývoj, rozvoj a týmový výkon.

Jaký je Priske jako člověk?

Brian je pracovitý, má silnou osobnost. Byl vždy výborně připraven na všechny okolnosti a věci, o kterých jsme diskutovali. Je to bývalý fotbalista, charakterní člověk a velký profesionál.

Když byl ve Spartě poslední zahraniční trenér Stramaccioni, přišlo mnoho zahraničních hráčů a nastala spousta změn. Dáte si pozor, aby jich teď nebylo příliš?

Brian je o poslední zkušenosti se zahraničním trenérem informován. Můj cíl je nyní spolu s ním vytvořit silný tým kolem něj, abychom byli všichni na jedné vlně, aby tým nebyl vyloženě velký. Chci, aby se vytvořilo úzké pouto spolupracovníků, kteří budou na stejné ose.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Sportovní ředitel Sparty Praha Tomáš Rosický a nový trenér Brian Priske z Dánska.

Stramaccioni končil v březnu 2018. Věříte, že se české prostředí od té doby v otázce přijetí zahraničního trenéra posunulo, nebo stále cítíte nedůvěru vůči takovému kroku?

Budeme jí čelit vždy. České prostředí je konzervativní ke všemu novému. Datové analýzy a analytické věci, které Brian chce využívat, jsou v evropských klubech běžné. Chceme se k nim řadit i my. Třeba denní monitoring hráčů je otázka peněz. Něco se dá zrealizovat, něco ne. Ti nejlepší se neustále vzdělávají, v tom jsme u nás trochu pozadu. Tím nemířím na trenéry. Někteří se samozřejmě mohou cítit uražení, někteří se zamyslí a pomůže jim to v dalším vývoji. Chci říct, že trenérů i hráčů máme v zahraničí málo. Na něco to ukazuje.

Dokáže se současný kádr podvolit novým požadavkům i na úkor svých individuálních ambicí?

Kádr se trochu obmění, přijdou noví hráči. Máme nového trenéra, který přinese do kabiny novou energii a atmosféru. Je to jednoduché, kdo se mu nepodvolí, tak nemůže hrát.

Jak jsou na tom hráči s angličtinou, kterou Priske bezvadně ovládá?

Může to být problém. Máme však mnoho mladých hráčů, střední generaci a podobně, která je jazykově dobře vybavena díky sociálním sítím nebo různým playstationům. (úsměv) Pokud jde o fotbalový jazyk, půjde to rychle. Našim hráčům angličtina jen prospěje.

Jak si Sparta pod vedením dánského trenéra Briana Priskeho povede v příští sezoně?
Získá titul.
54,7 %
Bude bojovat o titul, ale nakonec jej nezíská.
24,2 %
O titul opět bojovat nebude.
7,6 %
Trenér sezonu v klubu nedokončí.
13,5 %
Celkem hlasovalo 1027 čtenářů.

Reklama

Související témata: